"Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Alkollü içkiyi savunmak ayıp değil mi?



Yaşadığımız ekonomik krizlerin temelinde ‘ahlâkî çöküntü’nün yattığını ekonomistler de ifade ediyor. Buna rağmen, ahlâkî çöküntüyü arttıran ‘alkollü içkiler’in teşvik edildiğini görmek insanı üzüyor.

Gerek Türkiye’yi idare edenler ve gerekse sivil toplum kuruluşları bir noktada karar vermeli: İnsanların aklını devre dışı bırakan, ‘deli’ gibi hareket etmesine yol açan alkollü içkileri teşvik etmek doğru mudur?

Her halde aklı iptal olmayan herkes, alkollü içkilerin zararlı olduğu noktasında ittifak halindedir. ‘Sarhoş’ların dahi, bu alışkanlıktan kurtulmak için ellerinden geleni yaptıklarına hepimiz şahidiz. Ne var ki çoğu, düştükleri bu ‘kuyu’dan kolay kurtulamıyorlar.

İşin aslı böyle olduğu halde, bazıları yanlışta ısrar etmeyi sürdürüyor. İşin üzücü yanı, insanlara iyiyi ve güzeli göstermesi gereken ‘medya’nın buna alet olması... Açıkça, hem alkollü içkilerin reklâmlarını yapıyorlar, hem de ‘haber’ desteği vererek bu hatalarını katmerli hata haline getiriyorlar.

Medyanın da alet olduğu bu hatayı ısrarla gündeme taşımamıza rağmen Türkiye’yi idare edenlerden hiç ses seda çıkmıyor. Sigaranın reklâmının yapılamadığı ülkemizde, hemen her gün ‘en çok satan gazeteler’de alkollü içki reklâmları devam ediyor. Güya, alkollü içkilerin ‘özendirici reklâmının yapılması’ yasak! Peki, uygulama nasıl? Maalesef parayı veren düdüğü çalıyor. Öyle ki, ‘balık mevsimi’nin açılmasını bile alkollü içki reklâmlarına alet edip, “Rakı-balık sezonunu açıyoruz” diye tam sayfa alkollü içki reklâmları yapıyorlar. (Bkz. Vatan g., 12 Ekim 2008)

Sadece reklâm yapmakla da kalmıyor, hazırladıkları ‘haber’lerle de bu alışkanlığı yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Neymiş, bir belediye sahil şeridindeki yürüme bandında “Umuma açık yerlerde içki içmek yasaktır!” şeklinde uyarı yazıları yazmış! Bu yazılara tepki gösteren ‘büyük gazete’ “Milleti uyarı manyağı yaptı” diyerek tepki göstermiş.

‘Şekil’ itibarıyla yapılan işte hata olabilir. Ama bir belediyenin, alkollü içki içilmemesi yönünde uyarı yapması en tabiî hakkı olsa gerek. Ne yani, ‘sabah akşam içki için, içki içmek çok faydalıdır’ mı deseydi?

Üstelik belediyenin de ifadesiyle, sahilde yürüyen vatandaşlar, açıkta ve pervasızca içki içenlerden rahatsız olduklarını daha önce beyan etmişler. Bu talep üzerine çare olarak uyarı yazıları yazılmış... Her ne kadar uyarı yazısı yazan belediye sınırlarında oturmuyorsak da, prensip olarak açıkta içki içen ve gelip geçenleri rahatsız edenlerden biz de rahatsız oluruz. Zaman zaman gittiğimiz pikniklerde maalesef böyle ‘tip’lerle biz de karşılaşıyoruz. Emin olun, alkollü içki içenler dahi, ‘ayık’ oldukları zaman açıkta içki içenlerden rahatsız olurlar. Hele hele yanlarında çoluk çocukları varsa. onlar da bu ‘sarhoş’lara ‘fırça’ atar.

Garip olan başka bir nokta da, haber duyulur duyulmaz ‘Büyükşehir Belediyesi işçileri’nin bu yazıları silmesi... Tekrar ifade edelim, bu uyarıda belki bir ‘şekil/üslûp/teknik hata’ vardır, ama prensip olarak alkollü içkilerin içilmemesi gerektiği noktasındaki ‘ikazı’ savunamamak en az alkollü içkileri savunmak kadar hatalıdır!

Garipliğe bakın ki, ‘kötülüklerin anası’nı savunmak moda olmuş. Belediye madem böyle ‘doğru’ bir adım atmış, kesinlikle geri adım atmamalıydı. Alkollü içkilerle mücadele etmek, o kötü alışkanlığa karşı çıkmak utanılacak bir şey değil. Asıl utanılması gereken şey, sarhoşluğu savunmak olmalı...

Türkiye’yi idare edenlere ve bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve tüketici derneklerine bir daha hatırlatalım: Lütfen alkollü içkilerin gazetelerde reklâm yapmalarına engel olun. Bu konuda hep beraber gayret gösterelim... Nedense, “duyarlı medya” da bu konuda sessiz...

13.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.10.2008) - Çıkar aheste aheste

  (11.10.2008) - Bu faiz Türkiye’yi de batırır

  (10.10.2008) - Üniversitelerden ne haber?

  (09.10.2008) - ‘Burs’ şartlarına bakar mısınız?

  (08.10.2008) - Eski yanlışlar tekrarlanmasın

  (07.10.2008) - Aktütün, kara duman

  (06.10.2008) - Şehitlere rahmet

  (05.10.2008) - Su boru hattı

  (04.10.2008) - Saygı beklemek hepimizin hakkı

  (03.10.2008) - Türkiye değişiyor: Liderler camide!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır