"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soma faciasından 11 bin kişi etkilendi!

17 Kasım 2014, Pazartesi 11:08
50'incisi düzenlenen Ulusal Psikiyatri Kongresi'nde Soma faciasının etkileriyle ilgili rapor açıklandı.

Ulusal Psikiyatri Kongresi'nde Soma raporu açıklandı. Rapora göre, üzerinden 6 ay geçen faciadan 11 bin kişi etkilendi. 11 bin kişi arasında madenci aileleri, arkadaşları, çalışan işçiler, arama kurtarma ekipleri, psikolojik destek veren doktorlar da yer aldı.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Psikiyatri uzmanı ve Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörü Dr. Feyza Çelik, Soma faciasına dair çarpıcı tespitleri açıkladı. Buse Özel’in Hürriyet’teki haberine göre, Antalya'da düzenlenen kongreden çarpıcı başlıklar şöyle: Soma'daki faciadan etkilenenlerin sayısı 11 bin 13 Mayıs 2014'te meydana gelen Soma maden faciasında 301 öldü, 487 kişi ise sağ olarak kurtuldu. Faciadan sadece vefat edenlerin aileleri değil kurtulan 487 madenci, onların aileleri, arama kurtarmada görev yapanlar, aynı madende farklı vardiyalarda çalışanlar ve madencilere destek verenler olmak üzere toplamda 11 bin kişi etkilendi.

Devlete ve şirkete öfke gelecek kaygısı had safhada

Facianın ardından Türkiye Psikiyatri Derneği'nin de aralarında bulundu 6 dernek bölgeye hemen giderek Afetlerde Psiko-sosyal Hizmetler Birliği bünyesinde destek verdi. 233 gönüllü uzman faciadan etkilenen yetişkin, çocuk ve gençlerle bireysel görüşme ve grup çalışmaları yaptı. Derneğin sunduğu rapora göre madenci yakınlarında görülen etkiler ise giderilmesi zor ve destek isteyen uzun bir süreci işaret ediyor. Yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra maden işçisi olarak çalışanlarda yas, üzüntü, devlete ve şirkete karşı duyulan öfke, gelecek kaygısı, işsizlik ve maddi konularla ilgili endişeler, yaşanılan facianın yeniden yaşantılanması, madene girmekten korkma, sinirlilik, uykusuzluk, mutsuzluk, üzüntü, intihar düşünceleri, çaresizlik, değersizlik düşünceleri ortaya çıktığı gözlemlendi.

İnsan eliyle yapılan facialar çok daha yıkıcı

Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi üyesi ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, travmaların bu şekilde 3'e ayrıldığını ve en ağır etkiyi yapanların ise Soma'daki gibi insan eliyle meydana gelmiş felaketler olduğunu belirtti. Psikiyatrist Dr. Feyza Çelik'in açıkladığı raporda bir diğer dikkat çeken konu ise faciadan etkilenenlere destek veren ruh sağlığı çalışanlarında tükenme ve ikinci dereceden travma belirtileri olması. Dr. Feyza Çelik, Soma'da destek veren psikiyatri uzmanlarının, sosyal hizmet uzmanlarının, psikologların vb. sağlık çalışanlarının da destek görmesi gerektiğini, travmatik görüntülere maruz kaldığı ve destek görmezlerse travma sonrası stres bozukluğu ve tükenme durumu ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

 

 

Okunma Sayısı: 1194
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı