"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var

20 Temmuz 2017, Perşembe 00:23
Sultanahmet Camii kapısındaki alçak zincirler huzur makamına girişteki ilk adım olarak ifade edilir ve ‘Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var’ sözünün sembolik hali olmuştur.

Osmanlının ince ruhunu yansıtan eserlerden biri olan Sultanahmet Camii, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’nın eseridir. Mimarisinde sakladığı müthiş detaylar bir başka hava katıyor camiye. Peygamberimiz Muhammed’e (asm), çok düşkün olan Sultan I. Ahmet, hayır anlayışıyla İstanbul’u nakış nakış süslerken, bu caminin yapımını da titizlikle takip ediyor.

 

Allah’ın huzurunda herkes eşittir

Kapısından ilk girildiği anda dikkat çeken alçak zincirler ziyaretçileri meraklandırıyor. ‘Enaniyet zinciri’ olarak da adlandırılan bu zincir, mabede girenlerin başını eğerek camiye girmelerini sağlıyor ve Allah’ın huzurunda herkesin eşit olduğu duygusunu veriyor. İnsanlara enaniyet ve benliklerini kapının önünde bırakmaları gerektiğini, çünkü birazdan Allah’a en yakın olan secdeye gideceklerini hatırlatıyor. Bu zincirler huzur makamına girişteki ilk adım olarak ifade edilir. Ayrıca ‘padişahım sen büyüksün, ama unutma ki senden büyük Allah var’ sözünün sembolik hali olmuştur. Bazı zamanlar bu sözleri padişah camiye girerken kenara dizilmiş küçük talebelerden işitirlerdi “Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var.” Bu zincirler her ne kadar bir insan boyutundan çok yukarıda ve istenilen amaca ulaşmayacak seviyede olsa da, asıl amacı padişahların ve saray ahalisinin camiye girerken atlarından inmek zorunda kalmaları içindi. Bazı zincirlerin seviyesi ise sonradan yükseltilmiş. Boyutu eskisi gibi kalıp eğilerek geçmek zorunda kalınan zincirin olduğu bir örnek ise, Edirne Selimiye Camii’ndedir.

 İstanbul - Şeyda Sultan Zengin

 

Okunma Sayısı: 18402
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    20.7.2017 08:47:30

    Aynı şekilde hususan türbelerin kapıları da eğilip geçilecek şekilde düşük yapılır, aynı mânâyı tahakkuk ettirebilmek için. Aslında Osmanlı'nın sadece dinde değil şehirde ve mimaride yaptığı bütün iş ve faaliyetler de tevhide, marifete ve ahirete birer nasihattir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı