Eski Başbakan Adnan Menderes’in 27 Mayıs 1960 darbesinden 9 gün önce hizmete açtığı son eser olan Manisa’daki Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 53 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Tesis, 1 milyar metreküplük su kapasitesine sahip.
Menderes’in son eseri

unutulmaz Başbakan Adnan Menderes’in 27 Mayıs 1960 darbesinden 9 gün önce hizmete açtığı son eser olan Manisa’daki Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 53 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes’in 27 Mayıs 1960 yılındaki askeri darbeden 9 gün önce hizmete açtığı ve Türkiye’ye kazandırdığı son eser olan Manisa’daki Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 53 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor. DSİ 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, yaptığı açıklamada, temeli 1954 yılında atılan ve tarımsal sulama, taşkın koruma, enerji üretimi amacıyla yapılan barajın 18 Mayıs 1960 tarihinde eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes tarafından hizmete açıldığını anlattı. Demirköprü Barajı’nın Ege Bölgesi’nin en kritik ve stratejik tesislerinden biri olduğunu, tesisin 1 milyar metre küplük su kapasitesi ile kuraklığa karşı büyük mücadele verdiğini dile getiren Telek, şöyle konuştu: ‘’Tesislerin ülkeye bugüne kadar sağladığı katkı 50 milyar lirayı geçiyor. Geçen 53 yıllık sürede geriye dönük bakıldığında gerek ürettiği elektrik enerjisi, gerekse tarımsal sulamadan kazanılan artı değerleri topladığımızda bugün gerçekten yeri doldurulamayacak bir tesistir. Bu bakımdan 53 yıl önce bu tesisleri yapanlara şükran borçluyuz. Barajımız elektrik üretimi ve tarımsal sulamanın dışında, Gediz Nehri’nde meydana gelebilecek taşkınları da önlüyor. Sadece Manisa değil, Menemen Ovası da olmak üzere 1 milyon 200 bin dekar alana tarımsal sulama imkanı veriyor. Demirköprü Barajı 1960 yılında hizmete açıldığında o gün Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 20’sini karşılayacak dev bir tesisti.’’ Demirköprü Barajı İşletme Müdürlüğü Hidroelektrik Santrali Sorumlu Teknisyeni Selim Beler de, tesislerin Adnan Menderes tarafından açılışının yer aldığı gazetenin 53 yıldan bu yana işletmede muhafaza edildiğini dile getirdi.
Manisa’daki Gediz havzasına hayat veren Demirköprü Barajı, merhum Adnan Menderes’in hayattayken ülkeye kazandırdığı en son eser olma özelliği taşıyor. 18 Mayıs 1960 tarihinde yurt gezisine çıkan Menderes, coşku ve sevgi seliyle karşılandığı Manisa’nın Turgutlu ve Salihli ilçelerinde halka hitap ettikten sonra Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi. Menderes, tesislerin açılışından 9 gün sonra Kütahya’ya giderken askerî cunta tarafından gözaltına alınmış, 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmişti.