Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gözler üzerimizde



Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda sarfettiği gayretler, hem içeriden, hem de dışarıdan kaynaklanan bazı engellere takılıyor. Ama gerek İslâm dünyasının ve gerekse diğer komşu ülkelerin gözü üzerimizde. Attığımız her adım, bu konuda alınan her karar en az bizim kadar onları da ilgilendiriyor, dikkatlerini çekiyor.

Ülkemizin, sıkıntılarla boğuştuğu doğru, ama bazı avantajlarımız da var. Üzücü olan, sahip olduğumuz avantajların farkına varamamış olmamız...

Meselâ, İslâm dünyası bir bütün olarak Türkiye hakkında müsbet görüşlere sahiptir. Bunun kaynağı da ceddimiz Osmanlı’nın herkese adaletle hükmetmesi ve yardımcı olması. Uzak-yakın bütün İslâm ülkelerinde “Türkiye’den geldim” dediğinizde saygı görüyorsunuz. Bunun tek sebebi, ceddimizden kalan müsbet imaj ve mirastır. Bunun şahidi de milyonlarca hacıdır.

Suudi Arabistan vatandaşı olan ve Irak Şeyhül Meşayihi Uceymi Sadun Paşa’nın yeğeni gazeteci Abdullah Al Sadun, İslâm dünyasının bakışını özetler şekilde; “Türkiye’den tarihî bir rol bekliyoruz” demiş.

“Türkiye’de yaşanan son dönemdeki gelişmeler onu bütün İslâm âleminin umudu haline getirdi” diyen gazeteci Sadun, şöyle konuşmuş: “Araplarda hiçbir zaman Osmanlı’ya karşı bir kırgınlık olmadı. 1900’lerin başında da olmadı, o gün kimi Araplar kandırılmışlardı Osmanlı’ya karşı… Araplar Türklere çok bağlıdır, çok severler, daima kardeş ve dostturlar. O İngiliz yalanları bitti gitti. (...) Batıda İslâm âlemine dair çıkan haber ve yorumların çoğu maksatlıdır.” (Yeni Şafak, 24 Aralık 2007)

‘İfsat şebekeleri’ diye tarif edebileceğimiz kişi ve kuruluşların “İslâm dünyasını hiçbir zaman kendi başına bırakmadıkları”na dikkat çeken Sadun, “Bizi birbirimize düşürmek için her zaman haince çalıştılar, içimize girdiler. İslâm dini muazzam bir din. Fakat Müslümanlar son dönemlerde bu dinin gereğini ve gücünü yeterince hayata geçiremediler. Dini ideolojiye indirgemek ve onu siyasete hapsetmek kimsenin hayrına olmadı. Sorunun temelinde bence dine siyasî bakış var. Batı, İslâmın siyaset penceresinden algılanması için sistematik bir şekilde propaganda yapıyor” diyor.

Sadun, Türkiye’nin Avrupa Birliği yolculuğunu da şöyle yorumlamış: “Türkiye’nin AB’ye girmesi biz Arapları çok memnun eder, bu İslâm âlemine kuvvet verir. Önümüzdeki dönemde İslâm âlemi Türkiye’nin eline elini uzatır ve problemleri beraber halletmenin yollarını açar. Çünkü Türkiye en kuvvetli ve en gelişmiş İslâm ülkesidir. Suudi Arabistan da kuvvetli bir devlettir ve Türkiye ile derin ilişkileri vardır. Türkiye’nin yanında Suudi Arabistan’ın da bölgede liderleri vardır ve bu güç Arap dünyasını dönüştürecektir. Araplar birbirinden ayrı düştüler, bu ayrılığın sona ermesi için Türkiye ve Suudilerin işbirliği önemlidir.”

Tabiî ki bu tesbitler ilk defa dile getirilmiyor. Geçmişte de onlarca, belki yüzlerce defa ifade edildi. “Doğru tesbitleri tekrarlamakta fayda var” kaidesince bir defa daha hatırlatmış olalım. Çünkü “Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmek”te menfaatimiz var...

25.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.12.2007) - ‘İş’e de sıra gelsin

  (21.12.2007) - Arkadaşını söyle...

  (20.12.2007) - Özde barış günleri

  (19.12.2007) - Akibet hayrola

  (17.12.2007) - Tebdil-i mekânda ferahlık var

  (16.12.2007) - ‘Karanlık dünya’ neresi?

  (15.12.2007) - Bu çelişkiden kurtulmak lâzım

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri