"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahura hanımdan önce kalkmak...

Osman ZENGİN
12 Mayıs 2020, Salı
Başka vakitlerde, mümkün mü, böyle gece yarısı, uykunun en tatlı yerinde, uykuyu bölerek kalkıp, yiyip içmek?

Elbette değil. Ama iş, Rabbimizin rızasını tahsile gelince, onun emrine tâbi olarak, mübarek Ramazana has, oruç ibadetinin başlangıç vakti olan sahura kalkmak, çok acaib bir şey...

Tabiî, bunun için de, yiyecek içecek hazırlanması lâzım? Bunları kim yapacak? Umumiyetle, evin hanımları değil mi? Zaten onlar, ev işlerinin fedakâr, kahramanı ve hane sahiplerinin hepsinin, her şeyine koşan, usta başı ya da genel müdürleridir.

İşte bu fedakâr hanımlara yardım etmek lâzımdır. Şahsen, evde elimden gelebilen her işte, hanıma yardım etmeye çalışıyorum. Çünkü, bu, Hz. Peygamberin (asm) Sünnet-i Seniyyesidir. Onun hayatına baktığımızda, hanımlarına ev işlerinde hep yardımcı olduğunu görüyoruz. “Sizin en hayırlınız, hanımlarına en iyi davranınızdır” hadis-i şerifi mu’cibince yapmaya çalışıyorum bunları.

İşte, bu mübarek Ramazan günlerinde de hem bizim, hem çocuklarımızın her işimize koşan, koşuşturan hanımlarımıza yardımcı olmalıyız. Bu işte de, ben hanımdan önce sahura kalkar, çayı demler, ondan sonra da onu uyandırırım. Bunda bir şey yok ki... Maçoluğa, kazaklığa da lüzum yok. 

Hanımlar bizim baş tacımız, evimizin gülüdür. Herkese fedakârca koşan, bu yolda kendisini parçalayan hanımlarımızın, küçük bir işinde yardımcı olmuşuz çok mu?

“Hanıma yardımcı olmak, sahur” deyince, aklıma rahmetli annem geldi. Rahmetli peder, işte böyle biraz maçoydu. 

Çocukluğumda hatırlarım, annem beş çocukla, bütün ev işlerine koşardı. O zamanlar, (50’li senelerin sonları) daha çamaşır makinesi de yokken (zaten, şimdiki hanımların eli-ayağı olan bulaşık makinesinin adı, sanı bile yoktu) bir düşünün vaziyeti...

Neyse, esas mevzuumuz olan sahurlarda, hiç unutmam (daha küçükken, bir kaç gün oruç tutarken, 8 yaşımda iken, bütün bir Ramazan orucu tuttuğumu hatırlarım) anacığım erkenden kalkar, o zaman kış mevsimine gelen Ramazanda, önce sobayı yakar, sonra sofrayı hazırlamaya çalışır, işte; börek, çörek, hamur işleri, pilav, hoşaf... rahmetli uğraşır dururdu. Rahmetli peder de, keyfine düşkündü.

Artık ben, gençliğe girince, dedim ki “Anne, böyle ağır sahur sofrası olmaz. Gelin, bundan sonra, kahvaltı şeklinde yapalım.” kabul gördü ve anacığım bana hep duâ ederdi, “oğlum, senin sayende zahmetten kurtuldum” diye.

İşte, annem de olsa, hanım da olsa ev işlerinin en büyük iki ayaklı makinesidir. Her şey onlara bakıyor. Tekrar ediyorum. Elimizden geldiğince, hanımlarımıza yardımcı olmalıyız. Hassaten, söylediğim bu sahur kahvaltısı hazırlamakta, hanımdan 10-15 dakika erken kalkıp, bir çayı demlemek bile, onlara dünya malı bağışlamak gibi gelir. Yapanlara bir sözüm yok. Ama yapmayanlar, bir deneyin bakayım ne oluyor göreceksiniz!

Okunma Sayısı: 3249
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer Arcok

    23.3.2023 07:23:54

    Allah Razı olsun eski Ramazan sahurlari güzel tasvir edilmiş:Bizim kucuklugumuzdede,Analar akşamdan hamur yogurur.Gece tandir yakılır komşu kandinlari tandırda mayalilarini pişirirler ve herkes kendi evinde onları tereyağ ile yağlayıp kayısı veya erik hoşafı ile yenirdi.her devrin kendisine özgü güzellikleri oluyor

  • Mustafa Karataş

    23.3.2023 06:04:52

    Sanki Babamın 1975 80 li yıllarda Anneme hazırlattığı o sahur sofrasını anlatıyorsunuz. 2000 den sonra bizde kahvaltı ile sahura başladık. Hayırlı Bereketli sahurlar ve İftarlar dualarınızın kabul olması dileğiyle.

  • Mürsel Namlı

    23.3.2023 06:01:01

    Kıymetli Osman Zengin Beyefendiler yüreğinize sağlık. ALLAH yar ve yardımcımız olsun. Mübarek Ramazan Ayının Rahmeti ve Bereketi Ümmet-i Muhammed’in Üzerinde Olsun..İnşaALLAH

  • Mehmet Saraç

    23.3.2023 05:59:44

    Osman abi, senin yolundayim.Devam İnşaAllah.Ramazanimiz mübarek olsun.

  • Mürsel Namlı

    23.3.2023 05:59:13

    MâşâALLAH SubhanALLAH BârekALLAH

  • Tuba

    14.5.2020 18:04:43

    Osman Bey çok güzel ve anlamlı bir yazı, emeginize sağlık.

  • Eren

    12.5.2020 23:03:28

    Kaleminize sağlık Osman abi.Gençlere ve kendini genç hissedenlere teşvik edici olmuş ve tebessüm ettirdi.Nacizane oluşturmak kelimesi yerine, teşekkül etti, meydana kullanılsa çok daha güzel olurdu.

  • Nurdan Yağlı

    12.5.2020 22:31:08

    Maşallah kaleminize sağlık güzel yazı müslüman olmanın gereğide budur zaten peygamber sünnetidir.. Dua ilen

  • Nurgül

    12.5.2020 21:52:22

    Allah razı olsun ben de şanslı hanımlardanım. Bizim evimizde de sahurlar eşimden sorulur iftarlar benden , gün içerisinde çocuk bakımı da şuan eşime ait .Herkes mutlu huzurlu şekilde hayatına devam ediyor .Ben hanımların bahsedilen maço erkeklerden zaten hoslanabildigini hiç düşünmüyorum, esinin gönlünü hoş eden erkekte fazlasiyla karşılığını alır, Allah başımızdan eksik etmesin fedakar eşlerimizi, fedakar eşi olmayan hanımlara da bu aziz mübarek günde dua ederim her bayan hak ettiği değeri bulur inşallah..Çok güzel bir yazı olmuş Osman Bey 'in kalemine sağlık, devamını bekleriz ...

  • Nigar

    12.5.2020 21:48:01

    Harika Osman Bey. Çok güzel bir yazı. Kaleminize, emeğinize en çok da düşüncenize sağlık. Keşke herkes böyle düşünse ve de uygulasa.

  • Fazilet Kırmızı

    12.5.2020 19:57:47

    Tebrik ederim Osman abi. Bu davranışınız takdire şayan . Eşler birbirleriyle bir hayatı paylaşır. Ve hayatı paylaşırken esas olan eşine yük yüklemek değil, eşinin üzerindeki yükü paylaşmaktır. İnşallah beyefendiler sizden örnek alır.

  • Cemşit

    12.5.2020 19:29:29

    Eline koluna yüreğine sağlık Osman abim

  • Ayşegül Sabuncu

    12.5.2020 18:36:03

    Yardımlaşmak, ipleri kaptırmak değil, eş ile empati kurup, yükü paylaşmaktır. Bunu karşıdaki hisseder ve fazlasını sunar. Ataerkil yapıyı değiştirmek haddimiz değil, bu, iliğimize işlemiştir. Ama bu yapıda ebeveynin yükünü paylaşması, çocuk tarafından hissedilir. Ve bu sahur hazırlığı, coşkuya dönüşebilir. Malesef ailelerimizde bu olumlu enerji verebilecek anları kaçırıyoruz. Ve çocuk dahil herkesi negatif duygusu ile başbaşa, bırakıyoruz. Sen onu görmezsen, o da seni görmez. Sonuç yanlız, anlaşılmayan ama aynı çatı altında yaşayan mutsuz insanlar.

  • Mahmut

    12.5.2020 17:18:58

    Osman abi maşallah güzel bir yazı ellerine sağlık olsun

  • Ayşegül Sabuncu

    12.5.2020 16:22:13

    Tebrik ediyorum Kültürümüz ataerkil bir kültür olduğu için, Cinsiyet rollerinde, düşünmeden hareket etme çok fazla. Dolayısıyla bu, ailedeki belli rollerde yorgunluk ve mutsuzluğa sebep oluyor. Bu maçoluğu yıkıp, eşini güçlendirdiğin için tebrik ediyorum. Lakin, bir aile, ailenin en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu durumda, ailenin zayıf halkası da güçlendirilmiş oluyor 👏👏

  • Abdulkadir

    12.5.2020 15:09:28

    Hakiki Nur talebesi,bundan da belli oluyor işte.Osman ağabeyimiz;hanım ablalarımızın,ne denli değerli olduğunu,kendi hanesinde,bariz şekilde gözler önüne seriyor.Allah binler kez razı olsun ve yenge hanım ablayı da,sizi de;birbirinizin başından eksik etmesin,hânenize bereket ihsân eylesin İnşaallah.Bu makâle,her kesime,harika bir örnek teşkil ediyor.Tebrik ediyoruz.

  • Ahsen CEYLAN

    12.5.2020 15:06:40

    Kaleminize yüreğinize sağlık.

  • Aysel Ünal Çınar

    12.5.2020 12:57:05

    Tebrik ediyorum kardeş, Takdir edilecek bir davranış ,Ne yazık ki herkesin değil er kişinin yapabileceği bir davranış incelik değer verme halden anlama hepsi içinde.ne mutlu bunu yaşayanlara .Eğer efendimizin hayatı örnek alınsa zaten hayat 🌹 gül gülistan olurdu SAV..

  • Nurcan Yerebakan

    12.5.2020 12:00:55

    Kaleminize sağlık kıymetli Osman ağabey.. Kadınların , annelerin tüm ev işleri arasında bir " 15 dk" ya o kadar ihtiyacı oluyor ki.. Hanımına yardımda bulunmak erkekler için ne kadar güzel bir yatırım; hem sünneti yerine getirmenin sevabı, hem hanımın arkasından ettiği hayır dua hem de gün boyu gülümseyen bir çehre.. Daha ne olsun..

  • Hilal

    12.5.2020 11:30:05

    Osman abi, tevafuka bakın. Ben de tam sahur vakti bir bakayım dedim, bu değerli yazınızı gördüm. Gerçekten, bu ne kadar güzel bir yazı, ifade. Bir hanım olarak çok hoşuma gitti. Erkeklerin dikkatle okuması gereken bir yazı. Bir çay demlemek, onlar için ne ki? Ama o saatte bir hanım için her şey. Kaleminize, elinize, dilinize sağlık.

  • Nurdan Çınar

    12.5.2020 11:07:33

    Ne güzel yazmışsın Osman Amcacım..Bütün beylere örnek teşkil etmesini dilerim :) Gerçek olan bir şey var ki bir erkek mutlu olmak istiyor ise hanımının yüklerini hafifleterek yüzünü güldürebilir..Hanımının yüzü güldüğünde kendi yüzü zaten gülecektir diye düşünüyorum..yüreğine sağlık

  • Nurdan Arıkan AĞRIDAĞ

    12.5.2020 05:09:49

    Doğru söze ne denir saygıdeğer ağabeyim. Hanımlar küçücük şeylerle mutlu olabilenlerdir, bir adım gelirsiniz karşınızda deryalar bulursunuz. Hanımlarınızın, annelerimizin gecenin bir vakti sizi tebessümle karşılaması da paha biçilemez herhalde. Yüreğinize sağlık Osman ağabey...

  • Veli Kul

    12.5.2020 02:28:04

    Nineniz, Anneniz, Ablanız, Kızkardeşiniz, Hanımınız Kızınız, Halanız, Teyzeniz, Yengeniz, Gelinkızınız İslam ile, Resulullah ASM'ın Sünneti Seniyyesi ile manayı hakikisiyle hukuklarına, layık oldukları sevgi ve şefkate kavuşmuşlardır. Bunu İslam RUHU, Sünnet RUHU taşımayan ecnebi kanunlarını birebir tercüme etmekle TE'SİS EDEMEZSİNİZ. Buna yeltenenleri Allah'a havale etmekle beraber. neidüğü lazım olmayan ecnebi gayrımüslüm cildini Müslüman bedenine nakletmek gibi bir HEZEYAN olduğundan kabul edilemeyeceği aşikardır. Domuz/Hınzır etinden yapılmış köfteleri bize ne İFTARDA ne SAHURDA yedirebilirler. Gavurun iffetsiz kanunlarını bize cebren kabul ettiremezler, acilen ilgaları elzemdir. Kafaları, vicdanları, imanları kanun yapmaya elverişsizse Allah'ın gazabından önce daha yol... Güle güle!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı