"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meydan düzenlemesi ‘tarihi’n sonu olmasın

09 Kasım 2011, Çarşamba
TARİH öncesi hayata ait izlerin bulunduğu İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Küçükçekmece’de, günümüze kadar ulaşmış az sayıdaki tarihî eser hızlı bir dönüşüm yaşayan ilçede ayakta kalma mücadelesi veriyor.
 Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin izlerinin bulunduğu ilçede tarihî yapıların mevcut hali görenlerin içini sızlatırken, bir yandan da bu eserleri kurtarmak için yapılan çalışmalar yürürlükteki mevzuatlar dolayısıyla fazla ilerleyemiyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Küçükçekmece’nin meydan bölgesi de dahil olmak üzere bir çok yerinin arkeolojik sit alanı içerisinde olduğunu ve buradaki birinci derecede tarihî mekânların yetkilerinin gerek Anıtlar Yüksek Kurulu, gerekse Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve özel mülkiyet sahasında olması dolayısıyla bu eserlere gerektiği şekilde el atamadıklardan yakındı.
Küçükçekmece meydan bölgesinin ihalesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 7-8 ay önce yapıldığını ve şu an çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Yeniay, şunları söyledi: ‘’Buradaki çalışmalara daha önce başlanabilirdi. Ancak Küçükçekmece meydan bölgesi arkeolojik sit alanıdır. Dolayısıyla yer altında tarihî eserlerin varlığından dolayı kazı izinleri alınamadığı için uzun bir zaman dilimi burada beklenmek zorunda kalındı. Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan gerekli izinler alındıktan sonra çalışmalara başlandı. Bu uygulama sadece meydan düzenlemesini, fizikî düzenlemeyi içermemekte. Meydanda 3 adet tarihî çeşmemiz var. Bu 3 adet çeşme de bu düzenleme kapsamında, restorasyon programında. Küçükçekmece meydan bölgesi düzenlemesi 2012 yılı içinde tamamlandığında 700 yıllık bir söğüt ağacının yakınındaki 1642 tarihli Vezir Mehmet Paşa Çeşmesi, 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Tuğralı Çeşme ve karakol binası yanında bulunan Kervansaray Çeşmesi de restore edilmiş olacak.’’
        
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ DE VAR
Yeniay, ilçedeki önemli tarihî yapılardan biri olan 450 yıllık Mimar Sinan Köprüsü’nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildiğini, perişan görüntüsünden kurtarılarak bundan sonraki yüzyıllarda da ayakta kalacak bir noktaya getirildiğini söyledi. Yeniay, 227 metre uzunluğunda ve ortalama 7 metre genişliğinde olan, restorasyon çalışmaları öncesi 12 kemerli olduğu görülen köprünün 13’üncü kemerinin de bulunarak gün yüzüne çıkartıldığını kaydetti. Küçükçekmece Gölü’nü denize bağlayan boğaz üzerinde 19. yüzyılın başında Fransızlar tarafından kurulan Osmanlı Kibrit Fabrikası’nın birinci derecede tarihî eser olarak tescilli ve özel mülkiyet olduğunu ifade eden Yeniay, yerle ilgili pek çok proje hazırlandığını, ancak ciddî ölçüde bir yatırım gerektiğini kaydetti.
Yeniay, Abdüsselâm Camii ve türbesinin 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alındığını ve camiye sonradan ilâve edilen ve tarihî özelliği bulunmayan minareyi tehlike arz ettiği için belediye olarak 3 yıl önce yıkarak yenisini yaptırdıklarını kaydetti. İlçenin bir diğer tarihî mekânının da 2. Abdülhamid döneminin son eserlerinden biri olan Halkalı Ziraat Okulu binası olduğunu ifade eden Yeniay, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki bu yapının son olarak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesine tahsis edildiğini ve restorasyonunun da önemli ölçüde  tamamlandığını dile getirdi.      
Okunma Sayısı: 1107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı