"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Padişahların şiirleri albüm oldu

28 Ocak 2018, Pazar 16:10
Divan sahibi 9 Osmanlı padişahının şiirlerinin senfonik orkestra eşliğinde seslendirildiği “Aheng-i Hümayun” isimli albüm tanıtıldı.

Esenler Belediyesi’nin, Osmanlı padişahlarının edebî ve kültür yönünden gelecek nesillere aktarılması amacıyla hayata geçirdiği “Aheng-i Hümayun” isimli projenin gala gecesi, Esenler  Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Aheng-i Hümayun”da divan sahibi 9 Osmanlı padişahının şiirleri senfonik orkestra eşliğinde seslendirildi.

Mehteran gösterisiyle başlayan faaliyette konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bele- diyeciliğin aynı zamanda kültür, sanat, edebiyatı buluşturan bir yanının olduğunu söyledi.      

Bakan Kurtulmuş, belediyelerin kültür hayatına katkılarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Bir medeniyet nasıl kurulur, nasıl büyür? Medeniyetler önce insanların zihinlerinde ve gönüllerinde ortaya çıkar. İnsanlardüşündüklerini, hayal ettiklerini, tasavvur ettiklerini, bir şekilde ortaya koyarlar. Bunları bina, yollar, şehirler olarak, camileriyle, yapıtlarıyla ortaya koyarlar, el sanatlarıyla, sazla, müzikle, sözle ortaya koyarlar. Bütün bu sanatların hepsinin en öncesinde sözü en iyi söyleyebilme sanatı yatmaktadır. Şiir de sözün en iyi söylendiği, ahenk içerisinde ifade edildiği, sanatın zirve formlarından biridir.” dedi.      

Konuşmasında Fatih Sultan Mehmed ve 3. Murad’ın şiirlerinden örnekler de sunan Numan Kurtulmuş, projede emeği geçenleri tebrik etti.      

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da sanatçıların albüm için büyük özveri gösterdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Bizim siyasî tarihimizde kendimiz olduğumuz dönemler, başkalarını taklit ettiğimiz ve yine kendimiz olduğumuz dönemler var. Kendimiz olduğumuz dönemlerde hep yükselişe doğru gitmişiz. Başkalarını taklit etmeye başladığımız dönemlerde ya yerimizde saymışız ya aşağı doğru gitmişiz. Tekrar kendimiz olduğumuz dönemlerde de yukarıya çıkaya başlamışız. Hemen dönüp bugüne baktığımızda, bugün biz ordumuzla beraber aslında küresel güçlerin çok önemli bir çemberini vuran büyük bir operasyon yapıyoruz.'' 

Faaliyette, albümde padişahların şiirlerini seslendiren sanatçılar birer şiir okudu. Gecenin sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a, “Aheng-i Hümayun” albümü ve Fuzuli’ye ait “Su Kasidesi”nden ilham alınarak çalışılan bir ebru levhası takdim edildi.      

Padişahların hayatlarından kesitlerin de sunulduğu gala gecesinde Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın yanı sıra birçok dâvetli yer aldı.      

 “Aheng-i Hümayun”

 “Senfonik Orkestra Eşliğinde Sultani Şiirler” alt başlığıyla müzikseverlerin beğenisine sunulan albümde, her padişahın gazel türündeki eserleri ayrı bir sanatçı tarafından seslendiriliyor.   Albümde Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman, Sultan III. Murad, Sultan I. Ahmed, Sultan II. Osman, Sultan III. Ahmed ve Sultan III. Selim’in, toplam toplam 62 şiiri, Mehmet Çevik, Murat Şahin, Ferudun Özdemir, İbrahim Sadri, Erol Eren, Emrullah Uzun, Serdar Gökhan, Seyfullah Kartal ve Ömer Tuğrul İnançer yorumluyor. 

Sefa Zeybel’in sanat yönetmenliğinde hazırlanan albüm, Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nden ücretsiz olarak temin edilebilecek.  İstanbul-aa

Etiketler: şiir, padişah
Okunma Sayısı: 3462
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı