"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İbrahim Subaşı Hocaefendi duâlarla ebediyete uğurlandı

08 Şubat 2012, Çarşamba
TOKAT'IN önde gelen âlimlerinden İbrahim Subaşı Hakka yürüdü. Dün ikindi namazından sonra Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazını müteakip Cami haziresine defnedildi.
İbrahim Subaşı, İstanbul’un eski nesil hocaefendiler zincirinin son temsilcilerinden olup, klâsik Osmanlı-İslâm kültürünün yeni nesillere intikalinde köprü şahsiyetlerden biri olarak bilinmektedir.
İBRAHİM SUBAŞI HOCAEFENDİ KİMDİR?
1926’da Tokat’ın Niksar ilçesinde dünyaya geldi. İslâmî ilimleri kendi beldesinde Dursun Gümen Hoca’dan aldıktan sonra 1953 yılında İstanbul’a geldi. Zamanın hocaefendileri Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Haki Efendi, Ermenekli Saffet Efendi ve Abdullah Güzelyazıcı’dan uzun seneler ilim tahsil etti. Sırası ile İsmailağa, Haydar Kaptanpaşa, Beyoğlu Kamer Hatun, Kasımpaşa Büyük camilerinde imam-hatiplik yaptı. Bursa Karacabey ve Şile’yi müteakip uzun yıllar İstanbul Fatih ilçesinde vaizlik ve Müftü vekilliklerinde bulundu. 1982 senesinde emekli oldu. Aralarında Başbakan R. Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile diyanet ve üniversite camiasından çok sayıda akademisyenin ve din adamının da bulunduğu yüzlerce aydının yetişmesinde rol oynadı. İlmî çalışmalarda bulundu. Bilinmeyen birçok eserin gün ışığına çıkarılmasına vesile oldu. Geleneksel Sanatlarımızın gelişmesine destek verdi. Biri kız, beş evlâdı dünyaya geldi. Emekliliğinden sonra da uzun yıllar edindiği ilimleri Dersaadet Kitabevi ortamında talebeleri ile paylaştı. FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın da babasıdır. Kitap sevgisi, ilim aşkı ve esprili kişiliği ile tanınan İbrahim Subaşı Hocaefendi, İslâmî bilimler alanındaki Osmanlı tecrübesinin günümüze aktarılmasında köprü şahsiyetlerden biri oldu. Mekânı Cennet olsun.
Okunma Sayısı: 1960
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı