"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cuma hassasiyeti

Şükrü Kalı
31 Mayıs 2020, Pazar
Bu hafta nasip oldu Cumalarımızı camilerde, daha çok avlularında ve parklarda eda edebildik. Fizikî mesafenin korunduğu, herkesin maskeli ve kendi seccadesi ile geldiği bu açık alanlarda rahat bir şekilde namazlar kılındı.

Bizim de içimizden geçen ve Cumaya gelenlerin de yüzlerindeki ifadeleri okuyabildiğimiz kadarıyla iki duygu hâkimdi:

1- Cumaya kavuşmanın mutluluğu.

2- Şimdiye kadar engellenmiş olmanın kırgınlığı/kızgınlığı.

Birinci duygunun olması zaten gayet anlaşılır, o yüzden ikinci duygunun neden oluştuğu üzerinde duralım.

Öncelikle camilerde namazın kılınma ortamını ele aldığımızda görüyoruz ki tedbirler gayet iyi planlanmış. Herkes abdestini evinde alıp geldi, şadırvanlara temas olmadı. Herkes seccadesi ile geldi, kimsenin yere teması olmadı. Herkes maskesi ile geldi, hava yolu ile olabilecek temas kesildi. Fizikî mesafeye uyuldu, hem doğrudan temas, hem de hava ile temas kesildi. Sadece farz kılındı ve hutbe verildi, ortamda bulunma süresi asgarî düzeye getirildi. Görevliler dezenfektan dağıttı, temizliğe dikkat edildi... ve daha birçok tedbir uygulandı. Gayet iyi düzenlenmiş tedbirlerdi, yapanlardan Allah razı olsun.

İşte, gönüllerde ve yüzlerde olan burukluk ve kızgınlık ise bu ortamı gördükten sonra başlıyor. Şimdiye kadar yine böyle bir ortamda Cuma namazı gayet rahat ve tehlikesiz eda edilebilecekken, hem de mübarek Ramazan’da, neden bu ibadet engellendi? Neden bulaşma riski camiden çok daha fazla olan alış veriş merkezleri, fabrikalar, berberler, semt pazarları... gibi birçok yer ya hiç kapanmadı, ya da camilerden daha önce açıldı?

İşte bu soruların akılları tırmalaması yüzlerdeki kızgınlığın sebebi oldu. 

Sorular bazılarının aklında cevapsız kalırken, birçok kişi ise cevaplar verebiliyor. 

Doğrudan temasın çok yoğun olduğu berberlerin dahi camilerden önce açılması gösteriyor ki yetkililerimiz için bunlar daha önemli imiş. Kızgınlık bundan idi.

Burukluk ise, halkın da Cuma hassasiyetinin kırılmış olmasındandı. Kendi şehrimde hesaplandığım kadarıyla ortalama beş camiden biri ibadete açılmıştı. Fakat gelin görün ki toplanan cemaat normal zamanda dolan bir cami kadar ancak edebilirdi. Bu da gösteriyor ki toplumumuzun Cuma namazı hassasiyeti de büyük bir kırıma uğramış durumda. Bunu hissetmiş olmak derin bir üzüntüye sebep oldu. İnşallah yanılıyoruzdur.

Din adına siyaset yapmanın zararlarından olan ‘dine uzak olanları dinden soğutmaya sebep olması’nın örneklerini şimdiye kadar çokça görüyor idik. Artık dindarları da dine lâkayt hâle getirme örnekleri de ne yazık ki artmış durumda. Cuma hassasiyetinin kırılmış olması da bunun en çarpıcı örneği.

Allah sonumuzu hayr etsin.

Okunma Sayısı: 1876
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Talebe Ömer Yavuz

    31.5.2020 18:04:23

    İçimizi derinden sızlatan bu duruma tercüman olan satırlarınız için Allah ebeden razı olsun kıymetli kardeşim. Virüs üzerinden yürütülen fırsatçı siyasete karşı doğru refleks veremedik ne yazık ki. Virüs üzerinden yürütülen fırsatçı siyaset diyorum, dikkatinizi çekerim. Virüsün kendisi ile ya da oluşturduğu gerçek tehdite ve ona karşı alınan önlemlere zerre itirazımız yoktur ve olamazda. Ancak bu virüsün toplumlar üzerinde oluşturduğu etkiyi kendi ideolojileri için kullanan din düşmanı bazı kesimler var. Müslümanlar olarak bu durumu teşhis etmemiz gerekmektedir. İbadetler devam etsin, camiler, cemaatler, dergahlar azami önlem alınsın lakin kesinlikle kapatılmasın zira "Risale-i Nur ve hizmet-i diniye belaların def olmasına vesiledir" diyerek bu konuya defalarca dikkat çekmeye çalıştıysakta bu tutumlarımız, cahillik ve bağnazlık ve sofi meşreplik olarak algılandı. Her ne kadar durum kötü gibi gözükse de ben cemiyetin ferasetine güveniyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı