"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Türk Akımı' akim kaldı

31 Temmuz 2015, Cuma 11:55
Türkiye ve Rusya arasındaki "Türk Akımı" olarak adlandırılan ve müzakereleri dondurulan doğalgaz boru hattı projesinde birçok konuda anlaşma sağlanamıyor.

"Türk Akımı" olarak adlandırılan ve müzakereleri bir süre önce dondurulan projede, bazı anlaşmazlıkların aşılamadığı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yılTürkiye ziyareti sırasında duyurduğu projede, Rus enerji şirketi Gazprom'un, Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgazın fiyatında şubatta teklif ettiği 10,25'lik indirime dair anlaşmayı imzalamaması, görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının ana nedenlerinden gösteriliyor.

Rusya'nın doğalgazda en büyük ikinci müşterisi olan Türkiye, Avrupa'nın Rus gazına giderek azalan talebi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle doğalgaz indiriminin projedeki gelişmelerden bağımsız sağlanması gerektiği görüşünde.

İnşa edilmesi planlanan boru hattının Türkiye’nin boru hattı sistemine dahil edilip, edilmeyeceği görüşmelerin tıkanmasına neden olan bir başka başlık arasında yer alıyor. 

Türkiye, hattın, ülkedeki doğalgaz boru hattı sistemine dahil edilmesini isterken, Rusya, hattın söz konusu sistemden bağımsız şekilde Yunanistan sınırına getirilmesini savunuyor.

Rusya'nın teklifi değişti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 14 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin projede yalnızca transit ülke değil aynı zamanda enerji merkezi olmasına da sıcak baktıklarını belirtmişti.

Rusya Federasyonu'nun başlangıçta olduğundan farklı bir teklifle geldiğini belirten Yıldız, her iki ülkenin de ortak çıkarlarını oluşturacak yapının kurulması gerektiğini söylemişti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise dün yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşma imzalanmadan projenin inşaatına başlanamayacağını bildirmişti. 

AA

Etiketler: türk akımı, rusya
Okunma Sayısı: 1620
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı