"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Orada teslim, burada taarruz



BAŞBAKAN, Anayasa Mahkemesinin partisi hakkında verdiği karar için “Saygı duymaktan başka çaremiz yok” diyor ve ardından ekliyor:

“Bu şartlarda siyaseti sürdüreceğiz.”

Oysa AYM Başkanı o kararı açıklarken demişti ki: “Mahkememizin üyeleri, Meclisin çözmesi gereken bir konunun önlerine gelmesinden rahatsızlar. Artık gerekli düzenlemeler yapılsın ve bu tür meselelerle meşgul edilmeyelim.”

Gerçi Başkanın kast ettiği şey, “teknik” anlamda parti kapatma kurallarının tekrar tanzimi. Yoksa “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler”le ilgili bir talep değil.

AYM’nin gerek başörtüsü, gerekse kapatma dâvâsında verdiği kararların özü, bu maddelere dayanıyor ve bu yönüyle hem AKP’yi, hem de siyasetin tümünü sıkı bir cendere içine alıyor.

Erdoğan’ın “Bu şartlarda siyaseti sürdüreceğiz” sözü, bu durumu kabullenip teslim olmuş ve boyun eğmiş bir halet-i ruhiyenin ifadesi.

Ancak hiç olmazsa AYM Başkanının çağrıda bulunduğu konuda, sözü edilen “teknik” düzenlemeleri yapmak için niye hâlâ harekete geçmediğini anlamak mümkün değil. Tıpkı beş yıl önce yine bizzat Anayasa Mahkemesince hazırlanıp gündeme getirilen reform taslağının neden ıskalandığına hâlâ bir anlam verilemediği gibi.

O zamanki tavır tecrübesizliğe, şimdiki durum kapatma dâvâsının getirdiği çekingenlik ve sinmişliğe bağlanabilir, ama sonuç değişmiyor.

Milletin neredeyse yarısının verdiği oylar, göz göre göre bloke edilip muattal hale getiriliyor.

Peki, AYM kararı karşısında bu tavrı sergileyen Başbakanın, son günlerde askerî cenahtan sâdır olan alışılmadık çıkışları ya tevil etmesine ya da suskunlukla geçiştirmesine ne denilmeli?

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan iki emekli orgenerale “TSK adına” yapıldığı resmen açıklanan ziyareti televizyon haberlerinden öğrendiğini söyleyen Başbakan, aynı beyanında söz konusu tuhaf ve tartışmalı ziyaret için “insanî amaçlı” gibi bir izah getiriyor.

Eğer bu gerekçe kabul edilirse, “İçerideki diğer asker kökenli tutuklular ‘insan’ değil mi?” suali ister istemez gündeme geliyor. Onlar da aynı soruşturma kapsamında tutuklu, bazıları aylardır içeride ve bir kısmının gayet ciddî sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğu söyleniyor.

Önceki rütbelerin mahkeme önünde değer taşımadığı ve sanıkların tümünün eşit şartlarda yargılanmayı beklediği bir süreçte, sadece iki yüksek rütbeliyi kapsayıp diğerlerini dışlayan bir “insanî amaç” tevili hiç inandırıcı olmuyor.

Ve nitekim kamuoyu önünde, televizyonlardan öğrendiği ziyaret için bu zorlamalı tevili yapmaya çalışan Başbakanın, yakın çevresine çok farklı konuştuğuna ilişkin söylentiler var.

Buna göre, Erdoğan Kandıra ziyaretine tepkisini “Bu nasıl iş? Bu ülkeyi nasıl yöneteceğiz? Birbirimize nasıl güveneceğiz?” gibi sorularla dile getirmiş (O. Müderrisoğlu, Sabah, 8.9.08).

Ama kamuoyuna yönelik açıklamalar farklı.

Kandıra’ya yapılan tuhaf ziyaretin tepkilerinin sürdüğü bir ortamda Genelkurmay Başkanının Diyarbakır’a gidip “ayıklanmış STK temsilcileri”yle bir araya gelmesi ve “halkla kaynaşması” olayında ise tümüyle sessiz kaldı Erdoğan.

Bazı ulusalcı basın organlarında “Başbuğ bu ziyaretiyle hem Cumhurbaşkanının, hem Başbakanın, hem valinin, hem de belediye başkanının yapması gerekenleri yaptı” şeklinde yorumlara konu olan Diyarbakır çıkartması için Başbakanın bu sessizliği acaba ne anlama geliyor?

Peki, yargı ve asker karşısında böyle paralel ve birbirine benzer tavırlar sergilenirken, Aydın Doğan’ın alışılmadık bir üslûpla hedefe konulmasının izahı ne? Asıl niyet statüko cephesinin medya ayağını çökertmek mi, yoksa Doğan grubu medyasının iktidar partisine karşı yoğunlaştırdığı yolsuzluk suçlamalarını püskürtmek mi?

Keşke birinci şık geçerli olsa. Ama Başbakanın konuyu işleyiş tarzı hiç de öyle göstermiyor...

11.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.09.2008) - Yıpratan kavga

  (09.09.2008) - Eksen ülkeyiz, ama...

  (07.09.2008) - Kur’ân ve tefsir okumak

  (06.09.2008) - AB’de yine rehavet

  (05.09.2008) - Tuhaf ziyaret

  (04.09.2008) - Yanlış sözler

  (03.09.2008) - Rötuşlu mesajlar

  (02.09.2008) - Millet ve asker

  (31.08.2008) - Ramazaniye

  (30.08.2008) - Siyasî kilitlenme

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır