"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Deliller toplanmadan enkaz kaldırmak suçtur

18 Şubat 2023, Cumartesi 04:58
ENKAZ ALTIDAN HÂLÂ CANLI İNSAN ÇIKARKEN, DELİLLER TOPLANMADAN YAPILAN ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARININ SUÇ OLACAĞI BELİRTİLİYOR.

Musa Aydın - İSTANBUL

DELİL KARARTMA YAPILAMAZ

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Adlî makamlar, çöken binanın adresini, çökmüş olduğunu, enkazdaki delilleri tespit ederek muhafaza altın almadan, herhangi bir yetkili tarafından ‘Enkazı kaldırın’ talimatI verilemez. Adlî makamların izni olmadan alelacele enkaz kaldırmak ‘suç delillerini yok etmek’ denilen suçu oluşturur” dedi.

CİNAYETTEN YARGILANIRLAR

“Deprem bölgesindeki enkaz, altında canlı insan kalmadığından kesinlikle emin olunduktan sonra kaldırılmalı” açıklamasını yapan Gün, “Altındaki canlı çıkarılmadan enkaz kaldırılırsa cinayet olur, emir veren, iş makinesini kullanan, ona talimat veren herkes, bilerek ve kasten adam öldürmekten sorumlu olur” uyarısında bulundu.

***

‘Deliller toplanmadan enkaz kaldırmak suçtur’

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Yargı delilleri tespit etmeden enkazkaldırmanın suçtur. Yargı, talimat beklemeden, resen, depremzedeyi korumalı” dedi.

Gün, deprem bölgesinde yaşanan kaos ortamında depremzedelerin canlarını ve mallarını korumak için yargıya, adlî görevlilere ve avukatlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Yargı delilleri tespit etmeden enkaz kaldırmanın suç olacağına işaret eden Av. Gün, “Yargı, talimat beklemeden, resen, depremzedeyi korumalı. Çöken binanın adresi, koordinatları tespit edilip, bina enkazından, çökmeye neden olan kiriş, kolon numuneleri ile sair deliller savcı ve avukatların katılımı ile ileride açılacak davalarda hiç şüpheye yer bırakmayacak şekilde mahkemelerce tespit edilip korumaya alınmalı. Adli işlemler tamamlanmadan alelacele enkaz kaldırmak yüzbinlerce deprem davasını yargısal enkaza dönüştürür” değerlendirmesinde bulundu.

Altındaki canlı çıkarılmadan enkaz kaldırılırsa cinayet olur

Gün, ayrıca, “Deprem bölgesindeki enkaz, altında canlı insan kalmadığından kesinlikle emin olunduktan sonra kaldırılmalı. Altındaki canlı çıkarılmadan enkaz kaldırılırsa cinayet olur, emir veren, iş makinesini kullanan, ona talimat veren herkes, bilerek ve kasten adam öldürmekten sorumlu olur. Depremzedenin ölmesi pahasına enkaz kaldırma talimatı veren resmi yetkililerin tamamı da cinayete iştirakten sorumlu olur.”

Adli makamlardan izinsiz enkaz kaldırmak suç delillerini yok etmektir

Gün, şunları da kaydetti:  “Adli makamlar, çöken binanın adresini, çökmüş olduğunu, enkazdaki delilleri tespit ederek muhafaza altın almadan, herhangi bir yetkili tarafından ‘Enkazı kaldırın’ talimat verilemez. Çünkü o enkaz, ölen, yaralanan, malı zarar gören kimselerin, binanın çökmesinde kusur ve ihmali olan, mimar, mühendis, müteahhit, ruhsat veren, inşaatı denetleyen kimselere karşı açılacak ceza, hukuk ve idari davalarının kilit maddi delilidir. Yargı mercileri bu delilleri tespit ettikten sonra enkaz kaldırma, ölüleri gömme izni verilebilir. Adli makamların izni olmadan alelacele enkaz kaldırmak ‘suç delillerini yok etmek’ denilen suçu oluşturur.”

Okunma Sayısı: 1233
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    18.2.2023 17:50:54

    AKPMHP Koalisyonunun delilleri toplamak değil,delilleri yokederek suçunu örtbas etme planı işliyor.Ç.Şehircilik bakanlığının YAPI DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ binasının hızla yıkılması(bu yapıdan önce o maikna ve işgücü depremzedelerin kurtarılması,acilen geçici barınma yerlerinin inşaası için kullanılması gerekirken)binlerce resmi evrakın yangından mal kaçırır gibi molozların arasında imhası herşeyi gösteriyor. Aslında bu evrakalrın digital kayda geçilmesi sonrası geri dönüşüme verilip değerlendirilmesi gerekirken,bu imha toplu katiamcıların delilleri yoketmesidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı