01 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

AB hutbesi nasıl olmalı?


A+ | A-

Eğer camilerde AB meselesi anlatılacaksa—ki, biz bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz—bu anlatımların dayandırılacağı temel esasları, çerçeveyi, üslûp ve yöntemi belirlemede en önemli kaynak ve referansın Bediüzzaman’ın izahları olduğu kanaatindeyiz.

Bize göre, bunun Cuma hutbesiyle sınırlandırılması da doğru değil. Vaazlarda ve müftülüklerce organize edilecek konferans, seminer gibi etkinliklerde de bu konu uygun tarzda işlenmeli.

Bediüzzaman vaizlerin nasihatlarının tesir etmeyişinin önemli sebeplerinden birini, kürsüde anlatılanların geçmiş zamanlara takılı kalıp, yaşanan hayattan kopuk olması olarak gösteriyor.

Vaaz ve hutbelerde AB’ye dair konulara girmekten kaçınılması, bunun örneklerinden biri.

Halbuki bu mesele çok önemli. Süreçle ilgili olarak, halkın zihninde aydınlatılmayı bekleyen birçok sual var. “AB’ye girersek dinimiz elden gider” kaygısından tutun, gayrimüslimlerle ilişki bahsinde yaşanan tereddüt ve şüphelere kadar...

Bu hassasiyetleri statüko namına istismar etmeye çalışan AB karşıtı çevrelerin kasıtlı ve asılsız propagandaları da işin içine girince, cami cemaatinin aydınlatılması ihtiyacı daha da artıyor.

Bu izahlarda hangi noktalar vurgulanmalı?

Bir defa, demokratikleşme kriterleri olarak ifade edilen adalet, hukuk, hak ve hürriyetler, şeffaflık gibi değerlerin aslında İslâm başta olmak üzere semavî dinler kaynaklı olduğu, dolayısıyla Müslümanlarca, kendi öz malları olarak sahip çıkılması gerektiği, dinî deliller ve Asr-ı Saadet başta olmak üzere tarihî örneklerle anlatılmalı.

Aynı şey, çevreye duyarlılık, temizlik, üretimde kalite, dürüstlük, nizam, intizam gibi günlük hayatı ilgilendiren bütün hususlar için de geçerli.

Bugünkü Avrupa medeniyetinin, vaktiyle ilim öncülüğünü elinde bulunduran İslâm âleminden aldığı ders ve ilhamla kâinat kitabını okuyup, satır, kelime ve harflerinde gizli sırları keşfederek şimdiki düzeyine ulaştığı hatırlatılmalı.

Evvelce ortaçağ karanlığında debelenen Avrupa’ya, altın çağını yaşayan Müslümanların hem bilim ve teknolojide, hem de sosyal ve ekonomik hayatta üstadlık yaptığı belirtilerek, “İlim ve hikmet Müslümanın yitik malıdır, nerede bulsa alır, Çin’de bile olsa” hadisi dikkatlere sunulmalı.

Ve Endülüs medeniyeti önemle vurgulanmalı.

Bu bağlamda, Bediüzzaman’ın “Avrupa ikidir” tesbiti ve buna dair izahları anlatılmalı. Müslümanların AB’ye bakışının, “İsevînin din-i hakikîsinden ve İslâmiyetten aldığı feyiz ile” insanlığın sosyal hayatına faydalı sanatları, adalet ve hakkaniyete hizmet eden fenleri takip eden birinci Avrupa ekseninde olması gerektiği belirtilmeli.

Tabiatçı-materyalist felsefenin karanlığıyla, medeniyetin fenalıklarını iyilik zannedip insanlığı sefahet ve dalâlete götüren ikinci Avrupa’ya karşı birinci Avrupa ile işbirliği gereği vurgulanmalı.

Ve bizatihî AB’nin içinde de bu mücadelenin cereyan ettiğine dikkat çekilerek, Müslümanlar ona göre konumlarını tayin etmeye çağrılmalı.

Bu çerçevede, “Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin” mealindeki âyetin, onlarla barış içinde olmayı, medenî ve ticarî ilişkiler kurmayı engellemediğine dair izahlar cemaate iletilmeli.

AB’ye dair değerlendirmelerde, bütün insanlığa gönderilen en son dinin mensupları olarak, Müslümanların önündeki hakkı tebliğ görev ve sorumluluğunun da göz önünde tutulması gerektiği belirtilerek, Türkiye’nin AB üyeliğinin bu açıdan yeni ufuk ve pencereler açtığı belirtilmeli.

Çağımızda ilim, fikir ve ikna esasları üzerine bina edilen manevî cihadın öne çıktığı gerçeği dikkate alınarak, “Medenîlere galebe çalmak ikna iledir, söz anlamayan vahşiler gibi icbar ile değildir” prensibi dindar kitlelere mal edilmeli.

Tebliğde birinci önceliğin, İslâmın güzelliklerini hal, fiil, tavır ve ahlâkımızla gösterip, İslâma perde değil, ayna olmamız olduğu söylenmeli.

Risale-i Nur’da mevcut olan bütün bu ölçüler camilerde anlatılırsa, AB sürecinin de önü açılır.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

01.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2010) - Camide AB hutbesi

  (30.03.2010) - Said Nursî modeli

  (28.03.2010) - Safdil dindarlar

  (27.03.2010) - 27 Mayıs’tan 12 Eylül’e

  (26.03.2010) - Teklifi dahi yasak!

  (25.03.2010) - Anayasada kırılma noktası

  (24.03.2010) - Anayasa paketi

  (23.03.2010) - Çıkış yolu

  (21.03.2010) - 50 yıl sonra

  (20.03.2010) - “O kadar”mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl