Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Ölümü hatırlatanlardan korkalım mı?



Ölüm gerçeği, insanların başında dolaşıp duran bir kuş gibidir. Ölüm hakikatini kavrayamayan insanlar, hem ölümü inkâr edemez, hem de bu gerçeğin hatırlatılmasını istemezler.

“Ölüm”ü hatırlatan bir filmin, bir lisede gösterilmesi üzerine yeni bir tartışma başlatıldı. Bazı gazeteler bu filmin bir okulda—yardımcı ders materyalı gibi—gösterilmesine en yüksek perdeden itiraz ediyorlar. İtirazlar, ‘teknik’ anlamda bir noktaya kadar haklı olabilir, ama öğrencilerin bu filmden ‘korktuğu’ ve ‘bazılarında davranış bozukluğu” görüldüğü tesbiti pek de inandırıcı gelmiyor.

“Din dersinde kâbus” başlığıyla sunulan habere göre Gaziantep’de bir lisede; “Rabbim Geri Döndür” adlı VCD filmi gösterilmiş. “Din dersi” öğretmeni, filmin bir öğrenci tarafından getirildiğini ifade ile konuyu izah etmiş. Gazete, haberin ‘özet’inde şu bilgilere yer vermiş: “Öğrencilere ‘namaz kılmayan bir gencin başına geleceklerin anlatıldığı, Azrail ve ölüm konulu’ şiddet içeren VCD izletildi. Arapça seslendirmeli Türkçe alt yazılı (...) VCD’yi izleyen öğrencilerden bazılarında davranış bozukluğu görülürken velilerin şikâyeti üzerine soruşturma başlatıldı.” (Hürriyet, 19 Nisan 2008)

Tekrar etmekte fayda var: Sözkonusu filmin muhtevasını bilmiyoruz. İddiâ edildiği gibi ‘şiddet’ içeriyor da olabilir. Ancak haberin sunumu, art niyet olduğunu da akla getiriyor.

Bir defa içinde ‘Azrail’ ve ‘ölüm’ konusu var diye, herhangi bir filmi ‘şiddet içeriyor’ diyerek itham etmek mantıklı görünmüyor. Yine gazetenin sayfalarını süsleyen film karelerine bakınca da öyle ahım_şahım bir ‘şiddet’i görmek mümkün olmuyor. Yine haberde vurgulanan “Arapça seslendirmeli Türkçe alt yazılı” vurgusu da hâdiseyi başka noktalara çekme niyetinin ipuçlarını veriyor.

Sözkonusu filmin muhtevasını bilmediğimiz için ‘savunma’mız ya da ‘eleştirmemiz’ mümkün değil. Ama medyanın hadiseye bu şekilde yaklaşmasını da iyi niyetle telif edemiyoruz. Hele hele, internet çağının gençlerinin böyle bir filmden ‘korkması, bunalıma girmesi, bu sebeple davranış bozuklukları göstermesi’ pek mantıklı gelmiyor. Vizyona giren bazı filmler (Barda ve Musallat v.b.) baştan sona şiddet içeriyor ve maalesef gençlerimiz bunları ‘peynir-ekmek’ gibi alıyor, izliyor! İnsanların işkence gördüğü, yaralandığı ya da öldürüldüğü filmlere ‘şiddet içeriyor’ diyerek karşı çıkmayanların; sırf ‘ölüm’den bahsediyor diye bir filme karşı çıkması doğru mudur?

“Ölüm”ü hatırlattığı için geçmişte bazı ‘aydın’ların bile Zincirlikuyu Mezarlığının girişinde yazılan ‘âyet’e karşı çıktıklarını bildiğimiz için bunları ifade etmeye çalıştık. Yoksa, teknik ve muhtevâ olarak ‘ölüm’ü ve ‘ahiret hayatı’nı doğru dürüst anlatamayan, insanları ikna edemeyen, faydadan çok zarar veren her türlü filme ve benzeri çalışmalara biz de itiraz ederiz.

Eğer sırf ‘ölüm’ü anlatıyor diye bir çalışmaya karşı çıkılıyorsa yanlıştır. Çünkü ‘ölüm’ün hatırlatılması insanları ‘kötülük’lerden alıkoyar. Ölümden korkmak, insânî bir tavırdır. Asıl ‘ölüm’den korkmayanlardan korkmak lâzım!

20.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.04.2008) - Neyi savunuyorlar?

  (18.04.2008) - Yok yere kriz çıkarmak

  (17.04.2008) - Tasarrufa çağrı

  (16.04.2008) - Gözleri kapatarak siyaset yapılır mı?

  (15.04.2008) - Gerçekler itina ile gizlenir!

  (14.04.2008) - Ekmek savaşı çok mu uzak?

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

  (12.04.2008) - Barroso'nun partisi iktidar olur

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

  (10.04.2008) - Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri