Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Din de, devlet de, millet de onunmuş!



CHP 32. kurultayını bugün yaparken tartışmaların da odağında. Anayasa Mahkemesi’nin; CHP’nin Kanaltürk’e verdiği 4 trilyonla ilgili olarak inceleme başlatması, diğer yanda da Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesinin CHP’nin iki ayrı MYK toplantısında alınan kararla üye kaydedilen 10 bin 394 kişinin üyeliğini parti tüzüğüne aykırı bularak iptal etmesi ile gündemde…

Bugüne kadar hep adı ‘hizip’ sözcüğüyle birlikte anılan Baykal için Meydan Larousse ansiklopedisi ‘hizip’ maddesinin sonuna “Örnek: Baykal hizbi” açıklamasını yerleştiriyor. Gerçekten de CHP tarihinde Baykal her zaman hizipçilik içinde olmuş.

Baykal, kurultay öncesinde Türkiye’nin değişik yerlerine astırdığı ‘afiş’lerde yine adından söz ettirdi! Bir yanda Mevlânâ’dan “Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün!” sözünü afiş yaptıran, diğer yanda, “Çekil aradan... Din de bizim Devlet de bizim Millet de bizim!” gibi ne demek istediği ve muhatabın kim olduğu anlaşılmayan Baykal’ın bu sloganlarla neyi amaçladığı pek bilinmiyor. Burada sormak lâzım: Din nasıl sizin oluyor? Din bütün Müslümanların ortak malı değil mi? Din adına ne yaptınız ki sizin olsun? Din sizin tekelinizde mi?

* * *

Bir de afişlerde “Verilecek hesabımız yok, ama sorulacak hesabımız çok” deniliyor. Ancak Kanaltürk’e verilen 4 trilyonun hesabını bakalım nasıl verecek? Bir yıl önce “Hukuk sistemimize aykırı değil ki? Reklâm ihtiyacımıza cevap verecek şekilde sözleşme imzaladık” demişti. Şimdi, 4 trilyonla ilgili olarak Maliye Bakanlığı müfettişlerinin tesbit ettiği belge ve bilgileri Anayasa Mahkemesi raportörü incelemeye başladı. Faturalar yeni yeni ortaya çıkıyor.

Bazı hukukçular durumu farklı değerlendiriyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi’nin raporunu inceledikten sonra suç unsuru bulursa, CHP hakkında kapatma, hazine yardımlarının durdurulması ya da yöneticiler için hapis talebiyle dâvâ açılabileceğini söyleyen anayasa hukukçuları var. Meselâ, Kırıkkale Üniversitesi’nden anayasa hukukçusu Adnan Küçük, Sermaye Piyasası Yasası’nın 104. maddesine göre partiye yapılacak Hazine yardımın kesilebileceğini ve yöneticiler hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis verilebileceğini söylüyor. Marmara Üniversitesi’nden Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Şentop ise kapatma dâvâsı açmanın zor olduğunu ancak suç sabit olursa, CHP’nin faiziyle birlikte 4 milyon YTL’yi hazineye geri ödemek zorunda kalabileceğini ifade ediyor. (Yeni Şafak, 24.04.2008)

* * *

Burada CHP ile ilgili ibretlik bir ilândan da söz etmek gerekiyor. “Çekil aradan…” diye ilânlar veren Baykal’a, gazetelere ilân verilerek “bırak!” çağrısında bulunuldu. İlânda, “Sen kaldıkça sol, sosyal demokrasi, demokrasi kaybedecek, Türkiye kaybedecek… Hiçbir dediğin olmuyor, hiçbir dediğin çıkmıyor. Hep kaybediyorsun. Yalnızca bin 200 delegeli kurultaylarda kazanıyorsun. Partiyi daha fazla başkalaştırmadan bırak…” deniliyor fakat ilânda en ilginç çağrı ise “Allah aşkına bırak” oldu. Mevlânâ’dan, dinden, imandan bahseden, “çekil” diye ilân vererek “dinde, millette bizim” diyen Baykal’a bu ilân her şeyi anlatıyordur herhalde.

CHP bütün bu tartışmaların ortasında kurultayını bugün yapıyor. Bugüne kadar 9 kurultay kazanan fakat hiç iktidar olamayan Baykal’lı CHP’de bu kurultayda da pek bir şeyin değişmeyeceği görülüyor.

26.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.04.2008) - 23 Nisan’ın ardından…

  (20.04.2008) - "Savaşçı" ödülü

  (19.04.2008) - Vebali taşımak mı, çözüm mü?

  (18.04.2008) - Alel acele 301

  (13.04.2008) - Anketteki “sır”

  (12.04.2008) - Peygamber sevgisi

  (11.04.2008) - “Düşünce özgür olmasın”a yatırım

  (06.04.2008) - Gündem dışı

  (05.04.2008) - Demokratça düşünebilmek

  (04.04.2008) - Belirsiz ve sıkıntılı süreç

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri