"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Niçin okula başörtümle gidemiyorum?”

Faruk ÇAKIR
20 Eylül 2011, Salı
2011-2012 eğitim yılı başladı ve milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Üniversitelerin de eğitime başlamasıyla birlikte bu sayı daha da artacak. Aynı ölçüde eğitimde yaşanan sıkıntılar da doğrudan ya da dolaylı olarak gündeme gelecek ve tartışılacak.

Üniversite eğitimi denince akla, yıllardan beri devam eden başörtüsü yasağı geliyordu. Üniversite öğrencilerini ve dolayısı ile de velileri mağdur eden bu kanunsuz yasak, büyük ölçüde sona ermiş görünüyor. Elbette bu yasağın sona ermesi sevindirici ve takdire şayandır, ama bu durum; ‘kanunsuz yasak’ın yıllar yılı sürmesi ve belki de milyonlarca kişiyi mağdur etmesindeki yanlışlığı ortadan kaldırmıyor. Yasağın sona ermesine imza atanları tebrik ederiz, ama bu da yetmez. ‘Kanunsuz yasak’ sebebiyle mağdur olanların da hakları iade edilmeli, mağduriyetleri giderilmeli ve talep etmeleri halinde maddî ve manevî tazminatlar ödenmeli.
“Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı kalktı, bu size yeter. Yeni haklar talep etmeyin” diyenlere itiraz ederiz ve ediyoruz. Bu yasak sebebiyle mağdur edilenler de kanun önünde haklarını aramalı ve alabilmelidir. Nasıl ki Yüksek Askerî Şura kararıyla mağdur edilenlere hakları verildi, aynı şekilde YÖK kararıyla mağdur edilenlere de hakları teslim edilmeli. (Hemen ifade edelim ki, üniversiteler açıldığında bazı bölümlerde ‘kanunsuz başörtüsü yasağı’nı sürdürmek isteyenler çıkabilecektir. Böyle kanun tanımazlara imkân ve fırsat verilmemeli, kanunsuz uygulamalara ‘kanun çerçevesinde’ cevap verilmelidir. Böyle yapanlar, ‘Eğitimi engellemek’ten adalet önüne çıkarılmalı.)
Neredeyse çeyrek asırdır devam eden kanunsuz başörtüsü yasağı devam ederken de mümkün olduğunca ifade etmeye çalışmıştık, tekrarlayalım: Başörtüsü yasağının ‘sadece’ üniversitelerde sona ermesi yetmez. Yasağın bütün kademelerde sona ermesi lâzım. İlköğretimden son öğretime ve memuriyetten ‘kamusal alan’a kadar her kademe ve seviyede bu yasağın sona ermesi gerekir. “Olur mu?” diyen ve itiraz edenler olabilir. Onların itirazını da dinleriz, ama biz haklı olduğumuz taleplerimizi dile getirmekten de geri durmayız. Hem niçin olmasın? Üniversitede yasak olmayan bir giyim şekli, lisede ve ilköğretimde niçin yasak olsun? Laiklik, ilericilik, Avrupa standartları, çağdaşlık gibi kavramların arkasına sığınıp bu yanlışı savunmaya çalışanlar sadece yorgun düşmeye makkûmdur. Çünkü, meselâ iş icabı Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşının çocuğu hiç bir engele takılmadan başörtüsü ile ilköğretim okullarında ve tabii ki liselerde okuyabiliyor. Düşünün ki Almanya’daki bir gurbetçimiz çocuğunu ilköğretim okuluna gönderdi. Çocuğu orada iki sene okudu ve Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Aynı çocuk 3. sınıfı okumak için başörtüsünü takarak Türkiye’deki her hangi bir ilköğretim okuluna gitmek istedi. Okula gitmek isteyen ‘gurbetçi çocuğu’na ve gurbetçiye, “Burası Türkiye, bu kıyafetinle bu okula, bu sınıfa giremezsin. Başını aç da öyle gel” denilse nasıl bir tirajedi yaşanır? Almanya’da böyle bir yasakla karşılaşmayan gurbetçi ve çocuğu “Burası Türkiye”yi nasıl yorumlar? Sizin sıralayacağınız; “çağdaşlık, laiklik, kılık kıyafet yönetmeliği, irtica, mürteci, tehlike, kural, bölücülük, kamusal alan, bizim de kalbimiz temiz, bizim annemiz de başını örter, biz de pazara çıkınca başımızı örteriz, biz de ölülerimize Kur’ân okuruz” lafları bir anlam ifade eder mi?
“Niçin okula başörtümle gidemiyorum?” sorusunu ilköğretim ve liselerde okuyan kızlarımız soruyor. Bu soruya makul, ikna edici, ‘çağdaş’ bir cevap verebilen idareci ve siyasetçimiz var mı? Bu soru hepimize. Cevabı, “Gidebilmelisiniz ve gideceksiniz inşâallah” şeklinde olmalı...

Okunma Sayısı: 1501
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • abdulvahap er

    21.9.2011 00:00:00

    hocam başörtüsü - tesettür zaten bizim en doğal hakkımız bunu bizden gasp etmişler şimdi bunu bize lütfeder gibi verme hakkı yoktur dediğiniz gibi gerekirse özür dilerler..

    .

    yani diyorlar ki işte üniversitede büşörtüsü serbest bıraktık daha ne istiyorsunuz provakatörlük yapıyorsunuz deme hakları yoktur kesinlikle

    .

    ZATEN BİZİM OLUP GASP EDİLMİŞ HAKLARIMIZI ALMAYI BİLMELİYİZ...

  • Tahir Kaplan

    20.9.2011 00:00:00

    Nasıl ki Yüksek Askerî Şura kararıyla mağdur edilenlere hakları verildi, aynı şekilde YÖK kararıyla mağdur edilenlere de hakları teslim edilmeli.


    Diyorsunuz iyi güzelde merak ediyorum Anayasa değişikliğinde EVET Mİ YOKSA HAYIRMI DEDİNİZ SELAMLAR

  • Hüsn_ü siret

    20.9.2011 00:00:00

    bu işler refanduma evete hayıra kalmıycak işlerdir. muktedir olan yapar. refardumun amacı beliydi. ha güzel getirileri olmuştur. ama zaten vatadandş bunları yapsın diye seçti bu kadar basit şeyleri tekrar halk önüne getirmenin arkasında nasıl bir çıkar vardır. Eğer gerçekten halk iradesi deniliyorsa füze kalkanına evet hayır diyelim.madenm millet hakimse söz sahibi ise. ama onu büyük abiler istiyor demi.

  • Rıdvan ERTUĞRUL

    20.9.2011 00:00:00

          Evladımızı başörtüsüyle gönderemediğimiz bir yana okulların zorunlu kıyafet dayatmaları ayrı bir komedi etekler dizüstü mecburen alıyoruz.Böyle bir sisteme ve anlayışa itiraz ediyorum.Sistemleri başlarını yesin. Diğer taraftan yorum yapan Tahir Kaplan kardeşim yazarın Anayasa değişikliğine EVET Mİ YOKSA HAYIRMI DEDİĞİ bu kadar çok mu önemli sanki ebedi hayatı kazanıp kaybetme meselesi gibi EVET çıktı bütün sorunlar halloldu öylemi? SELAMLAR                   

  • ilhami demir

    20.9.2011 00:00:00

    Tahir beyi destekliyorum acaba siz YENİ ASYA grubu olarak şimdiye kadar ilkeli durduğunuz konularda neden anayasa değişikliğinde açıkça karar vermediniz buda merak onusu..selamlar

  • m.salih

    20.9.2011 00:00:00

    sizleri duyarlılığınızdan dolayı tebrik ediyorum ümmetin en önemli sorununu gündeme getiriyorsunuz ifsadın önüne geçmek geçmeye çalışıyorsunuz sizleri TSSEP platformuna katkı sunmayı istirham ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı