"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

ABD’de yaşayan ünlü Yahudi profesör Finkelstein: Katil devlet yine katletti

16 Mayıs 2018, Çarşamba 20:45
ABD’de yaşayan ünlü Yahudi profesör Norman Finkelstein da İsrail’in Gazze’deki katliÂmlarına “katil devlet” ifadesiyle tepki gösterdi.

ABD’de yaşayan ve antisiyonist söylemleriyle bilinen ünlü profesör Finkelstein, kişisel internet sitesi ve Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla İsrail yönetimine sert eleştiriler yöneltti. Finkelstein, açıklamasında, “Katil devlet: 14 Mayıs 2018’deki barışçıl Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında İsrailli keskin nişancılar tarafından 55 Filistinli öldürüldü ve 2 bin 410’u da yaralandı. İsrailli katiller tarafından öldürülen bütün Gazzeli şehitlerin hatırasını anıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Gazze’de yaşanan katliâmlarla ilgili birçok haber ve videoyu da paylaşan Finkelstein, büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyan Trump yönetiminin de Ortadoğu barışını tamamen ateşe attığını vurguladı.

***

ABD’li vekillerden Kudüs bildirisi

ABD Kongresinde görev yapan 5 vekili, ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail’in Gazze’deki katliâmlarına sert tepki gösterdi. ABD Temsilciler Meclisinde görev yapan Müslüman Minnesota Vekili Keith Ellison, Wisconsin vekili Mark Pocan, Washington vekili Pramila Jayapal, Georgia vekili Henry Johnson Jr. ve Arizona vekili Raul Grijalva Gazze’deki katliâmla ilgili ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, “İsrail askerleri tarafından çoğunluğu silâhsız göstericilere karşı Gazze sınırında ölümcül silâhların kullanılması karşısında şok olduk ve ürktük. Bu şekilde bir gün içinde 50’den fazla Filistinli vefat etti, 2 binden fazlası da yaralandı.” ifadeleri kullanıldı.

***

Dünya sessiz kalmasın

Güney Afrika’nın yasama başkenti Cape Town’da, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve çıkan olaylarda 60’tan fazla Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürülmesi protesto edildi. Güney Afrika Parlamentosu önünde düzenlenen protestoya, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden temsilciler, dinî liderler ve binlerce Güney Afrikalı katıldı. Güney Afrika’nın efsanevî lideri Mandela’nın torunu Mandla Mandela yaptığı açıklamada, “Filistin’i ziyaret ettiğim zaman onların bizim burada yaşadığımızdan daha ağır bir ırk ayrımcılığına tabi tutulduğuna şahit oldum. İsrail Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayarak Filistinlileri katlediyor. Dedem Mandela bu sorunu zamanımızın en büyük problemi olarak deklare etti. Mandela’nın mücadelesine destek veren bütün dünya ülkelerini artık sessizliklerini bozarak Filistin halkının mücadelesine de destek vermeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği Kudüs için toplanacak

Arap Birliği, Kudüs için bugün dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacak. Arap Birliği’nin olağanüstü toplanma çağrısı Suudi Arabistan Kralı Selman yaptı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Arap Birliği, Suudi Arabistan’ın talebi ve ismi açıklanmayan iki ülkenin de onayı üzerine bugün Kudüs için olağanüstü toplanma kararı aldı. Toplantıda ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail’in Filistinlilere yönelik ihlâllerinin görüşüleceği belirtildi. Arap Birliği’nin Filistin’in talebi üzerine bugün de daimî temsilciler düzeyinde olağanüstü bir toplantı yapması bekleniyor. Birliğin olağanüstü toplantı kararı alabilmesi için bir üye ülkenin talepte bulunması, iki üye ülkenin de bu talebi onaylaması gerekiyor.

Papa: Şiddet, barışa götürmez

Vatikan’ın resmî haber sitesi Vatican News’de yayımlanan habere göre Papa Franciscus, bugünkü hitabında “kutsal topraklardaki şiddetin sona ermesi ve diyaloğun başlaması” çağrısında bulundu. Papa, İsrail’in Gazze’deki katliamına ilişkin, “Ortadoğu’da ve kutsal topraklarda gerginliğin tırmanmasından, barış, diyalog ve müzakere yolundan gittikçe daha da uzaklaştıran şiddet sarmalından son derece endişeliyim. Ölüm ve yaralanmalardan dolayı büyük keder duyuyorum. İlgi ve duâlarımla bütün acı çekenlerin yanındayım. Şiddetin asla barışa götürmeyeceğini bir kez daha yineliyorum.” ifadelerini kullandı.

Katliâmın en küçük şehidi

 İsrail’in önceki gün Gazze’de barışçıl gösteri düzenleyen Filistinlileri hedef alan saldırısında, 8 aylık Leyla, katliâmın “en küçük şehidi” oldu. İsrail, önceki gün Gazze sınırında ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto ederek barışçıl gösteri düzenleyen Filistinlilere yönelik katliâm yaptı. Katliâm da 8 aylık Leyla bebek de İsrail güçlerinin attığı göz yaşartıcı gaz bombalarından etkilenerek öldü. Leyla’nın annesi Meryem el-Gandur, İsrail güçlerinin, sevmeye doyamadığı yavrusunu elinden aldığını söyledi. Gözü yaşlı anne Gandur, önceki gün Leyla hasta olduğu için gösterilere katılamadığını ancak kendisinden habersiz Leyla’nın 13 yaşındaki abisinin kardeşini alarak anneannesinin yanına gösterilerin olduğu Gazze sınırına götürdüğünü anlattı. Kızının her daim gülen bir bebek olduğunu ifade eden Gandur, göz yaşartıcı gaz bombaları dolayısıyla ölen evlâdının ölümünden İsrail’in sorumlu olduğunu belirtti.

AA

Okunma Sayısı: 2309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    17.5.2018 09:54:33

    Bu şahıs bile YAHUDİ CESARET ÖDÜLLÜ den daha samimi ve açık sözlü.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı