"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

11 Kasım 2015, Çarşamba 13:02
Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlattı.

12 Kasım 1999 tarihinde, İzmit depreminden 87 gün sonra yine büyük bir deprem yaşandığını hatırlatan Üzeltürk, “Yıkımlara ve can kaybına neden olan Düzce Depremi ülkemizi kısa aralıklarla vuran deprem afetinin kendini unutturmayacağının acı bir habercisi gibiydi. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu bilincini hiç kaybetmemeliyiz.” dedi.

“Stabil olmayan yeryuvarı, dünyanın değişik noktalarında hala her an depremler meydana getirmektedir.” diyen Bülent Üzeltürk, şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizde son yüzyıldaki aletsel dönemde, 1939 yılında 7,9 Richter büyüklüğünde Erzincan Depremi, 1999 yılında 7,4 büyüklüğünde Marmara Depremi ve Düzce Depremi,1953 yılında 7,4 Richter büyüklüğünde Yenice-Gönen (Çanakkale) Depremi, 1912 Yılında 7,3 Richer büyüklüğünde Mürefte (Tekirdağ) Depremi, 1999 yılında 7,2 Richter büyüklüğündeki Bolu-Düzce Depremi ve daha onlarca sayıda büyük ölçekli depremler meydana gelmiştir. Ülkemiz jeolojik konumu nedeniyle dünyada deprem tehlikesi en yüksek olan ülkelerden birisidir. Türkiye’nin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında yer almaktadır. "Türkiye Diri Fay Haritası" na göre; ülkemizi etkisi altına alan diri fayların sayısı 150 iken; güncelleme çalışmaları ile bu sayı 326 olmuştur. Söz konusu 326 adet olan diri faylar, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısının yaklaşık 485 adet olduğu ortaya çıkmaktadır.

Şehrimizde aletsel dönemden önceki yıllarda meydana gelen 240 yılı, 1205 ve 1717 yılı Kayseri merkezli, 1835 yılında ise Develi merkezli depremler ile son yıllarda meydana gelen depremlerde göstermektedir ki şehrimiz; bir deprem kentidir. 'Güneşli Depremi' Kayseri kentinin 1940 yılındaki Erciyes ve Yeşilhisar depremlerinden sonra son aletsel dönemin en büyük depremidir. MTA tarafından 2012 yılında yayımlanmış olan 'Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, Kayseri’yi etkisi altına alacak olan ‘Ecemiş Fayı’nın dışında ve 'Sarız Fayı' da aktif bir fay olarak güncellenmiştir. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu bilinci anlayışında, unutmadan ve rehavete kapılmadan devlet ve birey olarak asgari sorumluluklarımızı yerine getirmek durumundayız. Afetlere hazırlıklı olmalıyız."

Etiketler: türkiye, deprem, 17 ağustos
Okunma Sayısı: 4503
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı