"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meclisi suça alet ettiler - Yargıtay kararı hukuken yok hükmünde

01 Şubat 2024, Perşembe 00:17
AYM’NİN HAK İHLALİ KARARINA RAĞMEN CAN ATALAY’IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ “MİLLET İRADESİNE DARBE” OLARAK YORUMLANDI VE TEPKİYLE KARŞILANDI.

Halk iradesini savunmak

Av. Özen: “Karar anayasanın çiğnenmesinden öte fiilen ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Yargıtay üyeleri suç işlediler, Meclisi de bu suça ortak ettiler. TBMM halk iradesini savunması gereken bir makam. Bu bir darbe.”  Prof. Kaboğlu: “Yargıtay kararı yok hükmünde.”

Suç eylemi karar olamaz

Prof. Can: “Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü mü? Hukuken hayır! AYM kararını uygulamamak suç! Konusu suç olan bir eylem 5 Yargıtay üyesinin keyfi ve Sarayın arzusuyla karar haline gelmez. Olmayan bir karar Mecliste okutularak vekillik de düşürülemez.”

***

Meclisi suça alet ettiler - Yargıtay kararı hukuken yok hükmünde

TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürülen Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, “Yargıtay üyeleri suç işledi, Meclis’i de bu suça ortak ettiler” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğin düşürülmesine ilişkin karar, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okundu. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine çok sayıda tepki geldi.

Atalay’ın avukatı Deniz Özen, kararın Anayasa’nın çiğnenmesinden öte fiilen ortadan kaldırılması anlamına geldiğini söyleyerek, “Yargıtay üyeleri suç işledi, Meclis’i de bu suça ortak ettiler. TBMM halk iradesini savunması gereken bir makam. Bu bir darbe” dedi.

Yeni anayasa tartışmaları içinde özel olarak bir “Can Atalay krizi” oluşturulduğunu ve Atalay’ın bir rehine pazarlığı gibi kullanıldığını ifade eden Özen, dördüncü kez AYM’ye başvuru yapacaklarını bildirdi. T24’ün haberine göre kararı, anayasal düzenin yok sayılmasıyla “darbe teşebbüsü” olarak yorumlayan Özen, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u da halk iradesine sahip çıkmamakla suçladı.

Anayasa ihlal edildi

Anayasa Profesörü Osman Can, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü mü? Hukuken hayır! AYM’nin kararını uygulamamak suç! Konusu suç olan bir eylem 5 Yargıtay üyesinin keyfiyle ve Sarayın arzusuyla karar haline gelmez. Olmayan bir Yargıtay kararı Mecliste okutularak MV de düşürülemez” dedi.

Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen ve milletvekili dokunulmazlığının istisnasını oluşturan suçların belirlenmesine yönelik kanuni düzenleme yapılmadan, TBMM başkanlığı yetkisini kullananların, ilgili kişinin milletvekilliğinin düşürülmesi sürecini işletmesi, Anayasa ihlâlidir” ifadelerini kullandı. 27. Dönem CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “TBMM Genel Kurulu’nda Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hukuken yok hükmündedir” dedi.

Haber Merkezi

***

Türkiye bu deli gömleğine sığmaz

Yargıtay kararının Genel Kurul’da okunmasıyla milletvekilliği düşürülen Can Atalay kararla ilgili açıklama yaptı. Atalay, “Yurttaşlar, Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini “düşürdüler”. Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum. Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

***

Yine AYM’ye gidecek

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Atalay’ın avukatları bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 3 Ocak’ta, “AYM ‘nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” gerekçesiyle ikinci kez uymama kararı alması üzerine Atalay’ın avukatları üçüncü kez AYM’ye başvurmuştu. TBMM Genel Kurulu’nda, hakkındaki kesinleşmiş mahkumiyet kararı okunarak, milletvekilliği sona eren Atalay’ın avukatları bu kez, “seçilme hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle bir kez daha AYM’ye başvurmaya hazırlanıyor. BBC Türkçe’ye konuşan TİP Parti Meclisi Üyesi ve avukat Özgür Urfa, Atalay’ın milletvekillliğinin düşürülmesine karşı Çarşamba ya da Perşembe günü AYM’ye başvuracaklarını söyledi.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1358
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    1.2.2024 08:11:20

    "Mebus hürdür, hiçbir tesir altında olmamak gerektir(Bediüzzaman)"...Eyyy Meclis-i Mebusan! Duyun, gerçekten aklınız kimlerin cebinde olabileceğine dikkat edin! Kabul edenler? Etmeyenler?... Kabul olmuş(mu)dur!?... "...Mebusların vazifesi, o ahkâm ve hukuku sû-i istimal etmemek ve bazı kadı ve müftülerin hilelerine meydan vermemek için bazı kanunları yapmak, etrafına sur etmektir. Aslın tebdiline gitmek olamaz; gidilse, intihardır.(Bediüzzaman)" Meclisi artık kapatsanız da olur! Çünkü bu uzuuun zamandan beri alıştıra yapılan, hazırlanan bir "Sivil Siyasî Darbedir"! Kendi bindiği dal ve budakları kendi elleriyle kesmektir! Ve nihayet kesdiniz. Gözünüz aydın ola! Artık rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Çünkü istediğiniz nihayet oldu! Alkışşş!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı