09 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Dıştan içe provokasyonlar


A+ | A-

Peşpeşe yıl dönümlerinde Sivas ve Başbağlar katliâmı soruşturulmakta. Ve Cumhurbaşkanı Gül’ün Çin gezisinin ardından Sincan Özerk Uygur Bölgesine baskısıyla patlak veren olaylar bahanesiyle daha da ağırlaştırılan zulmün ve katliâmın kaynağı araştırılmakta.

Ne garip ki Müslümanların yaşadığı dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Müslüman Uygurların Doğu Türkistan’da ve Çin’de dinî haklarına, inanç ve ibâdet özgürlüğüne yönelik bu suikast ve vahşetin yine okyanuslar ötesine uzanan provokatörlerin tahrikiyle tertiplendiği tesbitleri haklı çıkmakta.

Anlaşılan o ki burada da küresel hegemonya ve uluslar arası çıkar hesaplarıyla hareket edilmekte. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, “olaylara sebep olan müsebbiplerin bulunması”na dikkat çekmesi çağrısı bu açıdan önemli.

Bu arada İstanbul’daki ABD Konsolosluğuna bir yıl önce düzenlenen ve cansiperâne çarpışan üç polisin şehid edildiği saldırıda Amerikalıların kıllarını kıpırdatmamaları, ibret-i âlem olarak görüntülerde ortaya çıkıyor.

Başşehirde ise “askerlerin sivil yargıda yargılanması”na dair Çankaya’nın kararı beklenirken, “belge”den “MGK bildirisi”ne, 12 Eylül’den 28 Şubat’a, bütün darbecilerin ve darbe plânlarının yargılanması ile ekonominin krizle küçülmesine kadar bir yığın tartışma devam ediyor…

DARBE CİNÂYETİ, CEZÂLANDIRILMALI

Ne var ki gündemin gürültülü hayhuyunda birçok kayda değer konu yeterince tartışılmadan kayboluyor…

Bunlardan biri de 12 Eylül ihtilâli lideri Evren Paşa’nın, 1982 Anayasasının yüzde 92 ile kabul edildiğini iddia edip, kendisi ve “konsey üyesi arkadaşları”nın yargılanması için referandum önermesi.

Evren, darbecileri her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemeyeceği ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamayacağı hükmünü getiren “geçici 15. madde”nin de Anayasa ile birlikte kabul edildiğini söylüyor. İhtilâlin “devlet başkanı” iken Anayasa’nın “kabulü”yle otomatikman “Cumhurbaşkanı seçilmesi”nden dem vuruyor.

Belli ki Evren, mâlum “darbeci mantığı” sergiliyor. İhtilâlin “emir ve komuta zinciri altında yapıldığını” belirtip, “kanunsuz emirlere uyanların da suç işlemiş olacağını ve bu bakımdan bütün Silâhlı Kuvvetleri mensuplarının yargılanması gerektiğini” önermesi, bunun tipik bir misâli.

Kısacası “darbe lideri”, dayattığı darbenin sorumluluğunu bile başkasının üzerine atıyor. Bizzat darbecilerin itirafıyla “ihtilâl ortamının olgunlaşması” için ülkedeki anarşi ve teröre seyirci kalmanın suç olduğunu gözardı ediyor.

Resmî rakamlara göre beş bin, gerçekte on bini aşkın insanın öldürülmesinin, provokasyonların, tahrik ve tertiplerin ne denli büyük bir cinâyet olduğunu hesâba katmıyor. 600 bin insana yapılan insanlık dışı işkenceleri, hak gasplarını, özgürlüklerinin çiğnenmesini saymıyor…

“YASA”YLA DARBE KOMEDİSİ…

“Evet” demenin yasak olduğu, “hayır” diyenlerin derdest edildiği, ülkenin tek televizyonu TRT’de propagandasının yapıldığı “referandum” komedisini “hukukî” ve “yasal” görüyor.

Dahası darbenin başlı başına bir cinâyet olduğunu görmezden geliyor. “11 Eylül günü akan kanın neden 12 Eylül günü durduğu”nun cevabını vermeden, darbe cinâyeti için “referandum” istiyor.

“Oylama” ile kişinin ve toplumun hak ve hürriyetlerinin re’sen affedilemeyeceğinden habersiz! Hiçbir cinâyet, kıtal, işkence, haksızlık ve hak gasbı için “oylama” yapılmayacağını ya bilmiyor ya da “bilmezden gelmek” işine geliyor.

Tıpkı, 12 Eylül ihtilâlinin “güven ortamı”nda, “Neden sağda iki partiye, solda bir partiye izin verdiniz?” sorusuna verdiği cevaptaki “cingözlük” gibi…

“Netekim, sağda iki değil bir partiye izin verseydik, anayasayı değiştirecek çok büyük bir sayıyla Meclis’e girer güçlü bir iktidar olurdu. Solda iki partiyi seçime soksaydık, ikisi de kaybeder, Meclis’e bile giremezlerdi” deyip bunu bir “zekâ eseri” olarak lanse etmesi, “darbeci zihniyet”in işgüzârlığını bir defa daha ortaya koyuyor.

Görünen o ki Evren, herkesi saf ve anlamaz, bir tek kendini ve “konsey üyesi arkadaşları”nı “açıkgöz” görüyor. Bir “darbeci” olarak millet irâdesinin temsilcisi Meclis’i lağveden, meşrû hükûmeti deviren darbeyi bağlı bulunduğu Anayasayı ilgâ eden “İç Hizmet Kanunu”ndaki “koruma ve kollama”ya dayandırması bunun göstergesi.

Sahi hangi yasa, aykırı olmaması gereken Anayasa’yı toptan devre dışı bıraktırır, Meclis’i kapattırır, meşrû hükûmeti alaşağı eder; bunu düşünmüyor, düşünemiyor. Veya tecâhül-ü ârif yapıyor…

Bu bakımdan, “Referandumda yargılanma kararı çıksın, intihar ederim” şantajı, anlamsız ve havada kalıyor…

09.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.07.2009) - Ankara anafordan çıkmalı...

  (06.07.2009) - Türkiye’nin devâsa gündemi…

  (04.07.2009) - Rekor krize âcil tedbir…

  (03.07.2009) - Demokratikleşmeden ekonomiye, küçülme ve gerileme

  (02.07.2009) - Yasama döneminden kalanlar…

  (01.07.2009) - Tribünlere oynama taktiği…

  (30.06.2009) - 'Gladyo'dan 'Ergenekon'a bütün darbeler ve darbe sanıkları…

  (29.06.2009) - “Pinoche zihniyeti” yargılanmalı…

  (27.06.2009) - “Belge” anaforunda darbecilerin yargılanması

  (26.06.2009) - Darbelerin yargılanması ve yeni anayasa…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.