Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘İş’e de sıra gelsin



Koca bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. 2007’yi değerlendiren bir ekonomi uzmanı, “2007’de biz çok fazla iç siyaset konuştuk. Siyaset, 3-4 yıldır ilk kez ekonominin önüne geçti. Bence bir miktar rehavet oluştu” demiş.

Elbette ‘konuşan Türkiye’ isteyenlerin; insanların konuşmasından rahatsız olmalarına imkân yok. Ancak, konuşmamız; ‘iş’ yapmamıza mani olmamalı...

“Bir yılı daha geride bırakıyoruz” derken, asıl bir ‘bayram’ı geride bıraktığımızı hatırlayalım. İdrak ettiğimiz Kurban Bayramı, pek çok güzelliklere ev sahipliği yaptı. Medya da geçmiş yıllara nisbetle daha az ‘asparagas’ haberlere yer verdi. Kurban haberleri üzerinden inançlarla alay etmek nisbeten azaldı, ki bu da hayra alemet olsa gerek.

Tabiî ki her yerin kendine has özellikleri ve güzellikleri var. Büyük şehirlerde idrak edilen bayramlar, köy ve kasabalara göre daha ‘resmî’ olmakla birlikte, cami ziyaretleri gibi adetler büyük şehirleri de cazip kılıyor. Ancak trafik konusunda yaşanan sıkıntılar, bütün güzelliklerin unutulmasına sebep oluyor.

İstanbul’un trafik konusu malum. Buna bir de bayram hareketliliği ileva edilince iş, içinden çıkılmaz hal alıyor. Bu nüfus ve bu alt yapı ile ‘boğaz’a bir iki köprü daha yapılsa yine mesele halledilmemiş olmaz.

“Ne yapmak gerekir?” sorusunun kısa bir cevabı yok. Zaten ‘uzmanlar’ bu soruya cevap arıyor. Ancak her defasında ifade edilmesine rağmen bir türlü icra safhasına konulamayan bir yol var: Bilhassa İstanbul, denizden yeterince istifade edemiyor!

İstanbul’un bayram trafiğine çare bulabilmek için Türkiye’yi ‘idare eden’lerin bayramlarda, hem de öğle saatlerinde boğazdaki köprüleri karşı karşıya geçmeleri gerekir. Belki bu şekilde yaşanan sıkıntılara vakıf ılabilirler.

Mesela, son günlerde Sirkeci-Harem arasında çalışmaya başlayan “Suhulet” adlı araba vapurunun çokça reklamı yapılıyor. Reklamı yapanların bunda hakkı var. Sözkonusu vapur çok işe yarıyor, ama bilhassa bayram günlerinde ihtiyacı karşılaması mümkün değil.

Gerek İstanbul’un ve gerekse diğer büyük şehirlerin büyük problemlerinden biri olan trafik konusunda çok konuşuluyor, ama sıra ‘iş’ yapmaya gelince nedense yapılmıyor. Yani, siyaset konuşmak sadece ‘ekonomi’nin önüne geçmiş değil. Konuşmak, ‘icra’nın da önene geçmiş gibi görünüyor.

Büyük şehirlerde yaşanan trafik, insanların ruh halini de etkileyip ‘deli’ ediyor. Öyle ki, sevinç ve kardeşlik günü olan mübarek bayram günlerinde şahit olduğumuz bazı trafik tartışmaları, “Bu innsanlar çıldırmış olmalı” dedirten cinstendi. Her türlü trafik tartışmasına şahit olmuştum, ama Cumartesi günü ikindi vaktine yakın Harem araba vapuru kuyruğunda şahit olduğum tartışma işin tuzu biberi oldu: Bir minibüs sürücüsü, bir taksi şoförüne ‘Niçin önüme atladın, beni geçtin’ diyerek itiraz etti. Bununla da kalmadı, arabasından inip, taksi şoförüne ‘Geri videse tak, benim armaka geç’ diyerek taksiyi geri itmeye başladı. Etraftakilerin, ‘Etme, eyleme, mübarek bayram günü bu kadarı da olmaz’ demesiyle zorlukla sakinleştirilebildi...

Her halde, konuşmaktan çalışmaya fırsat bulamayan ‘idareci’ler sayesinde insanlarımız çıldırma noktasına geliyor. Lütfen, biraz da ‘iş’ yapalım...

24.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.12.2007) - Arkadaşını söyle...

  (20.12.2007) - Özde barış günleri

  (19.12.2007) - Akibet hayrola

  (17.12.2007) - Tebdil-i mekânda ferahlık var

  (16.12.2007) - ‘Karanlık dünya’ neresi?

  (15.12.2007) - Bu çelişkiden kurtulmak lâzım

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

  (11.12.2007) - Zaim Hocayı uğurlarken

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri