"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tevekkülün insana kazandırdıkları

Ali FERŞADOĞLU
15 Şubat 2019, Cuma
Kâinattaki düzen, kanunlar ve hikmet sebeplere sarılmayı gerektirir.

Şu halde tevekkül, Allah’a imân derecesine göre kuvvet kazanır. Kadere imân, tevekkül neticesidir. Tevekkül ve tembellik arasında ince bir perde vardır. Onu iyi tahlil etmek gerekir. 

Şöyle özetlenmiştir: Tertib-i mukaddematta tevfiz tembelliktir; terettüb-ü neticede tevekküldür. 1 Yani, bir şeyi tertip etmeye başlamadan işi Allah’a havale etmek tembellik; sebeplere müracaat ettikten, şartları yerine getirdikten sonra sonucu Allah’tan beklemek tevekküldür.  

 Tevekkülün insana kazandırdığı sayısız fayda ve güzellikler var. 

 Anahatlarıyla şöyle sıralanabilirler: İstikbal endişelerinden, korkularından kurtulmak; 

 Sıkıntı ve musîbetlere karşı dayanma gücü elde etmek; 

 Başkalarına dalkavukluk ve dilencilikten; zillet ve minnetlerden kurtulmaktır. 

 Tevekkül eden, aynı zamanda, gayr-i meşrû yollara tevessül etmez. Bütün vehim, şüphe ve vesveseleri yok eden, iksirli bir ilâç olan tevekküle yapışmayan vicdân sıkıntı içinde kalır; tesadüflerin, tabiat hâdiselerinin oyuncağı olur. 

 Allah’a tevekkül etmeyen, insanlara güvenecek veya onlardan yardım bekleyecektir. İnsanlar âciz, zayıf oldukları gibi sözlerinde durmayabilir veya imkân bulamayabilirler. O taktirde de tevekkülsüzün ümidi kırılır, hayalleri söner, endişe ve vesveseye kapılır. Bu ise, azap içinde azaptır. 

 Gerçek huzur, ancak tevekkülle mümkündür. Zira, “Tevhîd teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül ise saadet-i dareyni (iki cihan mutluluğunu) gerektirir.” 2

Dipnotlar:

1- Mektubat, s. 461. 2- Sözler, s. 284.  

 

Okunma Sayısı: 5527
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bülent Bektaş

    15.2.2019 09:58:06

    Abi çok güzel bir yazı olmuş Sanki Ticaretin içinde olup İşlerimizde başarının sırrı adı altında bir konferansa katılmış gibi oldum Allah razı olsun bu yazı ticaret yapan bizlere çok güzel mesajlar verdi ( anlayan anlar )

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı