"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahs-ı manevînin ruhunu temsil eden şurâlar

Mikail YAPRAK
29 Temmuz 2021, Perşembe
Kendilerini yanılmaz zanneden nice büyüklerin ve büyük grupların apaçık yanılgıya düştükleri çok kritik dönemleri mânen ve fikren yara almadan istişarelerle aşarak geldik.

Bu uğurda ödenen bedellerin, maddî ve dünyevî zayiatların, çekilen çilelerin de “keffaretüzzünub”, sadâka-i cariye ve mükâfat-ı uhrevî olarak kabul edilmesini Rahmet-i İlâhîyeden niyaz ediyoruz.

Ne bahtiyarız ki, imamımızı tanıyor ve izini takip ediyoruz. Bizi direkt Kur’ân’a ve Resûlullah’a (asm) bağlayan Nursî imamızın rehberliği hâlâ canlı, verdiği mesajlar hâlâ hayattar. 

Elimizdeki Kur’ânî Risaleleri de bizzat onun nasıl hayata geçirdiğine bakarak idrakine çalışıyoruz. O Risaleleri sadece okumanın, hayata geçirmek mânasına gelmediğini, yaşanan hadiseleri okuyarak görüyor ve hayrete düşüyoruz. 

Ey büyük Üstad! Âlem buna şahit ki, biz seni ve Risale-i Nurlar’ı anlamak istiyoruz ve buna çalışıyoruz. İstişarelerimizin ana hedefi de budur! İstişarenin önemiyle ilgili bir Hadis-i Şerif’te Peygamberimiz (asm), “İstişare eden pişman olmaz” buyurmuştur. 1

İbn Abbas (ra) bildiriyor:

“İş konusunda onlarla istişare yap!” âyeti indiği zaman Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Biliniz ki, Allah ve Resulü müşavereden müstağnidirler. Fakat Allah, bunu benim ümmetime bir rahmet kıldı. Onlardan her kim istişare ederse doğru yoldan mahrum kalmaz. Her kim de terk ederse hatadan kurtulmaz.” 2

Hz. Ömer (ra) der ki: “Tek kişinin aklı ve bakışı tek bir iplik gibidir. İki akıl, iki ayrı görüştür, sicime benzer. Üç akıl ise sapasağlam bir urgana benzer.” 3

Bizim işlerimiz, Allah’ın emri ve Sünnet-i Resûlullah (asm) olan meşveret iledir. Bediüzzaman’ın hayatı ve Risale-i Nur’un ışığında yapılan meşveretler...

Meşveret kararlarımızdan taviz vermeye hakkımız yoktur. Cemaat içinde olmayıp cemaat şuuruyla hareket etmeyen, meşveretten bîhaber, kendi kafa feneriyle hareket eden zaten bizi alâkadar etmiyor. 

“Eski zamanda değiliz. Eskiden hâkim bir şahs-ı vâhid idi. O hâkimin müftüsü de onun gibi münferit bir şahıs olabilirdi. Onun fikrini tashih ve tâdil ederdi. Şimdi ise zaman, cemaat zamanıdır. Hâkim, ruh-u cemaatten çıkmış, az mütehassis, sağırca, metin bir şahs-ı mânevîdir ki şûrâlar o ruhu temsil eder.” 4

Buradaki “şahs-ı manevî” tarifinde geçen “mütehassıs” değil, “mütehassis” olduğuna göre; yani duygu ve hissiyatından ziyade akıl ve muhakemeyi ön plana çıkaran şahıs demektir. Mezkûr metinde mevzubahis olan ise mücessem bir şahıs değil, şahs-ı manevîdir. Böyle bir şahs-ı manevînin ruhunu da şûrâlar temsil eder. O şûrâların azaları ise; alanında uzman, hadiseler karşısında sağlam ve sarsılmaz, sağırca (etki altında kalmayan, tarafgirlik seslerine kulağı tıkalı) ve objektif olmalıdır.

Dipnotlar:

1- Celaleddin Suyuti, Ed-Dürrül Mensur, c. 2, s. 359. (Taberani).

2- Age, c. 2, s. 359. (İbn Adiy, Beyhaki)

3- Sealibi, Hükümdarlık Sanatı, İnsan yayınları, s. 97.

4- Sünûhat, s. 51.

Okunma Sayısı: 1786
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    29.7.2021 14:22:06

    Umum meşveret kararlarına rağmen bin bir türlü zorluklar ile çıkardığımız,akla hayale gelmeyecek"Harici, Dahili"engel ile karşılaşan ve mücadele eden bu kahraman fedakar cefakar camia ve gazetemize, çalışanlarımıza meşveret kararlarına rağmen muhalif olmak,çelme takıp tökezletmek size şeref kazandırmaz.. Bilakis!!!" şerefli,destanlaşmış mazinizi lekedar eder,sizi manen bitirir". Aynı zamanda zındıkların safında yer alır, zulümlerine ortak olursunuz. Asya' nın Bahtının Miftahı, Meşveret ve Şûradır... Binlerce tebrikler güzel bir makale olmuş Mikail Yaprak.

  • Ömer

    29.7.2021 14:21:46

    Üç yüz altmış beş gün Risale-i Nur ve Bediüzzaman hazretlerini gündemde tutan, çalışanları ve yazarlarını,çizerlerinin yorumlarının esasını Risale-i Nur teşkil eden ve Nurun gözlüğü ile hadiselere bakan bu mevkuteden ne istiyorlar. İçimizden çıkmış,camiamıza ve Yeni Asya'mıza düşmanlık gösteren"Safdiller"neyin peşindedir,neye hizmet ediyorlar!!? Meşveret kararları ortada dururken, umumun aldığı meşveret kararlarını, Yeni Asya'yı beğenmiyorsanız daha iyisini çıkarın, şûra ile sahip çıkalım.

  • Ömer

    29.7.2021 14:17:32

    Yeni Asya gazetemiz çıkış tarihinden bugüne kadar " harici kısmende dahili müdahale,mübareze, taarruz ve tehacümlerden bir türlü kurtulamadı. Buda bir hikmet olsa gerek tasaffi için. En ziyade zındıkanın hışmından, fitne,fesat ve yok etme planlarından!!!. Hariçteki düşmanlıkları hazımsızlıkları anlıyoruz da!? Fakat"Dahili menfiliklere bir türlü akıl sır erdiremiyoruz"!! Meşveretler, Şuralarda kararlar alınıyor ama defaatle onaylanmamış geçmiş gündemleri yayın politikası ve yazar, çizer çalışanlar üzerinden farklı sunumlar ile ısıtıp önümüze getirmeleri, Şûra da çıkan kararlara rağmen aykırı hareket etmeleri ve kafa karışıklığına hazımsız bir şekilde sebep olmaları, oyunun ne kadar büyük olduğunu görmemeleri"(Hubbu cah, menfaat, mevki,makam)"yada başka sebepler sürmeleri maksatlarını açık ediyor.

  • Sezai MUMCU

    29.7.2021 08:37:27

    MEŞVERET/ŞURA esastır! Sadakte ve bil hakkı natakte! Lakin bir cemaatin Meşveretine biz de kendi meşveretimizle karşı karar alarak sizin meşveretinizi tanımıyoruz İLLETİ cemaatin BÖLÜNMESİNİ TETİKLER. Bunun kaç senesinde tetiklendiğini siz KIDEMLİ NURCULAR DAHA İYİ BİLİRSİNİZ. Merhum Şaban Döğen ile sohbette mevzu Hz. Üstadımızın Ceridelerde neşrettiği yazılara gelince Yeni Asya' nın ARŞİVLERİNDE vardır diye soruverdim. Merhum derin bir AH çekip hepsi vardı kardeşim. BASKINDA ONLARA EL KOYDULAR VE BİZİ YAKA PAÇA DIŞARI ATTILAR DEDİ. Ben bunları bilmiyordum ve bilmek de istemezdim ama herşey birden fazla birbirinden özerk ve farklı Meşveretlerden kaynaklı. Yani muhterem Hocam MEŞVERET ve ŞURA iddiası bu boyutlarda SIHHATLE bir cemaati tam temsil etmediğinden ancak KISMEN YÜRÜR. Tıpkı İSLAM ALEMİNİN ŞURASI NE DER MUHTELİF İSLAM COĞRAFYASI DEVLETLERİ NE OKUR?

  • Abdullah Tunç

    29.7.2021 00:20:59

    Güzel bir makale.Yalnız dikkat edilmesi lazım ge len neşriyatın umumi du rumu.Hangi konularda tah şidat yapıldığı,nelere ağır lık verildiğidir. Bunlar dik katlı bir nazardan geçiril melidir.Herhangi bir konu da ölçü kaçmışsa derhal müdahale edilmeli,durum dengeye getirilmelidir.Ör; şefkat ederken,Allahın rah metinden,resulullahın şef katından fazla şefkat edil memelidir.Yoksa Allah korusun,insanı dalalete kadar götürebilir.Bunun gibi neşriyatın bütün konularında ölçü muhafa za edilmeli,ifrat ile tefrit ten şiddetle kaçınmalıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı