"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bayramda aşırı yemek mideyi tehdit ediyor

13 Temmuz 2015, Pazartesi 11:52
Ramazan sonrasında gelen Bayramla aşırı derecede yemeye yüklenmek mideyi tehdit ediyor.

Özellikle mide hastalarının çok dikkatli olamasını belirten uzmanlar, bayramda sağlıksız ve düzensiz beslenme yağlı yemeklere ve tatlıya fazla rağbetin rahatsızlıklara sebep olacağını vurguladı.

Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, Ramazan ardından gelen bayramla mide rahatsızlığına neden olabilecek yemeklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Salim Bereket , bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmenin birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini söyledi. Bayram süresince özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında artışlar yaşandığına dikkat çeken Bereket, “Bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmek birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Bu sebeple reflü, gastrit gibi mide hastalıkları olan kişilerin bayramda daha özenli davranmaları gerekir.” dedi. 

‘YEMEDE ÖLÇÜ KAÇIRILMAMALI’ 

Ramazan boyunca oruç sebebiyle aç kalan kişilerin genellikle bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettiğini dikkat çeken Dr. Salim Bereket, “Bu durum psikolojik olarak normal kabul edilebilir ancak sağlık açısından doğru değildir. Bilinçsizce her besini ölçüsüzce yemek, belli bir düzene alışan metabolizmanın tepki vermesine sebep olabilir. Bu durum kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra sağlıklı bireyler için de risk yaratabilir.” ifadelerini kullandı.

Dr. Salim Bereket, bayramda gereğinden fazla yemeğin hazım problemlerine, midede gaz oluşmasına, mide bulantısına/ekşimesine ve ağrısına sebep olabileceğini kaydetti. Aşırı yemenin bağırsak sistemi rahatsızlıklarına da neden olabildiğini dile getiren Dr. Bereket, “Aşırı yağlı ve etli gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Et ve et ürünlerinin sindirimi zor olduğundan mideye rahatsızlık verebilir. Bayramda beslenme düzeninin sebze ve meyve ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bayram tatlıları konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Salim Bereket şunları söyledi: “Bayramda çok şerbetli ve unlu tatlılar tüketmek, çikolata ve lokum gibi ürünler yemek kandaki kolesterol ve yağ oranını yükseltebilir. Özellikle ailesinde kalp, hipertansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir. Eğer tatlı yenmek isteniyorsa da sütlü tatlılar tercih edilmelidir.” 

‘SIVI KAYBINA DİKKAT!’

 

Sıvı kaybıyla ilgili önerilerde bulunan Bereket, "Ramazan süresince su tüketiminde azalmalar olduğundan vücuttaki sıvı kaybının telafisi için günde 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan ürünler mide sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu içeceklerin yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitkisel çaylar içilebilir." dedi.

HAREKET ŞART’

Yemek sonrasında uzanmanın yerine hareket etmeyi öneren Dr. Salim Bereket, “Yemek sonrası hemen uzanılmamalıdır. Bunun yerine gün içinde kısa yürüyüşler yapılabilir. Böylece Ramazan boyunca tembelleşen metabolizma da hızlandırılmış olur. Fiziksel aktivitenin; hazmı kolaylaştırdığı, bağırsak hareketlerini arttırdığı, kan şekerini ve kolesterolü azalttığı unutulmamalıdır. Ayrıca mide doluyken spor yapmaktan, yüzmekten ya da koşmaktan da kaçınılmalıdır. Çünkü bu tarz aktiviteler mide spazmına sebep olabilir.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1815
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı