"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Elektronik küpe' ile büyükbaş hayvanlar hastalıktan ve hırsızlıktan korunacak

09 Nisan 2019, Salı 15:53
Türk teknoloji şirketi Ortem'in "İnternetin İnekleri" projesi kapsamında geliştirdiği "elektronik küpe", Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın büyükbaş hayvanı salgın ve hırsızlıktan koruyacak.

Türk teknoloji şirketi ORTEM'in "İnternetin İnekleri" projesi kapsamında geliştirdiği "elektronik küpe", Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın büyükbaş hayvanı salgın ve hırsızlıktan koruyacak.

ORTEM İş Geliştirme Direktörü Eray Başdüzen, 20 yıllık bir elektronik şirketi olarak hizmet verdiklerini belirterek, hayvancılık alanında büyük bir ihtiyaç görerek bunun çözümü için "İnternetin İnekleri" projesini geliştirdiklerini söyledi.

Gebze'de bulunan Bilişim Vadisi'nde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Başdüzen, iki yıl önce başlattıkları projeyle ilgili şunları kaydetti:

"Hayvancılık alanında önemli bir eksik gördük. Bunun yerli çözümlerle giderilmesi gerekiyordu. Bunun neticesinde iki yıllık büyük emekler sonucunda dünyada bir ilk olan, dar bant nesnelerin interneti (NB-IoT) ile çalışan, bu gramajda, mobil uygulamaları hazırlanmış olarak hizmete sunduğumuz bir ürün ve entegre bir sistem çıktı ortaya...

Salgınlara erken müdahale olanağı

Başdüzen, hayvanların sahiplerinin ve Tarım ve Orman Bakanlığı merkezi ve taşra teşkilatı yetkililerinin hayvanlarla ilgili gelişmeleri cep telefonu mobil uygulaması üzerinden düzenli olarak kontrol edebildiğini dile getirerek, projenin hayvancılık ekonomisinde verimliliği artıracağını dile getirdi.

"Bir hayvan kızgınlık belirtisi göstermeye başladığı zaman direkt suni tohumlamayı yapacak olan veterinerine bildirim düşüyor." bilgisini veren Başdüzen, şöyle devam etti:

"Bir hastalık başladığı zaman antibiyotik tedavisine gerek kalmadan daha basit uygulamalarla hayvanların tedavisi sağlanabiliyor. Kaçakçılık ve hırsızlık tamamen engellenmiş oluyor.

Örneğin şap hastalığı... Bizim geliştirdiğimiz sistemle hastalığın ortaya çıktığı yerden başlayarak 10 kilometrelik bir çap çiziliyor. Bu çapın içinde olan hayvanları ayrı gösterebiliyoruz. Girip girmeyenleri ayrı olarak gösteriyoruz ve elektronik olarak çitler oluşturabiliyoruz. Bu şekilde hastalıklarla etkin mücadele, dölleme verimliliği, stres oranlarını düşürebildiğimiz için hayvanların süt verimliliğinde artış sağlayabiliyoruz. Bunların hepsini yaklaşık 50 gram ağırlığındaki elektronik küpemizle halledebiliyoruz."

AA

Okunma Sayısı: 1459
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı