"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Manevi hizmetlerde de ‘liyakat’

Sebahattin YAŞAR
07 Ekim 2023, Cumartesi
Gençlerde çağla birlikte gelen kendine has tarzlar var.

Bu illa ki kötü demek de değil. Murat, üniversiteyi yeni bitirmiş, Risale-i Nurları tanıyan, namazını kılan, okumayı seven, himmeti yüksek bir genç. Dikkat çeken özelliği, Risale-i Nur derslerinde öğrendiklerini günlük hayatında yaşayan birisi. Bu yönüyle örnek bir genç. Kur’ani hakikatlerin her Müslüman’ın hayatında yaşanır halini görmek istiyor. Hatta aynı camia içinde -haklı olarak- Nurların hakikatlerini orada olan herkesin yaşanmasını bekliyor.

Gittiği yerlerdeki görüştüğü insanlarla bu beklentiyle iletişim kuruyor. Tabii aynı hassasiyeti her yerde bulamayınca bu sefer hakikatlerde mi, ben de mi yoksa böyle insanlarda mı problem var diye gel-gitler yaşamaya başlıyor. Öğrendiği hakikatleri günlük hayatında yaşamayan, hizmetlerdeki nezaketi sergilemeyen ama belli manevi makamlara gelmiş; liyakatsiz kişileri görünce, “Bu insanlar bu haliyle buralara nasıl geliyor?” diye çelişkiler yaşamaya başlıyor. Liyakat devlette olmayınca nasıl ki devletin şefkatli, adaletli yüzü görünmüyorsa; aynı liyakat iman ve Kur’an hizmetlerinde de olmayınca, bu sefer gençlerde dini, dindarı sorgulama; dinden, cemaatten soğuma söz konusu oluyor. Yani temsiliyet makamında olanların, mes’uliyeti daha da artıyor.

Gençler, büyük oranda öğrendiği İslam’ı yaşıyor ve önlerinde yürüyenlerde yaşanan doğru İslam’ı bekliyorlar. Siyasi, ticari hayattan kopmuş; dini kurumlara sıkışmış bir din anlayışı bugünün gençlerine hitap etmiyor. Gençlerin beklediği, hayatın her aşamasında yaşanan bir İslam’dır. 

Cemaatleri temsil edenlerin liyakat problemi, kurumları kirlettiği gibi, yüksek hakikatlerin zayıf omuzlarda zayıf görünmesine, o hakikatlere gölge düşürülmesine sebep olmakta ve vebal büyümektedir. Liyakat, dini kurumların uzun ömürlü olması için öncelenmesi gereken bir konudur.

Okunma Sayısı: 2107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    7.10.2023 22:27:39

    Bilgi ve nimet beraberinde mesuliyeti de getiriyor. İnandığımız ya da bilgimizle amel etmediğimizde bu hal çok sırıtıyor. Ayna olacakken perde olmaya kadar götürüyor. En kötüsü de belki hizmetten belki de dinden soğutuyor. Doğru islamiyeti, doğru nurculuğu doğru anlamak ve yaşamak elzemdir vesselâm.

  • Salih baş

    7.10.2023 15:24:41

    Kişiye göre iş değil işe göre kişi bulunmalı

  • Mustafa Gürbıyık

    7.10.2023 12:28:16

    Günümüz gençliği ile,tebliğ edici cemaatler..Tarikatlar..Din adamları vb.insanlar arasında bir soğukluk var..Nasıl ki,formasyon almayan öğretmen,eğitim ve öğretimde başarısız olursa,dini meselelerde liyakatsizler de,insanlara tebliğde,hem başarısız,hem de zarar verici olup,perde oluyorlar..İnsanlarda yanlış intiba oluşturup,imanlarına büyük zarar veriyorlar..Selamlarımla

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı