"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rektör Yüksel: Öğrencilerden büyük bir teveccüh var

10 Temmuz 2014, Perşembe
Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesi olma iddiası ile kurulan Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, “İlk yılımızda bin 700 öğrenci alacağız. Çok büyük teveccüh var. Dünyanın tanıdığı hocalarla çalışacağız. Biruni ismi bir marka. 2-3 yıl içinde Biruni Üniversitesi büyük bir yıldız olacak” dedi.
Biruni Üniversitesi  3 yılda yıldız olacak
Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesi olma iddiası ile kurulan Biruni Üniversitesi tamamı sağlık alanıyla ilgili 32 bölümü bünyesinde barındıran, 6 Fakülte ve 1 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile akademik faaliyetlerine başladı. Biruni Üniversitesi, tıp, eczacılık, astronomi, matematik, fizik, coğrafya ve tarih başta olmak üzere birçok alanda önemli eserler vererek dünya bilim tarihine “Evrensel Deha” olarak adını yazdıran Türk ve Müslüman bilim insanı Ebu Reyhan El-Biruni’den ilham alınarak kuruldu. Biruni Üniversitesi, tarihî Topkapı Surları’nın karşısındaki kampüsü, ulaşım yollarının merkezinde, Kazlıçeşme Marmaray istasyonuna 10 dakika, metrobüs durağına 15 dakika yürüme  mesafesinde, tarihî dokuyla iç içe, şehrin merkezinde bir kampüs hayatı sunuyor. Üniversitede ilk açılış yılına özel her öğrenciye yüzde 25, yüzde 50 veya yüzde 100 oranlarında burs imkânı sağlanıyor. Ayrıca ilk 3 tercihinden yerleşecek öğrencilere de ek olarak yüzde 10 indirim uygulanıyor. Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, Biruni isminin bir marka olduğunun altını çiziyor. Rektör Yüksel, üniversitenin 2-3 yıl içinde bir ekol olacağını ve vakıf üniversiteleri arasında birinci sıraya yerleşeceğine inanıyor. Biruni’de ilkleri gerçekleştireceklerini de ifade eden Prof. Yüksel, öğrencilere erken mezun olma imkânı getirdiklerini belirterek, “İngilizce hazırlık sınıfı müfredatını 1. sınıfın içine yerleştirdik. Böylece öğrencilerimiz hem bir yıl gibi bir zaman kazanmış olacak, hem de en iyi şekilde yabancı dil öğrenmiş olacaklar. Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı ile birinci sınıf dersleri birleştirilerek öğrencilere bir yıl kazandırılacak ve iş hayatına bir yıl erken başlamaları sağlanacak” dedi.

Hazırlık yok,İngilizce 1. sınıfta öğrenilecek
Rektör Prof. Dr. Adnan Yüksel, bir ilki başlattıklarını belirterek, “Bironi Üniversitesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek

İngilizce hazırlık sınıfı müfredatını

1. sınıf içine yerleştirmekte, böylece  hem zaman kazandırmakta, hem dil öğrenmeyi sağlamaktadır. Böylece öğrenciler  hayata bir sene erken başlayacaklar. Artı babalarının ceplerinden bir sene ekstra İngilizce hazırlık için ortalama 25 bin ila 30 bin lira para çıkmayacak” dedi.

Rektör Yüksel: Öğrencilerden büyük bir teveccüh var

Üniversitenize neden Biruni ismini verdiniz?
Biruni çok büyük bir insan. Dünyada şu anda Amerika bilim tarihçileri tarafından 10 tane “Evrensel Deha”dan biri olarak gösteriliyor. Ne var; Tesla var, Pascal var, Einstein var, Biruni var. Bu tek Türk ve Müslüman bir insan. Tabi ki, Türkiye tanımıyor. Harezm Türkü. Ta, Kars’a kadar gelmiş, Hasan Harakani Hazretleri’nin talebesi olmuş, görüşmüş. Çok büyük bir deha. Ama diyor ki: Ben bir yılda iki kere izin yaparım. Bir Kurban Bayramı birinci gün, bir de Ramazan Bayramı birinci gün. İkinci gün çalışmaya başlarım. Gece 12’den önce gözlerim kızarmadan ben daha çalışmadığımı bilmiyorum diyor. Dünyanın döndüğünü Galilei’den 600 yıl önce, dünyanın çekim gücünü Newton’dan 700 yıl önce, Amerika kıt’asını Kristof Kolomb’dan 500 yıl önce bulan biri. Geçen hafta Science dergisinin bilim editörü “Amerika kıt’asını da Biruni bulmuştur” diyor. Bu kadar büyük bir adam. Aynı zamanda sağlıkçı. O dönem canlı sezeryan yapan birisi. 3 bin tane “Seyfeleddin Tıbbî” yazıyor. 70 yaşında 3 bin tane ilâcın yan tesirini yazan bir isim. Dolayısıyla enlemleri, boylamları, dünyanın 365 günü iki dakikayla tesbit ediyor. Güneş tutulmasını, ay tutulmasını, çapını, yarıçapını, “Piknometre” diye bir alet icat ediyor. O zaman bin sene önce kimin aklına gelir. Bütün elementlerin özgül ağırlığını, bugün altın, gümüş, bakır, çinko tamı tamına hesaplıyor. Böyle bir isim. Tabi mekanik “Usturlap”ı buluyor. O zamanın bilgisayarı. Yüze yakın fonksiyonu yapıyor. Şu anda bizim sembolümüz. Binamızın başında. Herkes şaşırıyor. Bu ne biçim alet diye. Bunu Türkiye’ye öğreteceğiz. Biruni’yi de öğreteceğiz.

İBNİ SİNA’NIN ARKADAŞI

Biruni Müslüman ilim adamı İbni Sina ile aynı dönemde yaşamış.
Evet, İbni Sina ile aynı dönemde yaşıyor. Ama Biruni asrı oluyor onbirinci asır. Biruni ile çok konuşmaları var. Biruni, “İbn-i Sina ile çok şey yaptım. Ama İbni Sina’nın kafasının karışık olduğunu buldum” diyor. Aristo’dan çok etkilenmiş diyor. İbni Sina daha çok sağlıkla ilgilenmiş. Biruni hem sağlık, hem astronomi, hem fizik, hem kimya çalışmış. Dolayısıyla pek çok büyük bir zat. Böyle bir zatın ismini kullanmak büyük bir cesaret isterdi. Biz de daha önce Türkiye’de kurduğum bir üniversiteyi yayın bakımından ilk sıraya taşımıştım. 21. yüzyılın Biruni’lerini yetiştirmek için Biruni’den ilham alarak da böyle bir isim kurduk. İnşallah lâyık olmaya çalışacağız. Çok önemli bir isim.
Geçen hafta David Hilmers geldi. Profesör, astronot. Bu diyor ki, “Biruni’nin çalışma yöntemlerine baktım. Çok inceledim. Daha da inceleyeceğim. İncelendikçe incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Öyle bilimsel metotlar koymuş ki bugün Biruni yaşasaydı dünya bilimi farklı noktalarda olurdu” diyor Profesör David Hilmers. Benim gibi çocuk profesörü ve astronot. Böyle bir adam.

HAZIRLIK SINIFI YOK
 Öğrenci tercihlerinde Biruni’yi ilk sıralarda görebilecek miyiz?

Anlatabildiğimizde göreceğiz. Çünkü profesörler, iş adamları veya memurlar diyor ki, hocam Biruni’yi birinci sıraya yazacağız. Niye, çünkü biz çok basit bir şey yaptık. Ben de Hacettepe’de bir yıl hazırlık okudum. Tıp fakültesini bir yıl hazırlıkla beraber 7 yıl okudum. Biz hazırlık sınıfındaki 950 saat programı birinci sınıfa koyduk. Birinci sınıftaki 3 tane dersi iki ve üçe aldık. Dolayısıyla çocuklar 5 yıllık fakülteleri 6 yılda bitirmeyecekler. 4 yıllık fakülteleri 5 yılda bitirmeyecekler. Ne yapacaklar, hazırlığı birinci sınıfta görecekler. Ama 15 gün erken başlayıp birinci sınıfta 15 gün geç bitirecekler. Birinci sınıf programını rahatlattık. Zorlanmadan mükemmel bir şekilde İngilizce öğrenecekler. Hayata bir sene erken başlayacaklar. Artı babalarının ceplerinden bir sene ekstra İngilizce hazırlık için ortalama 25 bin ila 30 bin lira para çıkmayacak.

İLKLERİ BİZ YAPIYORUZ
Biruni Üniversitesi’nde ne gibi yenilikler olacak?

Biz Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesiyiz. Neyiz, tıbbımız var, diş hekimliğimiz var, eczacılığımız var. Sağlık Birimleri Fakültemiz var. Türkiye’de en fazla sağlık birimleri fakültesindeki bölüm sayısı İstanbul Üniversitesi’nde 6 branş. Onun dekanı şu anda burada. Dekanımızda 11 branşı var.  Gerontoloji açtık meselâ. Bitirir bitirmez doktor kadar maaş bir tek Antalya’da var. Dil Konuşma açtık. Bir tek Eskişehir’de var. Oranın profesörünü aldım. Acil Yardım ve Afet Yönetimi’ni Türkiye’de ilk defa biz kurduk. Dolayısıyla hep yeni branşlar var. Ergoterapi Türkiye’de 3 tane var, dördüncüsünü biz kurduk. Türkiye’deki sağlık konusundaki ilkleri Biruni’de göreceksiniz. Biruni’ye zaten ikincilik yakışmaz. Biruni isim olarak zaten birinci. Ben de kalite olarak Türkiye’nin en iyilerini, yurtdışında çalışmış hocalarını getiriyoruz. Bize girmek kolay değil. Birtakım kriterlerimiz var. Ama en önemli kriterimiz 5 yıl içinde patent yapmak. Biliyorsunuz üniversiteler ekonomiye Amerika’da, Avrupa’da yüzde 40 katkı sağlıyor. Türkiye’deki bu oran yüzde 5 civarında. Onu inşallah yukarıya taşıyacağız. Mühendislik Fakültemizde inşaat mühendisliği ve metalorji mühendisliği yapmıyoruz. Sağlıkla ilgili bölümlerimiz var mühendislikte. Biyomedikal, Mekatronik ve Moleküler Genetik var.

PRATİK YAPMA İMKÂNI
Öğrenciler  pratik yapma imkânı bulabilecek mi?

Tabi ki pratiğini yapabilecek. Yaklaşık 7 bin metrekare laboratuvar alanımız var. Bu alanda her türlü laboratuvarımız olacak. Türkiye’nin en iyi gelişmiş Moleküler Genetik Laboratuvarı’nı açıyoruz. Yeni nesil cihazlama ile bütün üniversitede bu bağlamda hizmet vereceğiz. Eğitim Fakültemizde matematik ve fizik öğretmeni yetiştirmiyoruz. Biz üstün zekâlı, zekâ engelli şu anda meselâ 4 tane üstün zekâlı hocası var. 3 tanesi nerede? Biruni’de. 3 tane hoca Türkiye’de. Dolayısıyla üstün zekâlılar var, zekâ engelliler var. İlk İşitme Özürlüğü Öğretmenliği var ve Görme Özürlüğü Öğretmenliği var. Türkiye’de bu çok yeni. Sağlık losyonuyla bir öğretmen yetişecek. Görme özürlü öğretmeni, görmenin problemini bilmeden öğretmen olduğu zaman hiçbir şey yapamıyor. Dolayısıyla onları da öğreteceğiz. Biruni bir ekol olacak. Zaten,  2-3 seneye kadar hiçbir üniversite kalmaz, Biruni birinci kalır diyorlar.

HERKESE YÜZDE 25 BURS VAR
Bu sene yeni öğrencilerinizin hepsine burs imkânı tanıyor musunuz?

Biz birinci olalım diye özellikle İngilizceyi hazırlık sınıfına koyduk. Bir de, yüzde 100 Türkiye’de hemen dolan branşlar. Zaten sağlık çok tercih bizde. A’dan Z’ye sağlığız. 15 tane de Sağlık Birimleri Meslek Yüksek Okulumuzun bölümleri var. Biz herkese yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 100 arası burs yaptık. Kimseden tam ücret almayacağız.

İlk yılınızda kaç öğrenci almayı düşünüyorsunuz?
Bin 700 öğrenci alacağız. Tıp Fakültemize öğretim üyesi alıyoruz, ama seneye başlayacak. Oraya dünyaca tanınmış hocalar gelecek. Zannediyorum çok büyük bir teveccüh var.

İSTANBUL’UN MERKEZİNDEYİZ
İstanbul’un merkezî bir yerinde olmanız bir avantaj mı?

Burada 17 bin metrekare yeşil alan var. Yaklaşık 7 tane cafeterya ve 1 restaurant var.  Terasımızdan deniz gözüküyor. Ön taraf surlar, yan taraf orman. İstanbul’un aslında kalbi. Marmaray’a ve Metrobüse yürüme mesafesi 6-7 dakika. Bizim asıl yerimiz Avcılar’daydı. Ama dedilerki, Avcılar’da A sınıf üniversite olmaz. Ya Kadıköy, yaTaksim, ya da Topkapı’da olacak dediler. Dolayısıyla Biruni’ye yakışan bir yerde. Surların da son yapım tarihi 973. Biruni’nin doğduğu tarih.

HERKES BİZİ TAKDİR EDİYOR
Nasıl bir öğrenci adayı profili bekliyorsunuz?

Bize hep profesörler, hep iş adamları, hep birinciler geliyor. Biruni çok farklı. Tam kalbimize göre, tam gönlümüze göre bir üniversite olmuş hocam diyorlar. Çok farklıyız. Göreceksiniz zaten 2-3 sene sonra çok büyük bir yıldız olacak.

KOLAY İŞ İMKÂNLARI
Biruni’den mezun olanlar kamu veya özel sektörde kolay iş imkânları bulabilecek mi?

Biruni marka zaten. İsim marka. Biz de ona lâyık bir öğrenci yetiştirirsek ki, öyle düşünüyoruz. Hocalarımız patent yapmak zorunda. Öğrencilerimiz belirli başarıyı sağlamak zorunda. Biz böyle sen yaparsın, edersin bir üniversite kurmuyoruz. Gelmeden diploma veren yerler değiliz. Biz hakikaten adamakıllı lisanı iyice öğreteceğiz insanlara. Daha sonra işimiz kolay.

SİYASETE İZİN YOK
Bazı üniversitelerde öğretim üyeleri ders esnasında siyasî yorumlar da yapabiliyor. Buna izin verecek misiniz?

Bizim burada işimiz bilim öğretmek. Herkes kendi işini yapacak. O öyle başarılı olur. Ancak çok başarılı olduğun konumda birinci olmuşsan siyasî açıklama belki olabilir. Ama bunlar üniversitenin yerleri değil. Onlar tabi ki siyaset yapacak. Akşam 17.00’a kadar siyaset yasağı var zaten. Bizde düşüncelere özgürlük var. Dolayısıyla bizim yapacağımız şey bilim üretmek, en iyi şekilde öğrenci yetiştirmek. Herkesin fikri kendisine.

VAKIF GUREBA HASTANESİNİ 5 YILDIZLI OTEL YAPTI
Rektörlüğünüzde çok kötü bir durumda hizmet veren Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi’ni kısa bir sürede 5 yıldızlı hotel durumuna getirmiştiniz.
Orada vakıf ruhuyla çalıştık diyorlar.  Ben yaptım dersen teşekkür beklersin. Ama lütfedildi dersen şükredersin diyor. Dolayısıyla biz yapmadık, hep beraber yaptık. Allah’ın yardımı oldu orada. Bir yaptık, on gösterdi. Böyle bir şey niyet halis olunca oluyor. 2,5 milyon zarardan, 1 milyon kâr oldu. Yani, böyle bir şey görülmemiş, 20 yıllık bir iş oldu o 3 yılda. Ama diyorlar ki, Allah seni seviyor. Çünkü Türkiye’nin en vakıf kadınının vakfında üniversite kurdun. Şimdi de dünyanın en bilimsel adamının isminde üniversite kuruyorsun. İnşallah lâyık oluruz.



Erol Doyuran
[email protected]


Okunma Sayısı: 5381
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı