"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üstad'ın varisinden Risale-i Nur'lara devlet tekeline tepki

25 Kasım 2014, Salı 10:23
Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecit Ünlükul’un torunu Seyda Ünlükul, Risale-i Nurların Diyanet tekeline verilmesine tepki gösteriyor.

Yasal vârisler olarak kendilerine sorulmadan alınan bu karardan müteessir olduklarını söyleyen Ünlükul, uyarıyor: “Külliyattaki hangi eserin ne kadar neşredileceği her hükümete göre değişecektir. Bu da Risalelerin neşrini engeller.”

Bediüzzaman Said Nursi’nin kardeşi Abdülmecit Ünlükul’un torunu ve yasal vârislerinden Seyda Ünlükul, Risale-i Nurların devlet tekeline geçirilmesi yanlışından geri dönülmesini istedi. “Risaleler manen tüm Nur talebelerine aittir, isteyen istediği gibi aslına bağlı kalarak neşredebilir, yayabilir. Risalelerin neşir ve yayımını sadece Diyanet’e vermek hem baskı sayısını hem de okunmasını azaltacaktır.” dedi.

Seyda Ünlükul, Bediüzzaman Said Nursi’nin kardeşi Abdülmecit Ünlükul’un torunu. Risale-i Nurların müellifi Bediüzzaman’ın yasal vârislerinden merhum Ünlükul ailesinin temsilcisi. Risale-i Nurların devlet tekeline geçirilmeye çalışıldığı bugünlerde yapılan yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerektiğini söylüyor. Ünlükul, Risale-i Nurların orijinal nüsha birliği sağlanarak serbestçe neşredilmesini istediklerinin altını çizerken, Üstad’ın talebinin de bu olduğunu vurguluyor. Risale-i Nurların devletleştirilerek neşredilmesi, Bakanlar Kurulu kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tekeline verilmesi gibi girişimlere karşı çıkan Ünlükul, bugüne kadar her türlü hukuki ve fiili engelleme ve zorluklara göğüs gererek neşir vazifesini üstlenen yayınevlerine engel olunmaması gerektiğini kaydediyor. Ünlükul, orijinal nüsha birliği çalışmasını yıllardır savunduklarını, bunun için tüm ilgilileri, akademisyen ve yayınevlerini bir araya getirmek için gayret gösterdiklerini anlatıyor. Risale-i Nurları devletin de neşretmesinin Üstad’ın en büyük arzularından biri olduğunu belirten Ünlükul, ancak bunun ‘devletten başka kimse neşretmesin’ anlamına gelmediğine işaret ediyor.

Konuyla ilgili tartışmaları Zaman’a değerlendiren Seyda Ünlükul, Risale-i Nur hizmetinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığının altını çiziyor. “Risaleler 130’dan fazla dile çevrilmiş durumda. Diyanet tüm dillerde neşrini ve dağıtımı da üstlenecek mi?” diye soruyor. Bunun mümkün olmaması durumunda yapılacak uygulamanın sadece Türkiye’de Risalelerin neşrinin engellenmesine yol açacağını vurguluyor. Bu kararlar alınırken yasal vârisler olarak kendilerinin görüşlerine başvurulmamasından müteessir olduklarını ifade eden Ünlükul, özetle şu görüşleri dile getiriyor: “Risale-i Nurlar manen tüm Nur talebelerine aittir, isteyen istediği gibi aslına bağlı kalarak neşredebilir, yayabilir. Risalelerin neşir ve yayımını sadece Diyanet’e vermek onların hem baskı sayısını hem de okunmasını azaltacaktır. Torba yasaya dayalı olarak Risale-i Nurların devletleştirilmesi sonrasında inisiyatif tamamen siyasi iradede olacak. Külliyattaki hangi eserin, hangi miktarda, hangi nüsha esas alınarak neşredileceği siyasetin ve her hükümetin tarzına ve hedefine göre değişken ve belirsiz olacak. Sanki devletleştirilen Risale-i Nurları hükümetlerin daima aslına sadık kalarak basacakları, Risale-i Nur hizmetinde bulunacakları algısı oluşturulmuştur, bunun garantisi nedir? Anayasa Mahkemesi’nin bu yanlışa dur demesini umuyoruz.

Yasal vârisler olarak kanunlar çerçevesinde muhatap olmamız gerekmesine rağmen yok sayılmakla birlikte Risaleleri isteyen ve halen neşreden yayınevlerine engel olunması da ayrıca bizi rahatsız ediyor. Dileğimiz Risalelerin herkes tarafından orijinal nüsha birliği sağlanarak neşredilebilmesi. Risale-i Nur ekseninde Kur’an ve iman hizmetinde bulunan birçok cemaatin kendi yayınevleri var, bunların neşir ve yayımı engellenmemeli. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hizmetlerine serbestçe devam edebilmeli. Diyanet de neşretmiş olduğu Kur’an-ı Kerim’in çağımıza bakan bir nevi tefsiri olan Risale-i Nur külliyatını da ücretsiz olarak tüm kütüphanelere ve talep edenlere sunmalı.”

Kaynak: Zaman

Okunma Sayısı: 2914
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • katmercioglu ugur akar

    25.11.2014 21:08:45

    Birileri RISALE-i Nurun mevcudiyetini istemiyor, bu istemeyen kaynak kendini aciktan gostermiyor, RISALE-I Nurun dusmanlari, bugunde var, ve onlar her Kim iseler Hayatinda Muellifine dusmanlik yapmis hayatina suikastlarla son vermek isteyenlerle ayni yapi.Meselenin kaynagindan kopuk bakildiginda nurcular birbiriyle nizaya giriyor, netice gizli dusmanin istedigi sekle surukleniyor.

  • ZAFER BARAN

    25.11.2014 18:32:49

    Bu tepki nasıl gösterilmiş anlamadım Eğer varis iseler hukuk yolu ile tepki göstermeleri gerekirdi yada bu şahıslardan vekalet alıp bir avukatımız dava yolu ile tepki göstermek gerekirdi

  • HÜSEYİN İLHAN

    25.11.2014 17:09:46

    RİSALEİ NURLAR sıradan ve basit ticari emti,ana-babdan evlada intikal eden verasete sözkonusu emval değil.Müellifinin yani AZİZ ÜSTADIMIZIN İFADE ETTİĞİ GİBİ kur'anIN VE MÜSLÜMANLARIN MALIDIR.öYLE YAĞMA YOK.mEMLEKETİ ÖZELLEŞTİRİKEN RİSALELERİ DEVLETLEŞTİRMEK YALANLARINIZA,RİYAKARLIKLARINIZA,CANVAR SİYASET ANLAYIŞLARINIZA KALKAN ETMEK,MANA OLARAK TAHRİF ETMEYE ALET ETMEK İNDİ İLAHİDE UĞRAYACAĞINIZ EN BÜYÜK CEZA VE FELAKETE SEBEBİYET VERİR. Bir taraftan HÜRRİYET diğer taraftam risalelere getirilmel istenen inhisar ve esaret buna ne bizler nede rabbim müsaade etmez ve inşaallah TOKADIN İLKİ ANAYASA MAHKEMESİ,SONRASINI İSE İLAHİ ADALETTEN HEM ŞEDİD ŞEKİLDE YİYECEKSİNİZ.Muhterem SEYDA ÜNLUKUL kardeşane ikaz ediyor DERHAAAL VE BEHMAHAL BU HATADAN DÖNÜNÜÜÜZ.

  • özkan

    25.11.2014 14:06:20

    Neden haberin kaynağı yeni asya değil de zaman ..Gazetemiz adına bu mevzu görüşülse konuşulsa daha iyi olmaz mı ..selametle..

  • bilal yavuz

    25.11.2014 14:06:07

    Bazıları hemen haberin kaynağına saldıracak ama söyleyen doğru söylüyor. Beyler ahir zamandayız. İhlas ve insafa davet ediyorum abileri aldatan ve bahanelerin ardına saklananları.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı