16 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Darbeciler “bir bir” yargılanmalı (1)


A+ | A-

“Ergenekon iddianâmesi” kapsamında öncelikle darbe ortamına zemin hazırlama plânlarının ve darbe hazırlıklarının soruşturulup, plânlanmış, hazırlanmış ve dayatılmış darbelerin kapsam dışı kalması, öteden beri kamuoyunda çeşitli istifhamlara yol açıyordu.

Gerçek şu ki demokrasiyi katleden, bütün milletin hakkını gasbedip millet irâdesinin temsilcisi Meclis’in kapısına kilit vuran, seçtiği meşrû hükûmetleri deviren, anayasayı ilga siyasî partileri kapatan darbelerin soruşturulmaması, bu süreçte ciddî bir eksiklikti.

Önce muhalefetten, 12 Eylül darbecilerini koruyup kollayan, haklarında hiçbir hukukî, cezaî, malî soruşturma açılamayacağını ve yargılanamayacaklarını hüküm altına alan darbe anayasasında 29 yıldır duran, anayasa’nın “geçici 15. maddesi”nin kaldırılması teklifi geldi. Ardından 28 Şubat postmodern darbesinin başaktörü Em. Org. Çevik Bir savcılığı çağrıldı. Ergenekon savcılarına “tanık” ya da “şüpheli” sıfatıyla olduğu hâlâ netliğe kavuşamayan bir “ifâde” verdi.

Ne garip ki Başbakan, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına “sulu şaka” deyip teklifi geri çevirdi. Çevik Bir, “Tanık olarak ifâde verdim; ifâdemi alan savcılar son derece nâzik ve olgun insanlardı, çok rahatladım, üzerimden büyük bir yük kalktı, şimdi Bodrum’a tatile gidiyorum” diye meseleyi basite indirgeyip geçiştirmeye çalıştı…

Kısacası “Ergenekon Dâvâsı” sürecinde darbelerin hakkıyla hesâba çekilip yargılanması, yapılan darbelerin de soruşturulması sürekli gözardı edildi…

BÜTÜN DARBECİLER HESÂBA ÇEKİLMELİ…

Ne var ki “darbe teşebbüsleri”nin soruşturulduğu bir süreçte “darbe ortamının olgunlaşması” amacıyla ülkenin kaos ve kargaşaya sürüklenmesine seyirci kaldıklarını itiraf eden, onbinlerce gencin meydana getirilen kutuplaşmayla, anarşi ve terörle birbirlerini katletmesini tahrik eden darbecilerin yargılanması geçiştirilemezdi.

Keza uyduruk “irtica tehdidi” konseptiyle onbinlerce vatandaşı “irticaî karakter taşıyor” diye fişleyen, ülkeyi “laik-antilaik” diye kamplaştıran postmodern darbelerin ve darbecilerin de hesâba çekilmesi öyle gözboyama bir-iki “ifâde”yle savuşturulamazdı.

Bu açıdan DTP’li Akın Birdal ile İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın, eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında “Ergenekon soruşturması” çerçevesinde “suç duyurusu” fevkalâde önemli.

Bir’in, “suç işlemek amacıyla yasadışı silâhlı örgüt kurma”, “insan öldürmeye tam teşebbüse azmettirme”, “suç işlemek için tahrik etme”, “hakaret” ve “iftira” suçlarından cezalandırılmasının talep edildiği “suç duyurusu”nun temel gerekçesi, 1998 yılında hazırlandığı iddia edilen “andıç” belgesi.

Şemdin Sakık’a ait olduğu ileri sürülen ve bazı gazetelerde yayımlanan, “kimi muhalif kurum ve kuruluşlar ile kişilerin hedef gösterildiği” ifâdelerin, o dönemde, Genelkurmay Karargâhı’nca hazırlanmış bir “andıç” olduğunun ve dönemin İkinci Başkanı Org. Bir’in imzası bulunduğunun açığa çıktığının “suç duyurusu”nda belirtilmesi, oldukça anlamlı.

Diğer yandan sözkonusu “andıç olayı”ndaki “Bir’in rolü” hakkında 30 Kasım 2000’de soruşturma talebinde bulunulmasına karşı, soruşturmanın yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir bilgi verilmemesi, olayın açıkça örtbas edilmesi ise enteresan.

Bu vaziyet, 28 Şubat postmodern darbesinin siyasî aktör ve antidemokratik sürecinin tam bir göstergesi…

“ERGENEKON İDDİANÂMESİ”NDE 13 KEZ…

Aslında yalnız mâlûm “andıç” hakkında değil, binlerce kişiyi hayatlarını verdikleri işlerinden, mesleklerinden mahrum bıraktırıp mağduriyete duçâr eden 28 Şubat’taki bütün fişlemeler, “Batı Çalışma Grubu”nun faaliyetleri, “irtica ile mücadele” paravanında yapılan haksızlıklar ve yolsuzluklar, hak ve hukuk çiğnemeleri, demokratik sistemin tahribi de sigaya çekilmeli

Ülkenin yüksek yargısını, rektörleri, öğretim üyelerini, iş adamlarını, gazetecileri “karargâh”a çağırıp dinlettikleri “irtica tehlikesi” brifinglerini dakikalarca ayakta alkışlatan sorumlular ve “şüpheliler” hakkında da “kamu dâvâsı” açılmalı, “Ergenekon” mahkemelerinde yargılanmalı.

Zira 28 Şubat sürecinde tankları sokaklarda yürütmekle “demokrasiye balans ayarı verdiklerini” övünerek anlatan Çevik Bir’in adı, duruşması 20 Temmuz’da başlayacak olan “2. Ergenekon iddianâmesi”nde 13 kez geçiyor.

Darbe hazırlıkları, “andıç”lar, yönetime el koyma plânları, başarısız “suikast teşebbüsleri”, “irticacı” yaftasıyla yapılan “yargısız infazlar”; bütün darbeler ve darbeciler bir bir soruşturulmalı…

Bunun başka da bir yolu yok…

16.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.07.2009) - Demokratikleşme için yeni anayasa…

  (14.07.2009) - “İptal”e kapı açan tereddüt

  (11.07.2009) - Doğu Türkistan’da Türkiye’nin sorumluluğu

  (10.07.2009) - Çin’in zulüm ve vahşeti…

  (09.07.2009) - Dıştan içe provokasyonlar

  (08.07.2009) - Ankara anafordan çıkmalı...

  (06.07.2009) - Türkiye’nin devâsa gündemi…

  (04.07.2009) - Rekor krize âcil tedbir…

  (03.07.2009) - Demokratikleşmeden ekonomiye, küçülme ve gerileme

  (02.07.2009) - Yasama döneminden kalanlar…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.