"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

1940’lı yıllarda Anadolu depremleri

M. Latif SALİHOĞLU
02 Mart 2023, Perşembe
Bugünlerde yaşadığımız deprem felâketleri ile 1940’lar Türkiye’sinde çok kısa aralıklarla vukua gelen şiddetli depremler arasında bazı benzerlikler var.

Daha açık bir ifade ile, bugünkü sarsıntıların bir benzeri bundan seksen yıl evvel yine bu topraklarda yaşanmış. Aradaki farklardan biri şudur: Seksen yıl önceki depremler, daha çok Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelirken, bugünün sarsıntıları Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki kırılmalarla vücuda geliyor.

Bu hatırlatmalardan sonra, şimdi hayalen 1940’lı yıllara gidelim ve Anadolu’yu boydan boya sarsan zelzelelerin mahiyetine biraz yakından bakmaya çalışalım. Tabii, günümüzdeki depremlerin bazı benzerliklerini unutmayarak.

(NOT: Yakın tarihteki İzmir ve Erzincan depremi 1939 yılı sonlarında vuku bulduğu için, onları da yine 1940’lı yılların paketi içinde değerlendirmeye çalıştık.)

*

Evet, yirminci asır Türkiye coğrafyasındaki en yıkıcı depremler, 1939–44 yılları arasında yaşandı.

Kimi büyük can kaybına, kimi de ağır mal kaybına yol açan bu dört-beş yıllık zaman dilimindeki ilk deprem, 22 Eylül 1939’da İzmir civarında meydana geldi. Merkez üssü Dikili–Bergama arasında olduğu tesbit edilen bu depremin şiddeti 7.1 olduğu (bazı kaynaklarda 6.6) tahmin ediliyor.

Bu tarihten üç ay kadar sonra (26/27 Aralık 1939) ise, Anadolu tarihinin belki de en şiddetli ve en yıkıcı sarsıntısı Erzincan’da meydana geldi. Büyüklük 7.9, can kaybı ise 40 bine yakın. (Bu hadise ile bağlantılı bir sual-cevap yazının sonunda.)

*

Hem şiddetli, hem de sık periyotlar halinde 1940–44 yılları arasında vuku bulan diğer depremlerin merkez üssü şunlar: Niğde, Kayseri–Develi, Yozgat, Muğla, Van–Erciş, Bigadiç, Osmancık, Niksar–Erbaa, Çorum, Sakarya–Hendek, Kastamonu–Tosya–Ladik, Bolu–Gerede, Düzce, Mudurnu, Uşak–Gediz ve Ayvalık–Edremit depremleri.

Türkiye tarihinin hiçbir devresinde, beş yıllık bir zaman periyodu içinde böylesine şiddetli depremler yaşanmış değil.

Üstelik, 1940’lı yılların ilk yarısında başımıza gelen belâ ve musîbetler, on binlerce insanımızın canına mal olan yıkıcı depremlerle sınırlı değil.

O uğursuz dönem, aynı zamanda kaht û galâ yıllarıdır. Yokluk, kıtlık ve kuraklık had safhadadır. Ekmek dahil, temel gıda maddeleri karneye bağlanmıştır. Köylü, kendi imkânlarıyla ekip harmanladığı hububatının dahi sahibi olamıyor. Aynı yıllarda yaşanan İkinci Dünya Savaşı bahanesiyle, çiftçinin elinden zorla alınan hububat, devletin kontrolündeki sağlıksız depolara toplanıp çürümeye terk ediliyordu.

*

14. Söz’de yer alan bir sual-cevap faslı ile konuya nokta koyalım.

“Suâl: Bu hâdise-i arziye, bu memleketin ahâli-i İslâmiyesine bakması ve onları hedef etmesi ne ile anlaşılıyor ve neden Erzincan ve İzmir taraflarına daha ziyâde ilişiyor?

“Elcevap: Bu hâdise hem şiddetli kışta, hem karanlıklı gecede, hem dehşetli soğukta, hem Ramazan’ın hürmetini tutmayan bu memlekete mahsus olması; hem tahribâtından intibâha gelmediklerinden, hafifçe gàfilleri uyandırmak için o zelzelenin devam etmesi gibi çok emârelerin delâletiyle, bu hâdise ehl-i imânı hedef edip, onlara bakıp, namaza ve niyâza uyandırmak için sarsıyor ve kendisi de titriyor.

“Bîçare Erzincan gibi yerlerde daha ziyâde sarsmasının iki vechi var:

“Biri: Hatâları az olmak cihetiyle, temizlemek için tâcil edildi.

“İkincisi: O gibi yerlerde kuvvetli ve hakikatli imân muhâfızları ve İslâmiyet hâmileri az veya tam mağlûp olmak fırsatıyla, ehl-i zındıkanın orada tesirli bir merkez-i faaliyet tesisleri cihetiyle, en evvel oraları tokatladı ihtimâli var.”

Okunma Sayısı: 2829
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    2.3.2023 11:40:37

    "Üçüncü Sual:    Bazı eşhasın (Şahısların)  hatasından gelen bu musibet bir derece memlekette umumî (Kapsamlı, geniş) şekle girmesinin sebebi nedir?    Elcevab:    Umumî (Herkesle ilgili)musibet, ekseriyetin (Çoğunluğun) hatasından ileri gelmesi cihetiyle; ekser nâsın (İnsanların büyük çoğunluğu) o zalim eşhasın (Şahısların) harekâtına (Hateket ve işleri) fiilen (Bizzat) veya iltizamen (Lüzumlu görerek, Taraftar olarak) veya iltihaken (taraftar olmasıyla) manen iştirak eder, musibet-i âmmeye (Umumî  bela veya afetlere) sebebiyet verir." Bediüzzaman Said Nursi, Sözler

  • S.topuz

    2.3.2023 11:39:10

    .."Madem bir kısım hatalar, unsurları (Temel madde, elementler, toprak,su, hava gibi şeyler) ve arzı (Yer yüzü, Toprak, Dünya)  hiddete getirecek derecede bir şümullü (genış ve kapsamlı) isyandır (Asi olma ve günahkar olma) ve çok mahlukatın hukukuna (Haklarına) bir tahkirli (Küçümseme, aşağılama) tecavüzdür. Elbette o cinayetin fevkalâde çirkinliğini göstermek için, koca bir unsura, küllî (Geniş ve kapsamlı) vazifesi içinde "Onları terbiye et" diye emir verilmesi ayn-ı hikmettir ve adalettir ( Hikmet ve  adaletin ta kendisi), mazlumlara (Suçsuz olanlara) ayn-ı rahmettir (Rahmet ve merhametin ta kendisi)."... Bediüzzaman Said Nursi, Sözler - 172

  • Aysuna

    2.3.2023 11:03:18

    "Dünyadaki en sağır edici ses,acı çeken bir mazlumun suskunluğudur."Hz.Ali(ra)

  • Aysuna

    2.3.2023 11:00:55

    Sancılı bir dönem..Bakış açısında değişen hiçbir şey yok.Allâh masum kullarını korusun.Bu sıkıntılı süreçte sığındığımız cümle şu oldu:"Duâ Nuh Tufanının önüne geçmez ama sizi gemiye bindirir !"

  • Aysuna

    2.3.2023 10:56:57

    Allâh razı olsun Hocam...Eski kavimlerin başına gelenlere günümüz yazar çizerlerinin gözüyle bakılsaydı,fayın kırılacağı vardı,kırıldı;meteorun geleceği vardı,geldi;volkanın patlayacağı vardı,patladı,yangınların çıkacağı vardı,çıktı...diyeceklerdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı