Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Hak ve hürriyetlerin ilk yazılı kaynakları



Yazılı kaynakların ilk defa Sümerlerde ortaya çıktığı ileri sürülür. Oysa Rabbimiz, insanları terbiye etmek ve ahlâkî değerleri yerleştirmek için ilk insan, ilk peygamber Hz. Âdem (as) ile başlayarak birçok peygamber ile suhuf (sayfalar), dört büyük kitap indirmiştir. Diğer peygamberler de bu sayfa ve kitaplarla hükmetmek üzere gönderilmiştir.

Semavî kitaplar, hak ve hürriyetlerin belgeleri, anayasalarıdır. Tevrat’ın on emri, direkt hak ve hürriyetlerle ilgilidir. Kur’ân, baştan sona hak ve hürriyetler manzûmesidir. Başta düşünme ve ilim hürriyeti, 780’i aşkın âyetle teşvik edilmiştir. Din, inanç, vicdan ve hatta inançsızlık hürriyeti de en geniş anlamda verilmiştir: “Sizin dininiz size, benim dinim bana.”5 “Dinde/inançta zorlama yoktur.”6 “Sizi yaratan Odur. Böyle iken, kiminiz kâfir olur, kiminiz mü’min.”7 “De ki: Bu Kur’ân, Rabbinden gelen bir haktır. Dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin.”8

İnsanlar öğretmensiz, öndersiz, rehbersiz kalamazlar. Çünkü, akıl ve zekâ her şeyi çözmeye yetmez. Bu rehber ve muallimin öğrettiklerinin de toplandığı bir sahife, bir kitap olması gerekir. Çünkü, insanlar câhil, zâlim ve unutkandırlar. Bundan ötürü, mutlaka bir haritaya, bir kataloğa, bir kanunlar mecmuâsına muhtaçtırlar. Semâvî kitaplar, peygamberlerin eline verilmiş, insanlığa gönderilmiş bir tâlimatnâme, bir harita, bir katalogdur. İnsanlar, Allah’ın emir ve yasaklarını bu kitaplar sayesinde öğrenip hayatlarına yön vermeye çalışırlar.

Eğer İlâhî rehberler olan Kitaplar indirilmeseydi, insanlar yaratılış gâyelerini, vazifelerini, emirlere uydukları takdirde ne gibi mükâfatlarla karşılaşacaklarını, yasaklarından kaçınmadıkları zaman da nasıl cezâlara çarptırılacaklarını bilemezlerdi. Kezâ, nasıl ibâdette bulunacaklarını, birbirlerine karşı nasıl muâmele edeceklerini kestiremezler, hayatlarını da düzene sokamazlardı. Dolayısıyla çeşitli kişilerce aldatılırlar, yanlış yola sevk edilmekten kurtulamazlardı. Semâvî kitaplar geldiği halde onlara uymayanların nice sapıklıklara, bâtıl inanç ve düşüncelere saplandıklarını gördükten sonra bunun önemini daha iyi anlıyoruz.

Bütün bunların yanında, her insan Rabbi, Hàlıkı, Mâbûdu ile konuşmak ister. İşte kitaplar, beşerin Rabbi ile bir konuşmasıdır. Evet, Allah, kulları içerisinde peygamber denilen seçkin insanlarla vahiyler göndererek konuşur. Kitaplar da bu vahiylerin toplandığı mecmualardır. İnsanlar kitapları okuyarak, Rableriyle bir nevî konuşmuş olur, ulvî bir haz ve neşe duyarlar.

İşte kitaplara îman, bu mânâlara hizmet eder. Ki, bir âyetin meâlinde bu husus, “Bir de insanlar arasında ihtilâfa düştükleri hususlarda onunla hükmetsin diye, o peygamberlerle beraber hak kitap indirdi” şeklinde beyan edilir.

Semâvî kitaplar, baskıyı ve keyfilikleri önlemiş; hayatımızı sana, bana, ona göre değil, İlâhî emir ve nehiylere göre tanzim etmemizi sağlamıştır. Bu da başkalarının keyfine göre değil, hür irademizle hareket etmeyi gerektirir.

Evet, insanlığın bugün geldiği ilmî, fikrî, hukukî merhalenin; hak ve hürriyetlerin, hukukun menbaı olan semâvî kitaplardan kaynaklandığı sosyolojik bir gerçektir.

Dipnotlar: 1- Kâfirun Sûresi: 6.; 2- Bakara Sûresi: 256.; 3- Tağabun Sûresi: 2. 4- Kehf Sûresi: 29.; 5- Yûnus Sûresi: 99.; 6- Bakara Sûresi: 213.

01.04.2008

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2008) - Meleklere îmanla gelen hürriyet

  (28.03.2008) - Hürriyetin kemâli: Allah’a iman

  (27.03.2008) - Hürriyetin kaynağı: İmân esasları

  (26.03.2008) - Demokrasiden başka sistemde rahat edemiyorsak...

  (22.03.2008) - Demokrasinin tam cemâlini 2011’den sonra mı göreceğiz?

  (21.03.2008) - Neden hak ve hürriyetlerde ilerleme sağlayamıyoruz?

  (19.03.2008) - “Ekmeksiz yaşarız, hürriyetsiz yaşayamayız!”

  (18.03.2008) - Adalet

  (17.03.2008) - Düşünme melekesi ve İslâmiyette düşünce hürriyeti

  (15.03.2008) - Çağdaş engizisyon!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri