"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Borç faizini ödemek için borçlanıyoruz

18 Ekim 2021, Pazartesi
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, bütçe açığının 61,1 milyar liraya ulaştığını söyleyerek, borç faizini ödemek için borçlandığımızı söyledi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, ilk 9 ayda vergi gelirlerinin yüzde 39,7 arttığı halde bütçe açığının 61,1 milyar liraya ulaştığını söyledi. Bingöl, “Artan bütçe açıkları yeni vergi ve oran artışlarının, zamların habercisi” şeklinde konuştu. Bingöl, “Yüksek bütçe açıkları kamu harcamalarında bir şeylerin yanlış gittiğine işaret ediyor” dedi. Her yıl artan bütçe açıklarının yeni vergi ve oran artışlarının habercisi olduğunu vurgulayan Bingöl, “Son 4 yıldır mali disiplin tamamen bozuldu. Bunu en bariz şekilde bütçe dengesindeki bozulmadan görebiliyoruz. 2019’dan itibaren faiz dışı denge de bozularak negatife döndü. Bunun anlamı artık borç faizini ödemek için de borçlandığımızdır” diye konuştu.

Vatandaş vergi rekortmeni

Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre İlk 9 ayda 149,9 milyar lira olan gelir vergisi tahsilatının büyük bir kısmının işçi ve memurlardan kesilen gelir vergisi olduğunu belirten Bingöl, “Kurumlar vergisinde ise tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 67’de kaldı. Yaklaşık 950 bin kurumdan 121,6 milyar lira tahsilat yapıldı” dedi. 9 aydaki vergi tahsilatının yüzde 51,3’ünün yani 414,1 milyar lirasının sadece iki dolaylı vergiden (ÖTV ve KDV) elde edildiğini vurgulayan Bingöl, “Vergi rekortmeni yine 84 milyon vatandaş oldu” dedi. Ozan Bingöl, 9 ayda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsilatının geçen yıla göre sadece yüzde 5,6 artarak 150,8 milyar TL olduğunu belirterek, “Vergi kalemleri içinde önceki döneme göre artış oranı en düşük vergi ÖTV oldu. Eşel mobil sistemi nedeniyle akaryakıttan alınmayan ÖTV’nin bundaki payı yüksek” dedi.

Okunma Sayısı: 1034
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı