"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arkeologlar, Tonyukuk'un mezarını arıyor

06 Temmuz 2015, Pazartesi 13:03
Türk ve Moğol arkeologlar, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Nalayik bölgesinde kazı çalışmalarına başladı.

Kazı çalışmasını, Dokuz Eylül Üniversitesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi ortaklaşa yürütüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi bünyesinde yürütülen kazı çalışmalarının hedefi; II. Göktürk Kağanlığı dönemine damgasına vuran vezir Bilge Tonyukuk'un mezarına ulaşmak. Arkeloglar kazı yaptıkları bölgede bazı kalıntılara ulaştıklarını bildirdi. Kazı yapan ekibin başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Semih Güneri'ye göre bölgede ulaşılan kalıntılar Tonyukuk'un dönemine ait. Ayrıca kazı çalışmalarında İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü'nden öğretim üyeleri Tonyukuk anıtları alanında ve kurganlar üzerinde jeofizik ölçümler gerçekleştiriyor. 

Kazılar “Tonyukuk A” olarak adlandırılan yazıtlı iki dikilitaşın yer aldığı iki ayrı alanda başlatıldı. Anıtların kuzeyinde yer alan kurganlık alanda (“Tonyukuk B”) üç ayrı kurgan üzerinde kazılar halen devam etmektedir. “Tonyukuk C” diye adlandırılan güneyde bulunan bölgede kazı çalışmalarına yeni başlanmış durumda. Bu kurgan, 2013 yılında yapılan çalışmalarda kaydedilen kurganlardan olması hasebiyle önem taşıyor.

Bilge Tonyukuk'un anıt mezarını bulmak için yoğun çaba harcayan arkeolaglar amaçlarının bu bölgedeki kurganlara ulaşabilmek olduğunu söyledi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Kafkasya -Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Semih Güneri: “ Beklediğimiz sonuçlara henüz tam olarak ulaşabilmiş değiliz. Buna karşılık küçük de olsa bazı ip uçlarını burada ifade edebilirim. Maddi ve manevi bakımdan bu gibi büyük projelere ilk yıl çalışmalarından çok fazla bir şey beklememek gerekir. Niteliği gereği uzun vadeli ve zahmetli çalışmalar gerektiren projemiz, geleceğe Türk kültürel mirasının aktarılması için ciddi bir misyon üstlenmiştir. Bu nedenle çalışmalarımızın nihai sonuçları anlayışla beklenmelidir” dedi.

Okunma Sayısı: 2837
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı