Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Kilitlenme



Son gelişmelerle tırmanan gerginliği aşmak için sağduyu ve uzlaşma çağrıları yapılırken, özellikle iktidar partisinin “uzlaşmacı” bir tavra yönelmesi talep ediliyor.

Ama bu “uzlaşma”nın AKP için bir teslimiyete dönüşmemesi uyarısında bulunanlar da var.

“Uzlaşma” istenen konuların niteliği, bu uyarının arkaplanındaki endişelere hak verdiriyor.

Peki, nedir bu konular? Biri başörtüsü, diğeri Ergenekon operasyonu. AKP yakın zamana kadar ikisinde de iddialı ve kararlı görünüyordu.

Ama işaretler, her iki konuda da, başlangıçta belirlenen—veya belirlendiği varsayılan—hedeflere ulaşmanın giderek zorlaştığını gösteriyor.

AKP üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırma iddiasıyla yola çıkarken, “Bu konuyu hiçbir gerilime yol açmadan çözeceğiz” diyordu.

Bu maksatla, MHP’yi de yanına alarak anayasanın iki maddesini değiştirmek suretiyle yaptığı düzenleme Çankaya’nın onayından da geçti.

Buna istinaden YÖK Başkanı rektörlüklere “Başörtülü öğrencileri alın” talimatı gönderdi.

İlk günlerde bazı üniversiteler yasağı kaldırır gibi oldular, ama sonra iş değişti. YÖK Başkanının yazısı için Danıştay “yürürlüğü durdurma” kararı aldı. Ve yine yasaksız üniversite kalmadı.

AKP ve MHP, iki maddelik anayasa değişikliğine ilâveten, YÖK Kanununun ek 17. maddesinde, “çenealtı formülü”nü içeren ayrıntılı bir düzenleme daha yapmayı da öngörmüşlerdi.

Ama bilâhare bu konuda AKP’nin içine bir kurt düştü ve işi yavaştan almaya başladı. MHP bir süre ısrarını sürdürdü. Ancak AKP’ye açılan kapatma dâvâsı herşeyi alt üst etti. Zaten tereddütlü olan AKP’nin, bu aşamadan sonra ek 17’yi gündeme getirme ihtimali tamamen rafa kalkarken, son âna kadar ısrarını devam ettiren MHP de sessizce çark etmek zorunda bırakıldı.

Çünkü durum ciddî. AKP’nin başına gelen, MHP için de pekâlâ mümkün ve muhtemel. O da okkanın altına girebilir. Zira işin şakası yok.

Dolayısıyla, başörtüsü meselesinde tam bir kilitlenme hali söz konusu. Öyle ki, AKP bu konuda ne ileri, ne de geri adım atabilecek halde.

Geri adım atmanın bile, kendi irade ve inisiyatifiyle yapıldığı takdirde bir anlamı olabilir.

Ama bu hadisede o dahi yok...

Gelelim Ergenekon meselesine. Bilindiği gibi, AKP cenahında, parti hakkındaki kapatma dâvâsı açıldığı zaman, bu gelişmeyi ima yoluyla da olsa Ergenekon’la ilişkilendiren beyanlarda bulunanlar oldu. Ama bilâhare işin ciddiyet ve vahametini fark edince derhal “Böyle bir bağ kurmadık” manevrası yapma gereğini hissettiler.

Öte yandan, Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz gibi isimlerin tevkifinden hayli zaman sonra İlhan Selçuk ve Kemal Alemdaroğlu’nun, zamanlaması ve yöntemi yoğun tartışma ve eleştirilere konu olan gözaltılara muhatap olup bilâhare serbest bırakılmaları, Ergenekon operasyonunda bir dönüm noktası olmuş gibi görünüyor.

Her ne kadar bu iki isimle birlikte ve sonrasında gözaltına alınan İP lideri Doğu Perinçek’le yakın adamları tutuklandıysa da, Selçuk’la Alemdaroğlu’nun serbest kalmalarını takip eden süreçte operasyonun hızı kesilmiş, hattâ yönü de değişmeye başlamış gibi bir izlenim oluşmaya başladı.

Operasyona ilişkin haberleri sebebiyle Taraf muhabirinin gözaltına alınması ve Şamil Tayyar'ın ifadesine başvurulması, bunun işaretleri.

Keza Veli Küçük ve diğerlerine yapılan operasyonun başladığı andan itibaren konulan yayın yasağına rağmen “Ergenekon çetesi”yle ilgili olarak belli medya organlarına servis yapılan gizli bilgilerin bir anda “bıçak gibi” kesilmesi de.

Bu işaretlere bakarak oluşan kanaat, operasyonla ortaya çıkarıldığı söylenen izlerin, örgüt içinde en fazla 8 veya 10. sıradaki isim olduğu ileri sürülen Veli Küçük’ten ötesine gitmesine izin verilmeyeceği yönünde. Küçük’ün deşifre olduğu için zaten gözden çıkarıldığı baştan söyleniyordu. Galiba Ergenekon da Şemdinli olma yolunda.

05.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2008) - Geri adım?

  (03.04.2008) - Niye tıkandı?

  (02.04.2008) - Kapana kısılmak

  (01.04.2008) - Yol haritası

  (30.03.2008) - Şevkin ikinci düşmanı

  (29.03.2008) - Nur leke tutmaz

  (28.03.2008) - Kışla, okul, cami ve...

  (27.03.2008) - Tıkanma

  (26.03.2008) - Selçuk diyor ki...

  (25.03.2008) - Gözaltı soruları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri