"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Alzheimer göz muayenesiyle 15 yıl öncesinden teşhis edilebiliyor

19 Eylül 2015, Cumartesi 09:27
Yapılan son bilimsel araştırmalar Alzheimer hastalığının kan nakli, beyin ameliyatı ve kanal tedavisi gibi invaziv diş operasyonlarıyla insandan insana geçme olasılığını ortaya koyuyor.

Hastalığın Alzheimer tohumları olarak bilinen prionlar vasıtasıyla insandan insana geçebildiğini belirten uzmanlar, insanların 40 yıla varan kuluçka süresi nedeniyle hastalığa yakalandığını anlayamayabileceğini ifade ediyor. Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Hamdi Er “İki ayrı tomografi cihazıyla gerçekleştirdiğimiz ve takriben 5 dakika süren bir göz muayenesiyle Alzheimer hastalığı 10-15 yıl kadar öncesinden teşhis etmek mümkün” diyor. 

Son olarak İngiltere’deki Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarıyla ortaya çıkan “Alzheimer bulaşıcı olabilir” hipotezi, gözleri tekrardan erken teşhise ve erken teşhisin önemine çeviriyor. Alzheimer’ın belli bir evreye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın kuluçka süresininse 40 yıl gibi uzun bir süre olduğunu vurguluyor. Göz alanında gerçekleştirdiği başarılı vaka ameliyatları ve araştırmalarıyla tanınan Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Hamdi Er, özellikle hastalığın bulaşıcı olabilir hipoteziyle birlikte zaten önemli olan erken teşhisin çok daha büyük önem taşır hale geldiğini belirtiyor. 

“Beyinden erken teşhis zor, ama gözde mümkün”

Alzheimer’ın belli bir seviyeye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hamdi Er, yaklaşık olarak 5 dakika süren bir retina taramasıyla Alzheimer’ın 10-15 yıl gibi uzun süre öncesinden teşhis edilebileceğini belirtiyor. Her hastalıkta olduğu gibi Alzheimer’da da erken teşhisin hasta ve hasta yakınları için büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Er, “ İleri evrede etkisiz kalan ilaç tedavisi, erken teşhisle mümkün hale gelebiliyor” diyor. 

Alzheimer plakları erken tanıda görünür hale geliyor!

Prof. Dr. Hamdi Er, gözde, beta amiloid plaklarını, tau iplikçikleri" (Merkezi sinir sistemi hücrelerinde bulunuyor) ve "alpha-synuclein" proteinlerini taradıklarını söylüyor. Bu üçlünün görüntülemesinin Alzheimer hastalığının varlığını kesin olarak gösterdiğini belirten Prof. Dr. Er, "Uyguladığımız bu yöntemle hem erken tanıda, hem de hastalığı izlemede tau iplikçiklerini görüntüleyebiliyoruz. Hastalığa beyinden erken tanı koymak zor. Bu anlamda en erken tanı yöntemi bizim kullandığımız" diyor.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1637
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı