Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Darbeleri Olgunlaştırma Enstitüsü



Türksolu gazetesi’ adlı sitede Ali Özsoy’un kalame almış olduğu III. Abdulhamit kitabı şöyle tanıtılıyor: “TÜRKSOLU Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Özsoy, bu kitabında Tayyip Erdoğan iktidarının bir bilançosunu çıkarıyor. 3. Meşrutiyet darbesinin sonucu olarak iktidara gelen AKP’nin icraatlarını inceleyen Ali Özsoy, Erdoğan’ın adeta yeni bir Abdülhamit haline dönüştüğü tespitine ulaşıyor. Ege’den Kıbrıs’a, güneyimizdeki kukla Kürt Devleti tehlikesinden Ermeni meselesine, Türkiye’nin temel dış politikalarında verilen tavizleri Osmanlı’nın parçalanma süreciyle karşılaştırıyor. Tayyip Erdoğan iktidarı da tıpkı Abdülhamit iktidarı gibi emperyalist güçlere tavizler verirken ülke içerisinde koyu bir istibdada yöneliyor ve Şeriatçı uygulamalara girişiyor. Türkiye’nin Batılılaştırılması aynı zamanda bir mollalaştırılma sürecine dönüşüyor. Aynı zamanda, III. Abdülhamitçiliğe karşı diriltilmeye çalışılan bir başka uğursuz gelenek İttihatçılığa karşı da, gerçek kurtuluş yolu olarak Atatürkçülük ve Kuvayı Milliye öneriliyor...”

Buradan iz sürmeye devam edecek olursak, dünkü tarih, yani 12 Nisan (13 Nisan’ın arefesi olarak) çok önemliydi ve önemine binaen de yeni İttihatçılar veya ulusalcılar hiç boş durmadılar ve günün anısına Ankara’da Ulusal Egemenlik Gösterisi tertip ettiler. Avni Özgürel onların komitacılık yönlerine şapka çıkarmakla birlikte yaman bir mitingçi olduklarını da hatırlatır. Demek ki bu noktada da soyaçekimle siyasi atalarına benzemişler. Bu tarihi münasebeti, Ankara’da Ulusal Egemenlik Gösterisiyle tes’id etmişler.

Günümüzde İttihatçıların yerini alan ve onların misillemecileri veya rövanşiştleri olan Ulusalcılar bugünün mânâ ve ehemmiyetini böylece kendilerine göre değerlendirmiş ve kutlamış oldular. Bu tarihi hadiseyi ‘Gericiliğe ilk darbe’ olarak değerlendiren Alev Çoşkun sözlerini şöyle açıyor: “Tarihte ‘31 Mart Olayı’ olarak geçen irticai hareket, miladi takvimde 13 Nisan 1909 tarihine denk gelmektedir. Ordunun bu hareketi bastırması irticai harekete karşı ilk darbedir...” 28 Şubat sürecinde Kıvrıkoğlu, ‘28 Şubat bin yıl sürecek’ demesine benzer bir şekilde ulasalcı rövanşistler de Hareket Ordusunun İkinci Abdulhamid Han’a karşı kalkışmasını tarihte dönüm noktası olarak değerlendirerek adeta bunu sonsuza dek yaşatmaya çabalıyorlar. Ve her çığlığını aleyhlerinde zannetmeleri misalindeki gibi her siyasetçiyi de Sultan Hamid diye yaftalıyorlar. Belki yüz yıl sonraki kalkışmaları da son darbeleri olacaktır.

***

Antalya’daki öğrenci olayları da bu geleneğin bir devamıydı. Zira, 31 Mart vakasında her ne kadar Avcı Taburları varsa da medrese talebelerini de gözardı etmemek lazım. Hamid yanlısı medrese talebelerinin yerini Cumhuriyet döneminde bilahare üniversitelerde yeni düzenin taraftarları almıştır. Kifayet miktarı rejim veya düzen yanlısı talebe bulunamıyorsa bilvekale kışkırtma ve kamplaşmalardan medet umuluyordu. Bunun için de her eğilimin tarlası önceden sürülüyordu. 27 Mayıs sürecine giden süreçte de öğrenciler tahrik edilmiştir. Aslında baş tahrikçiler de Hasan Celal Güzel veya Ergün Göze gibilerin kapsamlı analizleri doğrultusundaki gibi ‘kara cübbe’liler olmuştur. 12 Eylül öncesinde de benzeri kamplaşmalar yaşanmıştır. Bu bağlamda, Kanal 7’de yapılan İskele Sancak programında (11/4/2008) Antalya olayları tartışıldı. Aslında, bütün konuşmacılar birbirini tamamladı. Hemen hemen bütün katılımcılar olayların toplum mühendisliğinin bir parçası olduğunu ve bu mühendisliğin icraatını kutuplaşma ve kamplaşmalar üzerinden gerçekleştirdiğini söylediler.

Bu bağlamda, Muhsin Yazıcıoğlu, Bedreddin Demirel’in bir sözünü hatırlattı: “Aslında biz darbeyi 1979 yılında yapacaktık ama olgunlaşmasını bekledik...” İnsanlar terörize edilerek darbenin zemini, meşruiyet gerekçesi ve altyapısı hazırlanmış ve ondan sonra 5 bin kişinin kanının üzerinden birileri kurtarıcı olarak sahneye çıkmıştı. Sahneye çıkanlar ile sahnenin gerisindekiler aslında aynı kişilerdi. Sahnedekilerin yaşanması için sahne gerisinin yaşanması gerekiyordu. 12 Eylül döneminde Mehmet Ali Ağca’nın yakalanması sırasında birlikte kaldıkları ve aynı ortamı veya hücreyi paylaştıkları Türkeş, Oral Çalışlar’a şöyle bir itirafta bulunacaktır: “Bizim bilgimizin ve etkimizin dışında birileri bizim (ocaklardaki) çocuklara el atıyor ve kullanıyor...”

Aslında bütün söylenenler aynı kapıya çıkıyor. Muhsin Yazıcıoğlu kullanmayı biraz kibarlaştırarak istismar olarak değerlendirdi ama herkes ister kullanma veya ister istismar olsun belirli kanat veya hareketlerin Olgaçay’ın deyimiyle ‘badbükat’ sistemi veya aynı merkez tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor.

***

İttihatçılar medrese ve ehline karşı olduklarından dolayı bugün İsrail’deki kimi laik kesimler gibi medrese talebelerinin de mecburi askeri hizmete alınmasını istiyorlardı. Medrese talebeleri de bundan rencide olmuşlardı ve arada sürtüşmeler yaşanmıştı. Hareket Ordusu İstanbul’a gelişinde Fatih ve Süleymaniye Medreselerini de basarak bazı talebeleri öldürdüğü rivayet edilir. Şimdiki gerilim ve kutuplaşmada medrese talebeleri ortadan kalkmışsa da onun yerini başörtüsü almıştır. Velhasıl rövanş fasıllarıyla birlikte millet olarak bugünden ziyade tarihi bir kurgu içinde yaşıyoruz.

Not:

Önceki yazımda Rıza Tevfik Bölükbaşı yanlışlıkla NeyzenTevfik olarak yer almıştır. Düzeltir. Özür dileriz.

13.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.04.2008) - Bedri ile Sadri’nin kavgası

  (11.04.2008) - ‘Tarlamızı önceden sürmüşler’

  (10.04.2008) - Yüzyılın Karun’u

  (09.04.2008) - Recep İvedik ile Yakup Cemil karışımı

  (08.04.2008) - Jüritokrasi ve fitne

  (07.04.2008) - Roma yanarken Neron gibi tepiniyorlar

  (06.04.2008) - ‘Harikiri yapsınlar, görüşelim’

  (05.04.2008) - Konya ve Ali Ulvi Kurucu

  (04.04.2008) - Piton ile timsahın hikâyesi

  (03.04.2008) - ‘İslâm’ın kılıcı ve Beyaz Saray’ın fethi’

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri