"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uygurlar iade mi edilecek?

06 Haziran 2024, Perşembe 00:21
Eski Devlet Bakanı Ahat Andican, Pekin’deki temaslarında Bakan Fidan’a suçlu iadesi anlaşmasına Türkiye’nin onay vermesi yönünde talepte bulunulduğunu düşündüğünü ifade etti.

Türkiye’nin etnik ve dini bağlara sahip olduğu Uygurlar, Ankara’nın Çin’le ilişkilerinde önemli başlıklardan birisi olarak yorumlanıyor ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin’deki temasları sırasında Pekin’in “toprak bütünlüğüne ve siyasal egemenliğine tam destek” mesajları da bu bağlamda tartışılıyor. Eski Devlet Bakanı Ahat Andican, VOA Türkçe’ye açıklamasında, Pekin’deki temaslarında Bakan Fidan’a suçlu iadesi anlaşmasına Türkiye’nin onay vermesi yönünde talepte bulunulduğunu düşündüğünü söyledi. 

Çin’in taleplerine karşılık verilecek mi?

Ahat Andican, geçtiğimiz dönem (27. Dönem) TBMM’de muhalefet partilerinin tepkileriyle, Çin’le imzalanan anlaşmaya onay verilmesini engellediklerini kaydetti. Andican, “Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da yaşananlara karşı mücadele yürüten, diasporada sözcü konumundaki kişilere karşı ‘terörist’ suçlamasında bulunuyor. Ya da ‘siyasi suçlu’ ilan etmeksizin hırsızlık, uyuşturucu bulundurmak, rüşvet almak gibi suçlamalarda bulunarak ‘adi suçlu’ olduğu iddiasıyla bu kişilerle ilgili Çin’e iade edilmesi talebinde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017 ziyaretinde imzalanan anlaşma şimdi onaylanarak Çin’in taleplerine karşılık verilmeye başlanır mı? Eğer Fidan’ın bu ziyareti sonrasında parlamento gündemine alınırsa, o zaman Doğu Türkistan’a yönelik Türkiye’nin söylemde olan sessizliğini, uygulamada ise karşılığını böylece görmüş olur” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1705
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • selma

    6.6.2024 15:50:17

    Çin zulmü altında inleyen , tarihte çok az benzeri olan işkence, baskı ve uygulamalara maruz kalan Doğu Türkistan' lı Müslümanlara yardım etmek yerine, bir de geri göndermeyi mi düşünüyorlar ?

  • Hüseyin İlhan

    6.6.2024 02:35:42

    Uygur dindaş ve soydaşımızı soykırım yapan ÇİN komünist,faşist ve kapitalist idaresine verecek antlaşmayı imzalayan,imzalayacak olan ve bu kardeşlerimizi bu vatandan çıkaracak biri şunu unutmasın,ilk önce kendilerini 'MEFTUNU oldukları ÇİN zalimlerine verir ve ,bu ülkeden dedefederiz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı