"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Metaverse’den Âlem-i Misale-1

M. Said ZEKİ
10 Ocak 2022, Pazartesi
Metaverse denilen sanal dünya, ‘insan denilen meçhul’ü anlamada âlem-i misale açılan bir kapı olabilir mi?

Kâinat fizikî olarak genişlemeye devam ettiği gibi, fizikötesi, sanal, hayalî, farazî, misalî âlemler de genişlemeye gelişmeye devam ediyor. 

Metaverse haberlerini gittikçe daha sık duymaya başlayacağız. Kayıtsız kalamayız. 

Nasıl ki, bir dönem tv, video, cep telefonu çıktığında; ilgilenmeyip kayıtsız kalanlar, bunlardan ‘kurtulamadılar.’ 

Metaverse denilen bir âleme de, önce direnip sonra geç kalmayalım. Öğrenip sahip çıkmak; müsbete, hayra, insanlığın faydasına kullanmanın yollarını aramak lâzım. İlim ve duâ vasıtasıyla mükemmele gidişi engellemeden.. Zaten hayatımızın içinde..

Okuduğunuz bu yazı da, bir bakıma bilgisayarın sanal ortamında yazıldı. Gazeteye e-posta olarak gönderildi. Telefon veya bilgisayarında okuyanlara sanal olarak ulaştı! 

*** 

Metaverse, hayalî bir hayatı mümkün kılan bir âlem. Sanal gerçeklik hissi veren elektronik cihazlar sayesinde, kendinizi zihnî olarak içinde hissedeceğiniz sanal bir kâinat. Oturduğunuz yerde; işe gitmeden işlerinizi yapabiliyorsunuz. Kahvehaneye gitmeden arkadaşlarınızla sanal ortamda sohbet ediyorsunuz.

Sun’î/yapay bir fizikî ortam var ve o ortamda siz de kendi yapay avatarınız ile bir hayat yaşayabiliyorsunuz. Sanal şehirler, caddeler, binalar, eşyalar.. alış veriş merkezleri, sanal para birimi, arkadaşlıklar, iş görüşmeleri.. satılık kıymetli arsalar.. kupon araziler..

Şaka değil gerçek!.. Yani sanal âlemin gerçekleri!.. İnanmıyorsanız avatarınıza sorun!

***  

Dijital avatarları kişiyi sanal âlemde, bilgisayar ortamında temsil eden grafik bedenler olarak tanımlayabiliriz. Bu dünyada sizi dijital avatarınız, bilgisayar animasyonlu karakteriniz temsil ediyor. 

Bu sanal âlemin arkasında yatan gerçek nedir diye biraz düşündüğümüzde insandaki hayal duygusu, ‘kuvve-i hayaliye’ ve ‘âlem-i misal’ karşımıza çıkıyor. 

*** 

Her insan bir mükemmel âlem, güzel bir saray, kütüphaneleri barındıran bir kitap gibi. Bu sarayın yapıtaşlarının her biri, farklı bir âlemden alınmış. “Bu insan denilen sarayın cevherleri; bir kısmı âlem-i ervahtan, bir kısmı âlem-i misalden ve Levh-i Mahfuz’dan ve diğer bir kısmı da hava âleminden, nur âleminden, anasır âleminden geldiği gibi; hacatı (ihtiyaçları) ebede uzanmış, emelleri semavat ve arzın aktarında intişar etmiş, rabıtaları, alâkaları dünya ve âhiret edvarında dağılmış bir saray-ı acib ve bir kasr-ı garibdir.” (Lem’alar-135)

Dolayısıyla bu âlemlere gidip gelebilir. Aklî, kalbî ve ruhî yolculuklar; hayalî, maddî ve manevî seyahatler yapabilir. Tasarruf edebilir, alır satar.

*** 

Şu satırları bir de konumuz açısında okuyalım:

“Hayat-ı insaniye tabakasına çıkan hayat, aklın nuruyla âlemleri gezmiş olur. Âlem-i cismanîde tasarruf ettiği gibi, âlem-i ruhanîde gezer, âlem-i misale seyahat eder. Kendisi o âlemleri ziyarete gittiği gibi; o âlemler de, onun ruhunun âyinesinde temessül etmekle iade-i ziyaret etmiş gibi olurlar.” (İşarat-ül İ’caz, s. 178)

Metaverse insanı çözümlemede ve kendimizi daha iyi anlamada bize fırsat sunabilir. İmanî meseleleri daha iyi kavrayabiliriz.

Meselâ; insandaki kuvve-i hâfıza, kâinatta ‘Levh-i Mahfuz’un vücuduna delil ve örnek olduğu gibi;  kuvve-i hayaliye de; metaverse denilen âlem-i misalin vücuduna kat’î bir delil ve numunedir. 

*** 

Maddî dünyada imtihan devam ettiği gibi, sanal âlemde de imtihan devam ediyor. Her şeyde olduğu gibi; teknolojiyi hayra kullanmakta mümkün, şer ve kötülük için kullanmakta..

İnsanlığın geleceği için bir tehdit olarak görenler de var, bir fırsat olarak görenler de... 

Okunma Sayısı: 3470
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İLKER ÖZEN

    10.1.2022 21:04:39

    Zaman ahir..Cenab-ı Hakkın Nur ismi tecelli etmekte.Hız asrında yaşıyoruz.İnsanlara eski yöntemlerle ulaşamayız.Üstad uçağı gördüğünde,’Nev’imle ifthar ediyorum’ der.Geniş daire hizmetlerini ifa noktasında Dindar İsevilerin statükocu zihniyetli Deccalizme ve fikrine karşı geliştirmiş oldukları BlokZincir teknolojisi ile Sosyal ve İktisadi yönden yeni bir dönem başlamıştır.Tam da Üstadımızın banka kapısını kapayınız uyarısına karşı imdada yetişmiştir..Teknoloji nimetini korkup kötülere bırakmayalım.Yazınız çok yerinde olmuş tebrik ediyorum..

  • Ali

    10.1.2022 14:55:12

    Metaverse' ye duyarsız kalamayacağız. Amma üreten satan biz olmadığımızdan, sadece zararlarından korunmak için uyanık olmak adına pasif direniş. İnternet zekalı telefon gibi. Sözler' de alıntılarla; pozitif ve ümitvar bakmanız ise, gerçeklerin gelişimine ters ve safça bir durum.Heva heves, şehvet yalan cerbeze egonun derin kuyularından damıtılıp üretilen metaverse' den toplamda hakiki bir hayır iyilik güzellik çıkmaz.Hadis' te vurgulanan; " kötülüklerin başı olan dünya" ya 2.bir dünya kaynaştırılıyor! Gelen felaket hayal edilecek gibi değil. Ancak haddini aşan zıttına dönüşür kuralına göre bir ümit parçası olabilir. Metaverse' de insanın parçacıklar gibi olacak Zeki bey..

  • Sema Nur Gül

    10.1.2022 14:50:30

    Ağabey kaleminize sağlık.Güzel ve yerinde tespitleriniz için teşekkürler.Evet herşey de olduğu gibi bu Paralel evrende de hayra kullanmak mümkün.Metaverse ün sahipleri sanal arsa satarken,insanları tamamen sanala hapsetmeyi düşündükleri için, kendileri dünyanın heryerinden bu kazandıkları paralarla yüzlerce dönüm verimli tarım arazileri satın alıyorlar. İnsanlara birkaç yıla milyoner olma vaatleri sunarak hemde.tarımı sadece kendi ellerine almak hedefiyle.Müslümanlar olarak bu noktada da uyanık olmak zorundayız.hayrı olduğu gibi şerleri de var ve bu beni korkutmuyor değil. Deccaliyetin eli her yerde var malesef.Kimsenin hiçbir şeyi olmayacak ama mutlu olacaklar bu sanal alemle.Evet çağ değişiyor ve kendimizi ve neslimizi kaptırmadan,bağımlı olmadan bu teknolojiyi de iman hizmetimizde nasıl kullanabiliriz?bağımlılık tehlikesinden nasıl korunabiliriz?Bu bağımlılığa düşenleri nasıl kırtarabiliriz,neler yapılabilir? Gelecek yazılarınızı merakla bekliyorum

  • Şeref Acerbaş

    10.1.2022 12:32:32

    Allah razı olsun sizden arkadaşlarla beraber okuduk yazinizdan çok istifade ettik

  • Nahit Topaloğlu

    10.1.2022 11:01:46

    Tebrikler M.Said Zeki kardeşim, Benim gibiler için yeni sayılabilecek teknolojik bir kavram hakkında, çok özlü , açıklayıcı, anlaşılır bir yazı. Mâşâallah! Sondan ikinci paragraftaki imlâ pürüzü olmasaydı,(bağlama edatı de'ler bitişik değil de ayrı yazılsaydı) çok daha güzel olacaktı: Her şeyde olduğu gibi; teknolojiyi hayra kullanmak da mümkün, şer ve kötülük için kullanmak da. Bâki selam ve muhabbetler. Fî emânillah!

  • Turgay Namdar

    10.1.2022 00:55:15

    Blockchain, Bitcoin, NFT ve Metavers gibi yeni teknolojileri hizmetlerimizin ve dünyanın geleceği yönünden değerlendirmemiz gerekiyor. Yazınız için sizi tebrik ediyorum. Ayetülkübra, 22.Süzün birinci makamı, onuncu söz ve diğer hikaye ve temsiller.. Risale-i Nur’un Metavers alemini oluşturabiliriz. Statükocu merkezi yapılara karşı merkeziyetsizliği temsil eden Blockchain, NFT ve Metavers teknolojileri haddizatında merkezsiz şahsı maneviye dayanan hizmetlerimizin inkışafına vesile olabilir. Vesselam.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı