"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kaman cevizini don vurdu, çiftçi ürün alamadı

27 Ekim 2015, Salı 14:18
Geçen yıl soğuk ve don vurması nedeniyle hiç ceviz üretiminin olmadığı Kırşehir Kaman’da bu yıl, önceki yıla oranla az da olsa ceviz üretimi oldu. Ancak pazar ve markette Kaman cevizi adı altında farklı ülkelerden getirilen ithal cevizin satıldığı belirtiliyor.

Yaşanan don olayına bağlı olarak ilçedeki ceviz üretiminin 'yok' denecek kadar az olduğunu ifade eden Kamanlılar Dernek Başkanı Hüseyin Bozkurt, "İlçemizdeki ceviz türlerinin çoğundan ürün alamadık. Kaman 1 diye adlandırdığımız tür, diğerlerine göre geç çiçeklendiği için don olayından az etkilendi. Ancak Kaman cevizinin diğer türleri don ve dolu yağışı nedeniyle üretim nadir oldu.” dedi.

Kaman cevizi adı altında farklı ülkelerden getirilen cevizin satılmasının, Kaman cevizinin marka değerini düşüreceğini dile getiren Kamanlılar Dernek Başkanı Bozkurt, şunları kaydetti: "Dışarıdan gelen cevizler, Kaman cevizi diye satılıyor. İthal ürünlerin, ilerleyen dönemlerde üreticiye de zarar vereceğini düşünüyoruz. Piyasada satılan cevizlerin büyük bölümü iki-üç yıl önceden ülkemize getirilen ithal cevizdir. Amerika, Şili, Azerbaycan, Moldova, İran ve Çin'den getirilen cevizin 'Kaman cevizi' diye satıldığını görüyoruz. 8-9 liraya yurtdışından alınan ceviz, kilosu 25 liradan satılıyor. 'İthal ceviz' diye satsalar kabul edilebilir, ama cevizin üzerine Kaman cevizi yazarsa biz ona karşı çıkarız. Böyle bir davranış, vatandaşın aldatılmasına yol açıyor.”

Bugüne kadar Kaman cevizi ile ilgili çalışmaların düzenli olarak yapılmadığına işaret eden Bozkurt, “Dernek olarak Kaman cevizinin gün yüzüne çıkması açısından çalışmalar yapıyoruz. Kaman ve Mucur ilçesi birçok konuda pilot ilçe olarak görülüyor fakat bilinçli şekilde yapılan çalışmalara yok. Yapılan projeler ve konuşmalar kesinlikle lafta kalmamalı” ifadelerini kullandı. 

PAZAR ESNAFI: AKSARAY’DAN GETİRDİĞİMİZ CEVİZİ ‘KAMAN’ DİYE SATIYORUZ

Son iki yıldır Kırşehir ve ilçelerinde yaşanan soğuk hava ve don ceviz üretimini büyük ölçüde düşürdüğünden yakınan Kırşehir Halk Pazarı'nda kabuklu yemiş satan esnaf, “Türkiye’de ceviz fiyatlarında yükseliş meydana geldi. Bugün en ucuz kabuklu cevizin kilosu 40 liradan satılırken, ceviz içi ise kilosu 50-60 liradan satılıyor. Kırşehir halk pazarında üretici şehir dışından gelen cevizleri ‘Kaman Cevizi’ diye kilosunu 20-25 liradan satıyor” dert yandı.

Kırşehir Halk Pazarı esnafından Ali Yalçınbay, “Kırşehir’de Aksaray’dan getirdiğimiz cevizleri Kaman cevizi diye satıyoruz. Müşteri ‘Kaman cevizi’ soruyor. Biz de Kırşehir’de Aksaray’ın Ağaçören bölgesinden getirdiğimiz cevizleri Kaman ilçesinden getirdik diye satıyoruz. Kaman cevizinin olmaması nedeni ile böyle bir yönteme girdik. Ancak bu sadece bana özgü değil, pazar yerinde markette hep aynı yöntem. Talep var ürün az” şeklinde konuştu.

Etiketler: kırşehir, kaman, ceviz, don
Okunma Sayısı: 1907
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı