Sayısını hiçbir ilmin ihata edemediği, nimetleriyle bizleri kuşatan Rahmet-i İlâhiyenin eczahane-i kübrasındaki devalardan ve çok insanımızın hiç bilmediği KİŞNİŞ nimetinin harika sırlarını ve sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu alâkadar nazarlara arz etmeyi vazife bildiğimizden, tanıtmaya gayret edeceğiz.
Çin maydanozu olarak da bilinen KİŞNİŞ, bazı yörelerde Arapçada söylendiği gibi “kizbara” diye adlandırılır. Hem şifalı bir bitki olup, aroması ile de yemeklere lezzet katar. Akdeniz ve orta doğu kökenli olup, çok eskiden beri kullanılan bir baharattır. Yalnızca yaprak ve kurumuş tohumları ezilerek kullanılır. 1-2 mm. çapındaki bu minik kürecikler havanda dövüldüğü zaman, hissedilen aroması bile tedavi edici özelliğe sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve özellikle Mardin’de yapılan çeşitli köftelerin olmazsa olmazıdır.
Kişniş ihtiva ettiği onlarca hayatî kimyasalların tesiriyle bir çok hastalığın korunma ve tedavisinde faydalı olup, aynı zamanda demir ve magnezyum deposudur. “Özellikle diyabette pankreasın çalışmasını aktif yönde arttırarak insülin salgılanmasını 7-8 kat arttırır. Kalp sağlığında kolesterol ve trigliserit oranını önemli ölçüde düşürdüğü laboratuvar deneylerinde görülmüştür. Yapılan araştırmalarda kişnişin diğer baharatlarla beraber sindirime yardımcı olduğu gözlenmiştir. Baharatlar pankreas enzimlerini harekete geçirerek safra salgısını arttırıyor ve sindirime yardımcı oluyor. İçindeki bazı bileşimlerin antibiyotik etkisiyle Salmonella bakterisini (Tifo hastalığının amili) yok etmede çok etkilidir.1 Bağırsak gazlarını giderir, anne sütünü arttırır. Vücut direncinin azaldığı durumlarda meydana gelen ağız yaralarında (AFT) şifalı tesiri denenmiştir. Aşırı çalışmadan meydana gelen beyin yorgunluğu, sinirsel baş ağrıları, baş dönmesi ve gelecek endişesini, karamsar görüşlülüğü giderir. Radyoaktif maddelerin yaydığı radyasyonu vücutta etkisiz hale getirir.
Kişniş öğütülerek toz halinde çorbalarda, yoğurda karıştırılarak veya yemeklere serpildiği gibi, aynı şekilde toz olarak kaynatılıp çay şeklinde içilebilir. Bu arada önemli bir hususu belirtelim. Kişnişin taze ve parlak olanları alınmalı, rengi solmuş ve bayat olanı almamalıyız. “10 gram kişniş toz haline getirilir, su ile içilirse kalbi güçlendirir, çarpıntıyı önler. Kuvvet için tozu, balla macun yapılıp yenir. Beyin fonksiyonlarının azalmasında 100 gram kişniş, 100 gram biberiye toz haline getirilir. Günde 2 defa bir tatlı kaşığı içilir.” 2
Vücuttan radyasyonu temizleyen karışım da 1 tatlı kaşığı BAL, 1 tatlı kaşığı toz KİŞNİŞ karıştırılarak macun haline getirilir. Günde iki defa yenir. Şeker hastaları bal yerine yoğurt kullanabilir.”3 Kişniş kullanan insanlar, faydalarını hissettikçe memnuniyetlerini ifade etmektedirler.
Sonuç olarak şunu ifade edelim ki, gıda zerrelerinin vücuttaki hücrelere yardımı ve hayata hizmet edecek canlı bir zerreye, kürecikler dolusu şifa maddelerini depolayan, kudreti ve hikmeti sonsuz olan Rabbimize (cc), şükür ve tefekkürümüzü idrak ettiğimiz ölçüde giderek arttırarak. Bu nimeti hazırlayıp, çok sevdiği kullarına hediye eden, Hâlık-ı Külli Şey’i (cc) tazimle tesbih ediyoruz.
SAĞLICAKLA KALIN
Dipnotlar:
1) Dr. David GROTTO, Hayat Kurtaran 101 Yiyecek, s. 221 Martı yayıncılık.
2) Tahsin PALAZ, Baharatlar ve günlük Gıdalardan Şifa Reçeteleri, s. 51 Hikmet Neşriyat
3) www.youtube.com