"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan hakları ve muhalefet

Ahmet BATTAL
18 Nisan 2024, Perşembe
AK Parti, 22 sene önce, “adalet, insan hakları ve hürriyetler bizim ana meselemiz” diyenlerin kurduğu bir parti idi.

Bu söylemiyle o günkü iktidara ve sisteme muhalefet ederek iktidar olmuştu.

Ancak o AK Parti çoktan piyasadan çekildi. 

Onun yerine din sosuna bulanmış millici ve güvenlikçi AKP geldi. 

Üstelik bu AKP, bu konularda ideoloji ve entrika uzmanı MHP’nin vagonu haline geldi. 

Bu sebeple biz yıllardır o partiye AKP değil AKMHP diyoruz. 

Aslında bu değişim, AKP’nin dindar görünümlü vücuduna tek parti dönemi CHP’sinin ruhunun üflendiğini gösteriyor. 

Bu ruh değişimini ancak adliyede işi olan ya da devletin ideolojisi ile derdi olan görüyor. Sıradan kalabalıklar için ise ruh değil beden önemli.

Bu durumda adalet, insan hakları ve hürriyetler konusu kimin görevi?

Elbette muhalefetin. 

Demokrat Parti’nin başlattığı ve Adalet Partisi’nin sürdürdüğü demokratik dönüşümün zirvesi 90’lı yıllarda AB uyum süreci kapsamında Süleyman Demirel liderliğinde yapılan iyileştirmeler idi. 

AKP bu değişimi sürdürmek iddiasıyla yola çıktı ama çıktığı yolda kendisi eski CHP’ye dönüştü. 

AKP CHP’leşirken Kemal Kılıçdaroğlu önderliğindeki CHP’nin başlattığı helalleşme, dönüşüm ve adalet arayışı çok kıymetliydi. Sürmeliydi ve sürmeli.

Millet İttifakının Altılı Masa için hazırladığı Mutabakat Metnindeki adalet, hürriyet ve insan hakları vurguları da fevkalade kıymetli idi. Geliştirilmeliydi ve geliştirilmeli.

Kim yapacak? 

Bu konudaki görev sadece CHP’nin değil.

Ancak dönüşmek ve sicilini temizlemek isteyen bir CHP için resen görev üstlenmek pek faydalı olur. 

Bunun bazı işaretleri de var.

AİHM’in açıkladığı 2023 raporunda Türkiye “emsal dava” sayısında ilk sırada yer almıştı.

T24’ün haberine göre, CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, AİHM’nin bu verisinin ne anlama geldiğini değerlendirmiş.

Bülbül’e göre, Türkiye, 124 emsal dava ile hukuk devletine yönelik ihlallerin artarak sürdüğünü uluslararası arenada da kayda geçirmiş durumda ve bu durum ülke için ciddi bir prestij kaybı sebebi. 

Bülbül, “Bu tablo, sadece içeride değil, uluslararası alanda da Türkiye’nin yargı bağımsızlığı konusundaki zafiyetini gözler önüne seriyor” demiş.

Ayrıca Bülbül, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaştığını, adalet mekanizmasının sarayın talimatlarına göre işlediğini, hak ve özgürlüklerin göz ardı edildiğini ve güçler ayrılığı prensibinin yok sayıldığını, bunun da bilhassa yoksulluk ve ekonomik zorluklarla mücadele edilen bir dönemde ülkeye dış yatırım gelmesini zorlaştırdığını söylemiş.

Bizce Bülbül’ün şu sözleri özellikle önemli: “Demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren herkesle birlikte hukuk devletini yeniden inşa etmek için çalışacağız. Hukukun üstünlüğü, adaletin tesisi ve özgür bir yargı sistemi, yoksullukla ve yolsuzlukla mücadelemizin temelini oluşturacak.” 

“Demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren herkesle birlikte” olmak her siyasetçi için ve bilhassa CHP için önemli ve değerli.

Okunma Sayısı: 1393
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Ersoylu

    18.4.2024 08:41:52

    Nefis bir yazı. Ahmet Hocamızı tebrik eder, gelecekte aynı mevzuya tahşidât yapan yazılarını bekliyoruz.

  • Oğuz Yiğiter

    18.4.2024 03:20:19

    İsim değil, müsemma, zarf değil mazruf, kışr değil lüb önemli olan. Yükselen insanî değerler olan hürriyet, adalet, evrensel hukuk ve ileri demokrasi standartları için kim ve hangi heyet çalışırsa onlar yükselecek ve ismi, resmi ve ambalajı ne olursa olsun bundan böyle onlar yükselecek. Donuk ve katı kalıp ve ideolojilerin devri çoktan geçti. Dünya yepyeni bir uyanış ve arayışın içinde. Herkes hesabını yeniden gözden geçirmek zorunda...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı