"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kapıkule'de Bayram ve sıla-i rahim heyecanı: 36 saatte 8 bin gurbetçi geldi

11 Temmuz 2015, Cumartesi 18:26
Kapıkule Sınır Kapısı’ndan, son 36 saat içerisinde 8 bin gurbetçi arabası Türkiye’ye girdi.

Okulların tatil olması ve Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasını fırsat bilen binlerce gurbetçi, sıla yolculuğuna çıktı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, tatillerini memleketlerinde geçirmek üzere hava, kara, demir veya deniz yollarını kullanarak geliyor.

Karayolunu tercih edenler, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en büyük sınır kapısı olan Kapıkule’den geçiyor. Binlerce kilometrelik mesafeyi kateden gurbetçiler, yorucu bir yolculuğun ardandan Bulgaristan üzerinden ana vatan topraklarıne ayak basmanın mutluluğunu yaşıyor.

Adeta konvoy şeklinde, aynı zamanda yola çıkan gurbetçiler, yolculukları sırasında zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Aynı anda Türkiye’ye girmek isteyen gurbetçiler, gümrük sahasında yığılmalara sebep oluyor. İşlemi de buna bağlı olarak zaman alıyor. Yetkililerin sezon öncesi yaptığı uyarılara rağmen gurbetçiler, alışkanlıklarını değiştirmiyor. Yığılmalar, en çok sabah ve akşam saatlerinde yaşanıyor. Gümrük sahasında bir süre dinlenen gurbetçiler, pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra memleketlerine doğru yola devam ediyor.

Avusturya’dan gelen Sezgin Örnek, Macaristan’da ufak tefek kazalar yaşandığını, bunun dışında güzel bir yolculuk geçirdiklerini söyledi. Almanya’dan, memleketi Nevşehir’e giden Menderes Özmen ise, “Çok şükür bir sıkıntı yaşamadık. Güzel bir yolculuk geçirdik.” dedi. Lokman Şahin, Bulgaristan’da yolların bozuk olmasından şikâyet ederken yaz döneminin gelmesiyle vatan hasreti çektiklerini dile getiren Metin Kale de,

“Gelmeden orada duramıyoruz. Mutlaka gelme ihtiyacı hissediyoruz ve severek de geliyoruz. Vatanımıza geldiğimiz için çok mutluyuz. Yolculuk ilk defa bu kadar güzel geçti diyebilirim. Çok rahat geldik, hiçbir sıkıntı olmadı.” diye konuştu. Belçika’da yaşayan Esin Topbaş ise Almanya’da yollarda tamirat olduğunu, onun dışında bir sıkıntı yaşamadıklarını anlattı. Bu yıl yolların güzel olduğunu belirten Topbaş, “Geri dönüşte arkamızda bıraktıklarımızı tekrar görebilme umuduyla ayrılıyoruz. Hüzünle gelip hüzünle gidiyoruz. İki hayat arasında kalmış, parçalanmış hayatlarız.” dedi.

Bu arada Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçilerle tek tek ilgilendi. Ayakta sohbet eden Yalçın, yolculukları sırasında karşılaştıkları sıkıntıları dinledi. Yalçın, bekledikleri gibi gurbetçilerin temmuzun ilk haftasından itibaren yoğun bir şekilde gelmeye başladığını söyledi. Sayılarında her yıl ortalama yüzde 10 artış olduğunu kaydeden Bölge Müdürü Yalçın, “Bu yıl da beklediğimiz gibi artmaya başladı.

Nitekim haziran ayı, tüm zamanların en yoğun ayı oldu. Cuma gününde 5 bin araç giriş yaptı. Saat 12.00 itibariyle araç sayısı 3 bini buldu.” diye konuştu. Aldıkları tedbirler sayesinde gurbetçilerin hiç beklemeden yurda girdiğini söyleyen Müslüm Yalçın, “Tabii ki pasaport ve gümrük işlemleri 5-6 dakikayı buluyor. Aynı anda, hep birlikte gelince bazen yarım saate kadar bekledikleri de olabiliyor. Bizim hedefimiz, burada gurbetçilerimizin olabildiği kadar Türkiye’ye hızlı girişlerini sağlamak. Bunun için aynı anda 26 gurbetçimizin işlemini yapacak şekilde peronlarımızı açtık. Bu kadar trafik olmasına rağmen hemen hemen hiç kuyruğumuz yok. Aldığımız tedbirler çok şükür işimize yarıyor. Gurbetçilerimiz, çekinmeden tüm kapılarımızı kullanabilirler.” açıklamasını yaptı.

Okunma Sayısı: 3506
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı