"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Joe Biden'dan yalanlama; ABD'nin haberi olmamıştır

24 Ağustos 2016, Çarşamba 17:15
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden : ABD'nin darbe girişimi ile ilgili önceden haberi olmamıştır

Başbakan Binali Yıldırım ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çankaya Köşkü'nde görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 15 Temmuz darbe girişiminden önceden haberleri olmadığını ve o gece olaylar olurken gerçek olup olmadığını anlayamadıklarını belirten Biden, "Türkiye halkının Amerika Birleşik Devletleri'nden daha iyi dostu yoktur. Türk milletinin; bizden, Amerika Birleşik Devletleri'nden daha iyi arkadaşı yoktur. Darbe teşebbüsünden sorumlu olanları size getirmek için elimizden gelen her şey yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım ise darbe girişimiyle ilgili Türkiye için ABD'li yetkililerin açıklamalarının esas olduğunu belirterek, "Sayın Başkan Obama ve diğer yetkililerin bu konuda beyanatları bizim için esastır. Bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse buradaki iş birliğimiz artarak devam ederse Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, hayal kırıklığı da çok hızlı şekilde müspete dönecektir" dedi.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN: CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DA ÖLDÜRÜLMEK İSTENMİŞTİ

Başbakan Yıldırım, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Biden'la bir araya gelerek, baş başa görüşme gerçekleştirdi. Yıldırım ve Biden, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım'ın kendisinden önce konuşmasını istemesi dolayısıyla Yıldırım'a teşekkür ederek sözlerine başlayan Biden, "Ben Türkiye'ye 1970'lerden beri birçok defa geldim. Bugün Türkiye'ye bakınca ben inanılmaz, affedilemez saldırının Türkiye'nin demokrasisini zedelemek için hayata geçirildiğinden dolayı üzüntümü ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda bu konuya odaklanmak istiyorum. Bu saldırıda aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve Başbakan da öldürülmek istenmişti. Bu Türkiye'ye ve Türkiye'nin demokratik enstitülerine yapılmış olan bir saldırıdır. Sayın Başkan Obama bugün benim Türkiye'ye gelmemi istedi ve bununla dünyaya bizim iki ülke arasındaki ilişkilere hem müttefik hem partner hem dost olarak son derece önem verdiğimizi bütün dünyaya göstermemi istedi" diye konuştu.

"OBAMA, DESTEKLERİNİ BİLDİREN İLK DEVLET BAŞKANLARINDAN BİRİSİYDİ"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birinin ABD Başkanı Barack Obama olduğunu vurgulayan Biden, "Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum ki ABD, Türkiye'yi her zaman özellikle de darbe teşebbüsünün arkasında tam olarak desteklemektedir. Türkiye hükümeti veya halkı herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. Demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. ABD, 15 Temmuz'daki hareketleri derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Hatta olayların devam ettiği sırada bu destek bildirildi" ifadelerini kullandı.

"İNTERNET OYUNU OLUP OLMADIĞINI, CİDDİ OLUP OLMADIĞINI ANLAYAMADIK"

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananların gerçek olup olmadığını ilk başta anlayamadıklarını açıklayan Biden, "Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını ciddi olup olmadığını anlayamadık. Son derece şaşırtıcıydı. Biz şundan dolayı üzgünüz, sizin parlamentodaki yerinizi, Başbakan'ın dairesini ziyaret ettiğim zaman beton parçalarını gördüm. Yerde çelik boruları, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Sizin ofisinize kadar yürüdüm, çok şükür siz ofisinizde değildiniz. Çünkü harabeye dönmüş orası. Bombalar Türkiye demokrasisinin kalbine düşmüştü. Bombalar veya kurşunlar başka yerlere isabet etseydi kim bilir kaç kişi ölmüş olacaktı. Sizin yardımınızla sizin parlamentoda bulunma konusunda ısrar etmeniz, saldırı devam ederken orada bulunmalarını istemeniz sizin kararlılığınızı gösterir" açıklamasında bulundu.

"TÜRK HALKININ GÜVENLİK HİSLERİ ZEDELENMİŞ OLDU"

Darbe girişimini bir ihanet olarak niteleyen Biden, "Bu ihanet neticesinde sadece parlamento binası zedelenmedi. Türk halkının güvenlik hisleri zedelenmiş oldu. Sadece yaralananlar, ölenler değil; bütün Türk halkı bu yaralanma duygusunu yüreğinde hissetti. Ama bütün dünya bunu seyrederken, onlar Cumhurbaşkanı'nın başkente geldiğini ve bu cesareti gösterdiğini gördüler. Ben bir cep telefonuyla yapılan kaydı gördüm. Cumhurbaşkanı çağrısından sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Türkiye'nin yerinde biz olsaydık biz demokratik enstitülerimizi korurduk" dedi.

"SİZ ŞEHİT DİYORSUNUZ, BİZ BÜYÜK KAHRAMANLAR DİYORUZ"

Türk halkının darbe girişimi gecesi sokaklara dökülerek, demokrasiye sahip çıkmasını takdirle karşıladıklarını dile getiren ABD Başkan Yardımcısı Biden, şöyle konuştu: "Bu fundamental demokratik prensipleri paylaşıyoruz ve Amerika çok üzgündür. Bizi etkileyen Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar tankların üzerine çıktılar. Bununla demokrasiye siper oldular. Siz onlara şehit diyorsunuz, biz onlara büyük kahramanlar ve vatanseverler diyoruz. Ülkeleri için hayatlarını, canlarını vermeye hazırdılar. Ben tekrar Türkiye'nin bütün halkına, hayatlarını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine baş sağlığı diliyorum. Biz onların aynı zamanda demokrasiye bağlılıklarını alkışlıyoruz. Onlar kendi ülkelerinin güçlü, canlı, demokratik kalmaları için canlarını verdiler"

"BİZİM ÖNCEDEN BİR BİLGİMİZ YOK, DESTEKLEMEDİK"

ABD'nin darbe girişiminden haberi olduğu ve darbe girişinin arkasında olduğu yönündeki iddiaları kabul etmeyen ve eleştiren Joe Biden, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bunu mümkün olduğu kadar açık söylemek istiyorum. İşittiğim bazı söylentilere karşı şunu söylemek istiyorum. Amerikalıların bu konuda bilgisi vardı veya iş birliği yaptı, gibi söylentileri işitiyorum. Amerika Birleşik Devletleri; hiçbir zaman, asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. 15 Temmuz'da olacaklardan haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve nefretle karşılamaktadır. Hiçbir durumda biz hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bu korkakça hareketi ve bu askeri üslerin bu davranışını hiçbir zaman hoş görmeyiz. Bizim önceden bir bilgimiz yoktur. Biz hiçbir zaman desteklemedik. Biz bu hareketi derhal kınadık ve darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız sadece Türkiye hükümetiyle değil, Türkiye halkıyla da"

"TÜRKİYE HALKININ AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDEN DAHA İYİ DOSTU YOK"

Darbe teşebbüsünün sorumluları için ABD'nin elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, "Türkiye halkının Amerika Birleşik Devletleri'nden daha iyi dostu yoktur. Türk milletinin; bizden, Amerika Birleşik Devletleri'nden daha iyi arkadaşı yoktur. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Hükümetiniz için elimizden gelen her şey yapılacaktır; bu olaydan sorumlu olanları, darbe teşebbüsünden sorumlu olanları size getirmek için. Bizim her iki cemiyetimizin temeli olan yasalar vardır" ifadelerini kullandı.

"MÜTTEFİKİMİZE ZARAR VEREN BİR KİŞİYİ KORUMA NİYETİMİZ YOK"

Türkiye'nin Fethullah Gülen'in iade talebiyle ilgili açıklamalarda bulunan Biden, "Gülen, Sayın Başbakan; anlıyorum. Hükümetinizin ve Türk halkının onun hakkında çok yoğun hisleri var. Biz iş birliği yapıyoruz. Biz Türkiye yetkilileriyle iş birliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyor. Onlar delilleri ve ellerindeki belgeleri inceliyorlar. Amerikan Mahkemelerine bunların takdim edilmesi lazım ve bizim yasalarımız ve suçluların teslimi anlaşmasına göre bu belgelerin hazırlanması lazım. Bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi koruma niyetimiz yoktur. Ama bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır" diye konuştu.

"AMERİKA BAŞKANININ GÜCÜNÜN DIŞINA ÇIKMA YETKİSİ YOK"

Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Amerika yasalarını ve Amerikan Mahkemesi'nin vereceği kararı işaret eden Biden, "Amerika yasalarına göre Amerika'nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur bunu yapmak için, sadece Amerikan Mahkemesi yapabilir. Eğer Amerika Başkanı böyle bir hareketi yapmaya kalkışırsa görevinden atılması için bir neden olur. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak, Amerikan Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu zaman alır. Ne sizin halkınız ne bizim halkımız tarafından kolayca anlaşılan bir durumdur bu; ama adalet bu şekilde çalışıyor. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın. Biz Türk hükümetiyle iş birliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir harekete tolerans gösteremez" dedi.

"TÜRK MİLLETİ AFFEDİLMEZ VE BARBARCA TERÖR HAREKETİNE MARUZ KALMIŞTIR"

IŞİD başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusuna da değinen Joe Biden, "Türk milleti de bu affedilmez ve barbarca terör hareketine maruz kalmıştır. Bu son saldırıda bir düğün hedef alınmıştır. 50 kişiden fazla ölmüştür ki bunların 29'u 18 yaşından küçük çocuklardır. Bu insanlığa sığmayan barbarca bir harekettir. Bu sadece sizin topraklarınızda olan ilk nefret edilen hareket değildir PKK veya DAİŞ tarafından hayata geçirilen ilk hareket değildir. PKK, Türkiye'nin güneydoğusunda en az 3 çok büyük zarar vermiştir. Hayatları maffetmiştir. Amerika bu korkakça hareketleri reddetmektedir ve kuvvetle kınamaktadır. İsteklerini şiddet yoluyla hayata geçirmek isteyenlerin verdiği zararlardan dolayı ister PKK olsun ister DAEŞ olsun onlar hiçbir zaman başarılı olmamalıdır. Çünkü onların bütün amacı bizim inandığımız her şeyi maffetmektir. Biz buna asla izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

"SURİYE VE IRAK'TA DAEŞ'E KARŞI BİRLİKTE DURACAĞIZ"

IŞİD'le mücadelede kararlılık vurgusu yapan Biden, şu ifadeleri kullandı: "Türk halkı da Amerikan halkı gibi terör korkusu karşısında ezilmeyecektir. Kararlılığından dönmeyecektir. Seçilmiş hükümetimize zarar verenlere karşı Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı birlikte duracağız. Biz Başbakan'la bugün teröristleri yenmekle ilgili konuştuk. Darbe teşebbüsünden sonra Türkiye'yi DAEŞ'le savaşa devam ettiği için tebrik ettim. Biz bu savaşa devam edeceğiz. Koalisyon kuvvetleri DAEŞ'i Suriye'de ve başka yerlerde vurmaya devam edecek. Biz birlikte çalışarak Suriye muhalefet kuvvetlerinin etkilerini artırmak için eğitim vermeye devam edeceğiz. Biz daimi bir politik çözüm yolu bulmak için Suriye'de çalışacağız"

"SOKAKLARA DÖKÜLMENİZE HAYRAN KALDIK"

ABD Başkan Yardımcısı Biden, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Başbakan size ve hükümetinize çok teşekkür ediyorum. 3 milyondan fazla göçmene kucak açtığınız için teşekkür ediyorum. Biz aynı zamanda ABD ve Türkiye olarak Kıbrıs liderleriyle konuşmaya devam edeceğiz. Biz adanın yeniden federasyon halinde birleşmesini müzakere ettik. Bizim ilişkimizin uzun bir tarihi vardır, demokrasilerimizin de olduğu gibi. Biz sokaklara dökülmenize hayran kaldık. Siz sokaklara döküldünüz, demokrasinizi geri kazanmaya çalıştınız. Sayın Başbakan, tekrar ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum"

BAŞBAKAN YILDIRIM: İLİŞKİLERİN OLUMSUZA DÖNÜŞMESİNE MÜSAADE ETMEMEMİZ GEREKİYOR

Başbakan Yıldırım da Amerika ve Türkiye ilişkilerinin geçmişine vurgu yaparak, "Amerika-Türkiye ilişkileri çok uzun ve köklü bir geçmişi var. Zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesine asla müsaade etmememiz gerekiyor. Özellikle 15 Temmuz'da asker elbisesi giymiş terörist grupların gerçekleştirmeye çalıştığı bu darbe girişimi başta Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dirayetli duruşu, hükümetimizin kararlılığı, 79 milyon Türk vatandaşının demokrasisine sahip çıkmasıyla etkisiz hale getirilmiş ve bu bela def edilmiştir" diye konuştu.

"FETHULLAH GÜLEN'İN ÜLKEMİZE İADESİ SÜRECİNİ BAŞLATMIŞ BULUNUYORUZ"

Fethullah Gülen'in iade talebiyle ilgili konuşan Yıldırım, "Sizin de ifade ettiğiniz gibi bu alçak darbe girişimin başı olan ve darbenin azmettiricisi olarak düşündüğümüz Fethullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz. Bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim savcılarımızla, hakimlerimizle bu konuyu enine boyuna değerlendirmesi bu işin sizin tarafınızdan ne kadar ciddiye alındığını, önemsendiğini de ortaya koymuştur. Bizim en büyük beklentimiz bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır" ifadelerini kullandı.

"OBAMA VE DİĞER YETKİLİLERİN BEYANATLARI BİZİM İÇİN ESAS"

Darbe girişimiyle ilgili ABD Başkanı Obama ve ABD'li yetkililerin açıklamalarının Türkiye için esas olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Demokrasimize karşı girişilen bu hareketi dost ve müttefikimiz olan Amerika'nın tabi ki hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz. Sizin Amerikan hükümeti olarak Sayın Başkan Obama ve diğer yetkililerin bu konuda beyanatları bizim için esastır. Bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse buradaki iş birliğimiz artarak devam ederse Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, hayal kırıklığı da çok hızlı şekilde müspete dönecektir" dedi.

"SURİYE'DE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL"

Terör örgütleriyle ortak mücadelede kararlılık vurgusu yapan Yıldırım, "Bu konunun dışında terörle mücadele adına birlikte bugüne kadar yaptığımız iş birliğini değerlendirdik. Bundan sonra başta Suriye olmak üzere DEAŞ, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Suriye'de durum iç açıcı değil. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Mutlaka bölgede başta ABD, Rusya olmak üzere Türkiye'nin de etkin katılımıyla İran ve diğer bölge ülkelerinin de olumlu yaklaşımıyla artık daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için bir çözümü, ortak uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE, KÜRT OLUŞUMUNU ASLA KABUL ETMİYOR"

Suriye konusunda Türkiye'nin iki hassasiyeti olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bizim iki hassasiyetimiz var. Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba bir avantaj sağlayacak şartların izin verilmemesidir. Türkiye, güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimiz için çok büyük tehdit olarak görüyoruz. Diğer yandan bütün etnik grupların kendinin temsil edildiğini düşündüğü adil bir yönetim yapılaşmasının sağlanmasıdır. Bu esasla çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

"RUM YÖNETİMİ'NİN BU SEFER ŞANSI ISKALAMAMASINI ÖNERİYORUZ"

Joe Biden gibi Kıbrıs sorununun çözümüne de değinen Yıldırım, "Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs sorununa yönelik sizin yıllardır ortaya koyduğunuz gayretleri takdir ediyoruz. Kıbrıs'ta çözüm şansı ilk seferinde kaçırılmıştır ama bu sefer bu şansın kaçırılmamasını özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu sefer şansı ıskalamamasını öneriyoruz. Kıbrıs Türk tarafı her zaman yıllardan beri izolasyonlarla, ambargolarla mağdur olan taraf olarak çözümden yana olmuştur. Hep çözümü desteklemiştir. Bu kez de aynı şekilde çözümü destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

"YANLIŞ ANLAŞILMALARI ORTADAN KALDIRAN BİR ZİYARET OLMUŞTUR"

Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısacası Sayın Biden, Türkiye-Amerika ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır. Bozmasına izin vermememiz gerekir. Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan yönetiminin Türkiye Cumhuriyeti yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Ben bir kez daha şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyorum"

"PYD-YPG UNSURLARI FIRAT'IN BATISINDA VARLIK GÖSTEREMEYECEK"

Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Biden, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Suriye sınırından başlattığı Cerablus'a dönük 'Fırat Kalkanı' operasyonunun ilerleyen süreçte PYD'ye yönelip yönelmeyeceği soru için Başbakan Yıldırım, "Bir süreden beri Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Münbiç şehrinin DEAŞ'lılardan temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve nihayet bu operasyonlar bitti. Bu operasyonlar sonucu bölgeden çıkan DEAŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus denen bölgede yerleşmeye başladılar. Aynı zamanda PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan da Afrin bölgesine yayılma gayreti içerisine girdiler. Bunun üzerine, sınır güvenliğimizi korumak ve roket atışıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bakımından, dün gece itibariyle buraya hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Buraya gelen terör unsurlarını bölgeden püskürttük. Burada yapılan çalışmalarda ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var. PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve burada faaliyet içerisine girmemeleri yönündedir. Burada ABD’nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler" diye konuştu.

"YPG VE PYD'YE BAKIŞ AÇISINI GÖZDEN GEÇİRME İHTİYACI OLDUĞUNU İFADE ETMEK İSTERİM"

PYD ve YPG'nin PKK ile iç içe olduğunu savunan Yıldırım, "Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile iç içeler ve birlikte çalışıyorlar. Her ne kadar DAEŞ için bunlar yardımcı oluyor gibi gözüküyorsa da ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz. Ama sonra elinizde kalan terör örgütünü nasıl alt edeceksiniz başka bir soru olarak önünüze gelecektir. O yüzden tehlikeni büyümemesi için YPG ve PYD’ye de bakış açısını tekrar gözden geçirme ihtiyacı olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

BİDEN: YPG VE SURİYE KUVVETLERİ NEHRİN ÖBÜR TARAFINA GEÇMEMELİ

ABD yönetiminin bölgede Kürt koridoru oluşmasına yönelik Türkiye'nin endişelerini nasıl değerlendirdiği sorulan ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Türkiye sınırlarında ve Birleşik Suriye'den ödün vermeyeceğiz. Hem Cerablus'ta ayarlamalarımız var. Menbiç ile ilgili kararlarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir ve onlar hiçbir şekilde geçerlerse ve buna bağlı kalmadıkları takdirde hiçbir zaman Amerika'dan desteklenmeyecekler" diye yanıt verdi.

"BEN KENDİMİ SUÇLU HİSSEDİYORUM"

ABD'nin darbe girişimini desteklediği ve darbe girişimiyle ilgili önceden bilgisi olduğu yönünde basında yer alan iddialar hakkında görüşü sorulan ABD Başkan Yardımcısı Biden, şunları kaydetti: "Aslında biz bunu müzakere ettik bugünkü toplantılarımızda. Başbakan ve Dışişleri Bakanı söylediler ki bizim Anayasa'yla ilgili yasalarımıza riayet edilecek ve kanunun üstünlüğü standartına uyulacak. Şimdi buna zaman vereceğiz. Ben ne söylüyorsam gerçekten bunu kast ederek söylüyorum. Devam edelim gösterelim. Birliğimizi gösterelim. Ben kendimi biraz suçlu hissediyorum; çünkü buraya gelmem biraz zaman aldı. Bu konuda kendimi kötü hissediyorum. Benim buraya darbe teşebbüsünden diyelim ki 5 gün sonra buraya gelme imkanım olmadı ama şimdi buraya geldiğim için gurur duyuyorum. Bizim Türk hükümetiyle birliğimizi göstermekten gurur duyuyorum. Biz birbirimizi anladık. Birbirimizi anlıyoruz. İşlemler için biraz zaman tanıyalım"

YILDIRIM: ALGIYI DÜZELTMEK İÇİN BURADAYIZ

Başbakan Yıldırım da darbe girişimiyle ilgili Obama ve Biden'ın açıklamalarının dikkate alındığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şunu ifade etmek isterim. Amerikan yönetimi hem Sayın Obama hem Joe Biden açıkça bu darbeyi bugün de bundan önceki dönemde de tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır. Bu algıyı düzeltmek için zaten buradayız. Eminim ki bu terörist başının iadesine yönelik süreçlerin sağlıklı işlemesi vatandaşlarımızın zihnindeki bu algıyı da kısa sürede olumlu hale dönüştürecek böylece var olan dostluğumuz daha da artarak devam edecektir"

DHA

Okunma Sayısı: 2463
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı