"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlk 4 madde ülkeyi bölünmeye götürüyor

21 Şubat 2016, Pazar 12:18
AKP'li eski vekil hukukçu Osman Can, tartışılması teklif dahi edilemez olan ilk dört maddenin, Türkiye'yi bölünmeye götürdüğünü söyledi.

Yeni anayasa çalışmalarında AKP başkanlık önerisi getirirken, CHP bu konunun tartışılmasına dahi yanaşmıyor. İlk 4 madde konusunda da partiler arasında ciddi görüş ayrılıkları var. Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan hukukçu Osman Can, ilk dört maddenin Türkiye'nin bölünmesinde katkısı olduğunu söyledi;

"ÜLKEYİ BİR ARADA TUTMAK GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR"

CHP’nin "Başkanlık sistemini ve Ana­yasa’nın ilk 4 maddesinin değişmesini tar­tışmaya dahi açmayız" demesi üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağıldı. CHP’nin tavrı doğru bir tavır mı?

Yanlış. Bu tavrı problemli buluyorum. Gerçekleri değil bahaneleri tartışıyoruz. Parla­menter sistemde neden bu kadar ısrarcı oldukları sorulmalı. İlk 4 maddenin değişmesi durumunda rejim tehdidi oluşmasından endişe ediyorlar. Mevcut Anayasa CHP’nin kay­gısını ortadan kaldırıyor mu? Şu an anayasal düzende hiçbir deği­şiklik olmasa da gideceğimiz yer bellidir.

Nereye gideriz?

Ülkenin bekası tartışılıyor. Bu ülkeyi bir arada tutmak gittikçe zorlaşıyor. Yaşam tarzı, etnisite ve inanç ekseninde ciddi yarılmalar oluyor. CHP bunlardan zaten mevcut Anayasa’nın sorumlu olduğunun farkında değil. Dışlayıcı olmayan, asgari müşterekleri yansıtan, hiçkimsenin ya da grubun hâkimiyet iddiasına aracı olmayan bir Anayasa olmalı. Oysa ilk 4 madde bunun tam tersine yol açıyor. “Atatürk milli­yetçiliği ve Kemalist ideolojiye herkes uymak zorunda” diyor.

"İLK DÖRT MADDE GENERALLERİN DAYATMASIDIR"

CHP’nin Türkiye’nin geleceğine dair kaygılarının hiç haklılık payı yok mu?

Ben de bu kaygıların bir kısmını taşıyorum. Ama bu kaygıları gidermek ilk 4 maddenin korunmasıyla olmaz. İlk 4 madde denilen şey generallerin dayat­tığı şeylerdir. Kürtlerin, Alevilerin, Sünni­lerin kendilerini buradan saymamalarının nedeni ilk 4 maddedir. CHP, bu tarihsel mirasla arasına mesafe koyamıyor.

"İLK DÖRT MADDENİN BÖLÜNMEYE KATKISI VAR"

Ama “İlk 4 madde değişirse Türkiye bölünür” kaygısı taşıyanlar var...

Türkiye’nin bölünme riski ilk 4 maddeye rağmen gerçekleşiyor. Hatta ilk 4 maddenin buna katkısı var. Bu sorun 1921 Anayasası’ndan vazgeçmeyle başladı. Farklılıklar dışlandı. Sistemde temsil edilmeyenler sistemle mücadele etmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki insanların duygudaşlığı kayboldu. Kendilerini dışlanmış hissediyorlar, çünkü dışlayıcı bir Anayasa var.

Etiketler: osman can, anayasa
Okunma Sayısı: 2301
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • isa

    22.2.2016 10:13:56

    Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Anayasası da Türk Anayasası şeklinde olmalı.Her iş bitti de 4 maddeyeye mi takılıyor siyasiler.Anayasaları siyasiler değil halk yapmalı.Asıl takıntı başkanlık sistemi...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı