"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuklar ne olduğu bilmeden uyuşturucuyu deniyor

05 Nisan 2015, Pazar 14:21
Aktif Eğitimciler Sendikası Ankara şubesinin uyuşturucuya karşı düzenlediği seminerde çocukların çoğunun ne olduğunu bilmeden uyuşturucuyu denediği tespitine işaret edildi. 6 bakanlıkla uygulamaya konulan ‘Uyuşturucu Eylem Planı’nın da mücadeleye çare olmadığı vurgulandı.

Ankara Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonunda ‘Bağımlılık ve Farkındalık Semineri’ düzenlendi. Eğitimcilerin katıldığı seminerin açılış konuşmasında Ankara Şube Başkanı Çağrı Eken, Emniyet'in 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu verilerine göre son dönemlerde gündeme gelen sentetik uyuşturucu kullanımının yüzde 38 arttığını hatırlattı. Eken, 2014 yılında uyuşturucuya bağlı hayatını kaybeden kişi sayısının 648 ve bunlardan birisinin de 13 yaşında bir çocuk olduğuna dikkat çekti.

'UYUŞTURUCU EYLEM PLANI DA MÜCADELEYE ÇARE OLAMADI'

Toplamda 6 bakanlıkla uygulamaya konulan ‘Uyuşturucu Eylem Planı’nın da mücadeleye çare olmadığını kaydeden Çağrı Eken, 2013 yılında ise uyuşturucudan ölüm sayısının 162 olduğunu hatırlattı.

Eken, sözlerine şunları ekledi: "Aktif Eğitimciler Sendikası olarak bu konuda sadece başkalarını sorgulamak yerine, elimizi taşın altına koymayı tercih ettik. Sosyal sorumluluklarımızın gereği, bu vahim tabloya kamuoyunun dikkatini çekmek ve çözüme katkı sunmak üzere bir müdahale planı hazırladık. Bağımsız birey sağlıklı toplum projesiyle kötü alışkanlıklara bağımlı/bağımlılık riski taşıyan bireyler ve ailelere yönelik çalışıyoruz. Hedefimiz insanımızı, toplumumuzu, geleceğimizi tehdit eden her türlü bağımlılığı yok ederek özgür bir dünyanın kuruluşuna katkı sunmak. Duyarlı tüm kişi ve kuruluşları Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum için ortak mücadeleye davet ediyoruz."

'ÇOCUKLAR NE OLDUĞUNU BİLMEDEN UYUŞTURUCUYU DENİYOR'

AMATEM Uzmanı Ercan Mutlu, çocukların ne olduğunu bilmeden uyuşturucuyu denediğine dikkat çekerek şunları aktardı: "Çocukların uyuşturucuyu deneme nedenlerinin en başında ne olduğunu bilmemeleri gelmektedir. Farklı renklerde ve şekillerde sunulan maddeleri uyuşturucu olduğunu bilmeden kullanmaktadırlar. Güçlü ve pozitif aile bağları uyuşturucuyla mücadele kapsamında çok önemlidir. Bu konuda ailelerin, kendi içlerindeki ilişkileri pozitif hale getirmeleri gerekmektedir. Sorumluluk verilmeyen ve kuralların olmadığı ailelerdeki bireylerin uyuşturucuya eğilimlerinin fazla olduğu görülmektedir." 

'BİREYE SORUMLULUK BİLİNCİ KAZANDIRILMALI'

AMATEM’e gelen bireylere ilk olarak çeşitli sorumluluklar vererek sorumluluk bilinci kazandırdıklarını belirten Mutlu, bağımlılıkla mücadele içinde en önemli mevzular arasında bu husus olduğunu ve bunun gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Mutlu, eğitimcilerin madde kullanan öğrencilerin nasıl anlaşılacağını da şu şekilde ifade etti: "Dikkat toplayamama, okul devamsızlığı, yorgunluk, sinirlilik, sözel iletişim kurulamaması, özgüven eksikliği ve arkadaş çevresinin değişmesi. Öğretmenlerimiz çocukların en küçük sorunlarına bile kayıtsız kalmamalıdırlar. Genellemeler yapmamalı, çocukların her dediklerini içtenlikle önemsemelidirler."

YAŞA GÖRE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Mutlu, bağımlılıkla mücadelede önemli bir diğer hususun da her yaşa uygun bir yöntem ve tekniğin kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Bu kapsamda bağımlılıkla mücadelenin sıfır yaşından başlatılması gerekir. Okul öncesi dönemde zararlı maddeler çocuklara tanıtılmalı, başkasından herhangi bir ilaç almaması gerektiği tembihlenmeli, karar verme alışkanlıklarının artırılması sağlanmalıdır. İlköğretim döneminde kurallara riayet etmeleri sağlanmalı, sigara ve alkolün zararlarından bahsedilmeli, ‘hayır’ deme becerilerinin kazandırılması gerekmektedir. Ergenlik döneminde ise arkadaş gruplarına dikkat etmesinin sağlanması, sorumluluk becerisinin kazandırılması ve onlara bağımlılığın ömür boyu süren bir sorun olduğu anlatılmalı ve çocuklarımızın zararlı madde kullanımını öğrendiğimizde kesinlikle tedirgin olmamalıyız." tespitlerini aktardı.

Okunma Sayısı: 1187
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı