Hamilelik döneminde beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini istedi.
Haber7.com2un haberine göre, Prof. Dr. Mocan, anne adaylarına hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını koruyacak şu önerilerde bulundu: ‘’Portakal suyundaki fruktoz direk bebeğe geçebilir bu da bebeğin kilolu doğmasına sebep olabilir, şeker hastalığına yol açabilir. Portakal yerine günde 1 porsiyon elma, armut (1adet) gibi diğer meyvelerden yenmeli.’
YASAKLI YİYECEKLER
Konserve, koruyucu madde içeren her türlü gıda, asitli içecekler, hazır meyve suları, kabuklu deniz ürünleri, şarküteri ürünleri (salam, sucuk sosis) cips, aşırı tuzlu gıdalar fast-food ürünleri, kolalı içecekler. Adaçayı, biberiye çayı, kuzu karaciğeri haftada 1 gün alınabilir. İthal kırmızı etler, salamura balık, ketçap, mayonez asla yenmemelidir. Demir, bakır ve çinko alımı önem taşır. Diyetinizin antioksidanlar bakımından zengin olmasına dikkat edin. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların folik asit rezervleri düşük olabilir. Hamile kalmadan önce tamamlayıcı almak konusunda doktora danışılmalı.
ARA ÖĞÜNDE CEVİZ-BADEM
Günde 2 litre su içilmeli. Haftada 3 kez balık tüketilmeli. Eğer balık tüketimi olmuyorsa Omega3 alınmalı. Derin su balıklarını tercih etmemek gerekir. Ayrıca, kabuklu deniz ürünleri kesinlikle yenmemeli. Hamileler aç kalmamalı muhakkak ara öğün yemeli. Ara öğünde 1 avuç cevizbadem yenebilir. Günde 1 yumurta tüketilmesi önerilir. B12 vitamin desteği demirden zengin gıdalar tüketilmeli. Folik asit doğum defektlerini önleme açısından son derece önemli. Doğum öncesi reçeteniz folik asit için günlük tavsiye edilen dozu içeriyor olsa da B vitamini zengini tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta yenilmeli.
D vitamini ile kaslar güçlü
Hamileyken D vitamini alan kadınların bebeklerinin daha güçlü kaslara sahip olduğu belirlendi. İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden bilim adamları, anne adayının D vitamini almasının uzun vadede bebeklere etkisini araştırdı. Bilim adamları, gebelikte D vitamini takviyesi alan kadınların bebeklerinin, 4 yaşından itibaren, hem kaslarının daha güçlü hem de kavrama becerilerinin daha fazla olduğunu gördü. Güçlü kasların yaşlılıkta kas kaybına bağlı hastalıkların azaltılmasını sağlayabileceğini belirten bilim adamları, gebelere ve emzirenlere günde 10 mikrogram (0,01 miligram) D vitamini almasını tavsiye etti. Ankara / aa