"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kim bu işe ne çare bulur?

Ahmet BATTAL
17 Ocak 2019, Perşembe
Bugün önce bir hayal kurun.

Bu gazeteyi satın aldığınız bayi tam da üniversitenin dibinde, köşe başında, kitapçı dükkânı olmaya çok uygun bir yerdeki bir kuruyemişçi olsun. 

Ama bu bayi aynı zamanda içki satıyor olsun. 

Dükkânın işletmecisi iki kardeşin ikisi de ve hatta önceki işletmecisi olan merhum babaları da içki satıyor, ama kullanmıyor olsunlar. 

Siz her gazete almaya girdiğinizde, içinizden, “Allah kurtarsın” diye duâ ediyor olun.

Bir gün kardeşlerden biri, masumane boynunu büküp, size “Aslında bu işi biz de sürdürmek istemiyoruz, ama ekonomik şartlar bizi buna zorluyor, geçimimizi sağlayacak başka bir yol bulabilsek, yapabileceğimiz başka bir iş bulabilsek bu işi bırakıp babadan kalma bu dükkânda başka bir iş yapmayı biz de isteriz” demiş olsun.

Siz neler düşünürdünüz?

Kime neler teklif ederdiniz?

Meselâ “Madem aslında içki satmak istemiyorsun içki satma başka şeyler sat, zorlayan mı var” mı dersiniz? 

Yoksa;

- Keşke devlet kendi bütçesinden bu tekel bayiliği işlerine tövbe etmek isteyenlere bir fon ayırsa da dileyenler bu fondan yararlanarak dükkânını başka bir işe çevirse…

- Keşke hayırsever iş adamları cami yaptırmak yanında bir de bu ve benzeri dükkân sahiplerine helâlinden yeni bir iş kursa…

- Keşke Diyanet İşleri Başkanlığı resmî bütçesinde bu iş için para ayırsa…

- Keşke Diyanet İşleri Başkanlığı esnafı-tüccarı bu hayra teşvik edecek bir organizasyon kursa…

- Keşke Türkiye Diyanet Vakfı kendi bütçesinden bu işe para ayırsa ve o iki kardeşi maddî yönden memnun ve tatmin ederek orayı satın alıp ya da kiralayıp o mekânı bir küçük kitabevine çevirse…

Hangisini tercih ederdiniz?

Hangisi için kime ne söylerdiniz?

Biz ne söyleyelim?

***

Konuyla doğrudan ilgili bir hatıra:

Bir gün yanımızdaki bir hacı amcayla birlikte ve mecburen Ankara Kızılay’da işrethanelerin bulunduğu kalabalık caddeden geçerken hırpani kılıklı bir dilenci bize doğru dümen kırdı ve avucunu önümüze uzatıp “Allah rızası için bi şarap parası aaabiler!” deyiverdi.

Biz durakladık. Yanlış yöne giden bir ihlâs ve samimiyete mi yanalım, yoksa doğru yöne giden bir riyakârlıktan mı kaçalım, şaşırdık.

Ya siz?

Okunma Sayısı: 2317
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    17.1.2019 07:23:46

    Kastamonu'da Muazzez ve merhum Üstadimiz Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri oturdugu yüksek kayanin altindan sallana sallana giden sarhosa müsbet telkinde bulunmus ve o adam buna riayet etmis! Demek müsbet hareketteki IHLAS kuvvetinden hepimiz faydalanabiliriz. Biz isteyelim Allah dualarimiza mutlaka cevap verecektir.

  • Ali Tam

    17.1.2019 07:14:31

    Zübeyir Gündüzalp Agabeyin biyografisinde gecen bir kissa. Yaninda bir kisiyle yolda giderken isretin tesir diline ve hareketlerine yansiyan bir kisiye rastlarlar. Bu kisi Zübeyir agabeyden bir sigara ister. Zübeyir Agabey "Ah gardascum olsa vermezmiydik ama biz kullanmiyoruz, yanimizda yok." der. Bu müskiratzede "canin sagolsun canim kardesim" der yoluna gider. En zor sartlarda bile müsbet hareket etmenin yolunu bulur ve hüsnümisal olarak gösterir bir Nurcu. Diyanet konusunda size katilamiyorum. Diyanet her yönüyle Devletin memuriyet cizgisinden cikamayan özerk ve bagimsiz olmayan bir yapidir. Hutbeleri ormanlari yakmayin, vergilerinizi verin. Hatimleri malum adrese! Iman hakikatleri ve baglantili ameller mümteni SINIRINDA zor zanaat Diyanete.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı