"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ankara simidi toplumun her kesiminden rağbet görüyor

09 Aralık 2014, Salı 10:35
‘Fakir kebabı’ olarak bilinen simit, şimdilerde zengin fakir herkesin ilgi ile tükettiği gıdalardan biri haline geldi.

Ünü Türkiye’yi sarmış ve pekmezle hazırlanan Ankara simidi ise en çok ilgiyi gören çeşitleri arasında.

Başkent'in işlek noktalarında hemen her köşe başında satılan meşhur Ankara simidi, şehri gezmeye gelenlerin de yanlarında götürdüğü hediyelerden biri. Üniversite ve memur kenti olarak bilinen Ankara’daki simit tüketimi ise oldukça fazla. Özellikle sabah iş ve okula giderken vatandaşlar, pekmezli meşhur simit büfelerinin önünde kuyruk oluşturuyor.

ANKARA SİMİDİNİN PÜF NOKTALARI

Ankara’nın meşhur simidini imal eden ustalardan Mehmet Okşaksın, 16 yıldır Ankara simidi yapıyor. Okşaksın, simidin hamuru için öncelikle kaliteli una dikkat çekiyor. Her ustanın Ankara simidini yapamayacağını ifade eden Okşaksın, simidin lezzeti için hamurun ideal bir sertliğe ulaşması gerektiğini, istenen kıvam yakalanamadığında ise sonucun kötü olacağından söz etti. Ankara simidi ustası, meşhur simit için, “Kulak memesi sertliğindeki hamur yeterli ve idealdir. Aynı zamanda hamur, pekmez ve susamın güzel ve kaliteli olması gerekiyor.” dedi.

Ankara simidinin yapılışı hakkında ise Okşaksın, kıvama gelmiş hamurun tezgaha alınarak kesildiğini, uçlarının da hünerle birbirine bağlandığını aktardı. Şekil verilen hamurun, bir sopa yardımıyla pekmeze bandırıldığını ardından da susama atıldığını belirten simit ustası, biraz dinlendirilen pekmezli hamurun pişmesi için fırına atıldığını dile etirdi.

Fırının da önemine dikkat çeken 16 yıllık simit yapım ustası, taş fırın ve odun ateşinin lezzete lezzet kattığını vurguladı. Okşaksın, Ankara simidini 7’den 70’e herkesin severek tükettiğini de sözlerine ekledi. 

Okunma Sayısı: 694
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı