Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gözleri kapatarak siyaset yapılır mı?



Önümüzdeki günlerde, ülkemizi uzun yıllar ‘tek parti’ olarak idare eden (1950’ye kadar) Cumhuriyet Halk Partisi’nin kongresi yapılacak. Bu ‘kurultay’da CHP’nin ‘değişmez genel başkanı’ olarak görülen Deniz Baykal’a karşı yeni rakipler ortaya çıkmış görünüyor.

Bu rakiplerden biri de, ticaret hayatından gelen bir isim: Umut Oran. Oran, 2002’de Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin başkanlığını yaptı. 2006’da ise Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanlığı yaptı. Gazetelere verdiği beyanlarına bakılırsa, bu konuda iddiâlı konuşuyor.

Tabiî ki CHP’ye kimin genel başkan olacağı doğrudan bizi ilgilendirmez. Kendisine güvenen ve şartlarına uygun hareket eden her CHP’li, genel başkanlık için aday olabilir. Önemli olan, ‘yeni’ genel başkan adaylarının, Türkiye siyasetinde çığır açabilecek yeni fikirler dile getirip getirmediği...

Her partinin olduğu gibi CHP’nin de kendisine göre bir tabanı ve yapısı var. Dolayısı ile, ‘taban’ın benimsemediği bir ismin genel başkan olması mümkün değil. Bu açıdan bakılınca, millet ekseriyetinin ihtiyaçlarına cevap vermeyi düşünen bir ismin, CHP’ye genel başkan olması akla yakın görünmüyor. Kazaen böyle bir isim genel başkan olsa bile, uzun süre o koltukda durması mümkün değil. Çünkü CHP, gerek kuruluş tarihi itibarıyla ve gerek başka pek çok konuda ‘eski’ bir partidir ve kendisini yenileyememiştir. ‘İhtiyar’lar alınmasın, ama CHP; ‘kayıtlı üye’ bakımından da Türkiye’nin ‘en yaşlı’ partisidir.

Baykal’ın yerine genel başkan olmaya karar veren Umut Oran, kendisiyle yapılan bir röportajda bazı güzel tesbitlerde bulunmuş olmakla birlikte, “Memleket meseleleri” konusunda “klasik CHP’li” gibi görüşler beyan etmekten kendisini alamamış. Meselâ, başörtüsü konusunda şöyle demiş: “Bundan önce türbanla ya da başörtüsüyle eğitim almakla ilgili bir yasak yoktu, birtakım olaylar oldu ve yasak getirildi. (...) Türban, Türkiye’nin öncelikli konusu değildir, öncelikli konu işsizlik, yoksulluk, sosyal devletin olmamasıdır.” (Sabah, Pazar eki, 13 Nisan 2008)

Elbette “Başörtüsüne karşıyız, bu laikliğe aykırıdır, biz iktidara gelirsek yasağı daha da yaygınlaştıracağız” diyen siyasetçilere nisbetle daha gerçekçi bir görüş beyan edilmiş. Fakat, başörtüsü yasağının ‘öncelikli konu olmadığı’ tesbiti, Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmüyor.

Nasıl bir yasaktır ki, uygulanmaya başladığı ilk yıllardan beri milyonları etkilemiş ve etkilemeye devam ediyor. Pek çok başörtülü öğrenci sırf bu sebeple okullarını terk etmiş, hatta bazıları ‘gurbetçi’ olmak durumunda kalmış. Üstelik bu uygulama, yürürlükteki kanunlara da dayanmıyor. Kanunsuz bir uygulamanın kişileri mağdur etmesi nasıl ‘öncelikli konu’ olmaz?

‘Kanunsuz olarak devam eden başörtüsü yasağı’ Türkiye için öncelikli bir meseledir. Hangi siyasetçi bu gerçeği inkâr ederse millet nezdinde itibar kazanamaz. Şunu da biliyoruz ki, CHP’ye genel başkan adayı olan herhangi bir siyasetçi, “Başörtüsü yasağına karşıyız, bu yasağı kaldıracağız” dese en başta ‘eski CHP’liler buna karşı çıkar. O zaman da aday olmanın bir anlamı kalmaz.

Her parti gibi CHP’liler de Türkiye ve dünya gerçeklerine gözlerini kapayarak siyaset yapmayı sürdüremez. Sürdürmeye devam edenler, ‘sandık’lardan gereken cevabı alır...

16.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.04.2008) - Gerçekler itina ile gizlenir!

  (14.04.2008) - Ekmek savaşı çok mu uzak?

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

  (12.04.2008) - Barroso'nun partisi iktidar olur

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

  (10.04.2008) - Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz

  (09.04.2008) - İki okul bahçesi

  (08.04.2008) - İçi boş dosya

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri